25.1.14

Οι τσιφλικάδες φαρμακοποιοί…



Μέτωπα παντού καλείται να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός, αλλά είναι αν μη τι άλλο ανόητο να πρέπει να αντιμετωπίζει και τις υπουργικές έριδες.
Δε φτάνει η κόντρα Αθανασίου – Δένδια για την τρομοκρατία τώρα έχουμε και διαμάχες δύο υπουργών με τον Κ. Χατζηδάκη.



Την αρχή έκανε ο Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος δεν θέλει την απελευθέρωση της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και στα σούπερ μάρκετ.
Ο λόγος φυσικά είναι ότι αντιδρούν οι φαρμακοποιοί που θα χάσουν τα πελατάκια τους και θα πάνε σε άλλους χώρους πώλησης, είτε είναι σούπερ μάρκετ είτε περίπτερα.



Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ, ο κ. Γεωργιάδης είπε «το ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακο δεν είναι καραμέλες, μπορεί να το πάρεις να φέρεται ωραίο το κουτί και να έχει παρενέργειες μαζί με άλλα φάρμακα».
Και συνέχισε: «Τον κ. Χατζηδάκη τον σέβομαι τον θεωρώ καλό πολιτικό, ο κ. Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και ο τομέας δημόσιας υγείας αφορά εμένα. Για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποφασίσουν και οι δυο. Θα βρούμε το σημείο για τη βέλτιστη συμφωνία».
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το αμερικανικό μοντέλο της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης φαρμάκων δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δέχεται μεγάλη κριτική για την αποτελεσματικότητά του.
Στην Ευρώπη, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, τα φάρμακα είτε δεν πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, είτε πωλούνται με την παρουσία φαρμακοποιού.
«Ακόμη και επιπλοκές παρατηρούνται από πώληση ασπιρίνης, 15.000 το χρόνο στις ΗΠΑ. Το θέμα είναι αν θέλουμε ένα μοντέλο στο οποίο ο ασθενής ο ίδιος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ό,τι πάθει ή θα έχουμε έναν ειδικό στην πώληση» σημείωσε.
Όπως τα λέει ο κ. Γεωργιάδης είναι σωστά, όμως, και υπερβολικά.
Κατ’ αρχάς σ΄ όποιο περίπτερο πας σήμερα πουλάει ασπιρίνες και ντεπόν και καλά κάνει.
Αμα έχεις πονοκέφαλο και περιμένεις πότε θα ανοίξουν τα φαρμακεία σώθηκες. Από την άλλη, δεν θα πάθουμε τίποτε αν απελευθερωθεί η πώληση φαρμάκων που δε χρειάζονται συνταγές, δηλαδή αλοιφές ή παστίλιες για τον πονόλαιμο. Αντίθετα, όπως έδειξε και η απελευθέρωση της πώλησης του βρεφικού γάλατος, θα υπάρξει και μείωση τιμών.
Η αλήθεια στην κόντρα αυτή είναι ότι πιέζουν οι φαρμακοποιοί και απειλούν με απεργίες.
Αλλά δεν κοιτάνε και τη δική τους… καμπούρα.
Ειδικά με το ωράριο λειτουργίας τους που επί δεκαετίες λειτουργούσαν ως ανεξάρτητο κρατίδιο και ο κόσμος έκανε χιλιόμετρα να βρει ένα φάρμακο.
Ούτε λένε φυσικά για το γεγονός ότι έχουν μετατρέψει τα φαρμακεία τους σε σούπερ μάρκετ πουλώντας από παπούτσια και κάλτσες (δήθεν για όσους έχουν πρόβλημα) μέχρι σφουγγάρια και σαμπουάν ή κρέμες γήρανσης.
Ασφαλώς και δεν πρέπει να πωλούνται από άσχετους τα φάρμακα και γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί μια λύση.
Αυτή θα ήταν να υπάρχει φαρμακοποιός μέσα στα σούπερ μάρκετ, λύση που όμως οι φαρμακοποιοί θεωρούν αιτία πολέμου.
Δεν δέχονται ότι πρέπει οι φαρμακοποιοί να εργάζονται με μισθωτή εργασία μέσα στα σούπερ μάρκετ, προφανώς διότι θεωρούν εαυτούς… επιστήμονες που έχουν ξεχωριστή θέση στην κοινωνία επομένως δεν μπορεί να είναι υπάλληλοι. Τόσα χρόνια είχαν καλομάθει με το να είναι μονοπώλιο και τώρα έχουν πρόβλημα γιατί θα μπορεί ο πελάτης να εξυπηρετείται καλύτερα.
Η κυβέρνηση, ως σύγχρονη φιλελεύθερη παράταξη οφείλει να κοιτάξει δύο μόνο πράγματα: Την προστασία του πολίτη και την καλύτερη εξυπηρέτησή του.
Όλα τα υπόλοιπα είναι συνδικαλιστικά παιχνιδάκια και κλαδικά αιτήματα που δεν έχουν καμιά δουλειά σε μια χώρα εν έτει 2014.
Κάποιοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε, τους βολεύει να ζουν στο παρελθόν και ο κόσμος να πληρώνει ακριβά το τσιφλίκι τους.
Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου