15.1.14

Είχε τύψεις ο Καλάσνικοφ;



Λέγεται πως όταν ο εφευρέτης του θανατηφόρου ΑΚ 47 Mikhail Kalashnikov ρωτήθηκε κάποτε για το αν έχει μετανιώσει για το δημιούργημά του, αυτός απάντησε πως όχι, διότι «το όπλο του είχε και έχει σκοπό  μόνο την υπεράσπιση της πατρίδας».



Και συνέχισε λέγοντας ότι δεν μετανιώνει, ούτε και έχει καμιά ευθύνη για το πώς χρησιμοποίησαν το όπλο του οι πολιτικοί…



Σήμερα όμως, ένα σχεδόν μήνα μετά τον θάνατό του, προκύπτει πως ο  Kalashnikov ίσως να αισθάνονταν όντως τύψεις για ότι έκανε.
Το πρακτορείο AFP αναδημοσιεύει ρεπορτάζ της ρωσικής εφημερίδας Izvestia, σύμφωνα με το οποίο, λίγο πριν πεθάνει, ο διάσημος Ρώσος έστειλε μια επιστολή στον πατριάρχη της Ρωσίας, στην οποία μιλούσε για τον αβάσταχτο πνευματικό πόνο που αισθάνεται, ζητώντας την άποψη της εκκλησίας για τις τυχόν ηθικές και άλλες ευθύνες του!
Στην επιστολή αναφέρει ότι «τον απασχολεί ένα τρομερό αναπάντητο ερώτημα: Αν δηλαδή ευθύνεται ο ίδιος για όλες εκείνες τις ζωές που χάθηκαν, ακόμη και εχθρών της πατρίδας του, εξαιτίας του όπλου που κατασκεύασε».
Η δακτυλογραφημένη επιστολή, που δημοσιεύτηκε από την Izvestia, γράφτηκε σε προσωπικό επιστολόχαρτο του Kalashnikov, και συμπεριλαμβάνει την υπογραφή του, που μάλλον, λέει η εφημερίδα,  έγινε με τρεμάμενο χέρι.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού πατριαρχείου επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής, και όπως λέει ο Κύριλλος απάντησε στον εφευρέτη, με σκοπό να καταπραύνει τις ανησυχίες του, και να τον καθησυχάσει.



Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ των όπλων που χρησιμοποιούνται για την άμυνα και τη προστασία της πατρίδας.
Η εκκλησία μας, λέει, στηρίζει τόσο τους δημιουργούς των όπλων, όσο και τους στρατιώτες που τα χρησιμοποιούν στη μάχη…
Όπως όμως αναφέρει το BBC, δεν είναι σίγουρο αν το γράμμα αυτό το συνέταξε ο ίδιος ο Kalashnikov, ενώ σύμφωνα με την Izvestia η κόρη του είπε πως τον βοήθησε κάποιος ιερέας.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου