22.1.14

Υποκριτικές υπερβολές…



Ο ηθοποιός Matthew McConaughey είναι ο τελευταίος μιας ολόκληρης σειράς ηθοποιών που αναγκάστηκαν να χάσουν πάρα πολλά κιλά, προκειμένου να παίξουν κάποιον ρόλο, στη περίπτωσή του τον ρόλο ενός ετοιμοθάνατου ασθενή με AIDS στη ταινία Dallas Buyers Club.



Σύμφωνα όμως με την Lisa Schwarzbaum του  BBC, αυτού του είδους η «θυσία» δεν είναι καθόλου αξιέπαινη, ούτε προσφέρει στη τέχνη, και ούτε αποτελεί απόδειξη της αντοχής του ανθρώπινου σώματος.



Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει, είναι μια «γκροτέσκα» και πρόστυχη πράξη, ειδικά αν σκεφτούμε πως σε ολόκληρο τον πλανήτη εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε καθημερινά, την ίδια ώρα που ο McConaughey βγαίνει στα ΜΜΕ και συνεντευξιάζεται για το πώς «θυσιάστηκε», προκειμένου να χάσει μερικά κιλά…
Οι ηθοποιοί αυτοί ( Christian Bale στο φιλμ The Fighter, Tom Hanks στο Philadelphia και στο  Cast Away, και ο Adrien Brody στο The Pianist) θαυμάζονται και εξυμνούνται για την υπερπροσπάθειά τους, και πολλές φορές βραβεύονται κιόλας.
Παράλληλα, γυναίκες ηθοποιοί που χάνουν κιλά για κάποιον ρόλο δέχονται αρνητικές κριτικές, ενώ επευφημούνται αυτές που βάζουν κιλά για χάρη της 7ης τέχνης!
Όλα αυτά, γράφει η Schwarzbaum, αποτελούν γελοιότητες, και έχουν μετατρέψει την υποκριτική σε επιδείξεις κασκαντέρ.
«Χρειάζεται άραγε αυτή η δραστική απώλεια βάρους, για να γίνει πιο εμφατική ή πιο αποτελεσματική η υποκριτική ικανότητα για κάποιον ρόλο», αναρωτιέται.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου