26.1.14

Ιμπεριαλισμός και … πορτοκάλια.



Διαβάζουμε ότι τον τελευταίο μήνα ακυρώθηκαν δύο παραγγελίες πορτοκαλιών Χανιώτη εξαγωγέα από Ολλανδία και Αυστρία, όταν σε αυτές βρέθηκαν υπολείμματα του εντομοκτόνου Dimethoate (Ντιμεθοέιτ).



Προφανώς ο παραγωγός αυτός θα θεωρηθεί ως απλός απατεώνας και θα κριθεί με αυτό τον τρόπο στη συνείδηση της κοινής γνώμης.
Ούτε πρόκειται να υπάρξουν ολοσέλιδα στις εφημερίδες προβάλλοντας τις απόψεις του ούτε πρωτοσέλιδα άρθρα πού να ζητάνε την επιεική αντιμετώπισή του.
Κι όμως όλα αυτά θα ήταν τελείως διαφορετικά αν ο εν λόγω παραγωγός είχε ιδεολογία και ερμήνευε τις ενέργειές του ως πολιτική πράξη.
Τότε πράγματι τα πράγματα θα άλλαζαν δραματικά.


Θα μπορούσε κάλλιστα ο εν λόγω παραγωγός να υποστηρίξει ότι η πράξη του ήταν μια γνήσια αντιμπεριαλιστική πράξη που είχε ως στόχο να πλήξει τα ξένα κέντρα που επέβαλλαν τα καταραμένα μνημόνια στον υπερήφανο ελληνικό λαό.
Θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι το εντομοκτόνο είναι το όπλο της γης των κολασμένων στην ηρωική τους αντίσταση στις ξένες πολυεθνικές ή ότι τα δηλητηριασμένα πορτοκάλια του αντιπροσώπευαν ένα συμβολικό χαστούκι στον Δυτικό καταναλωτισμό.
Με άλλα λόγια θα μπορούσε να υποστηρίξει οτιδήποτε.
Αν φυσικά είχε ιδεολογία.
Και τότε η υποστήριξη από το εγχώριο προοδευτικό κατεστημένο δεν θα είχε όρια. Να σου τα ολοσέλιδα «σεντόνια» στις εφημερίδες με τις προκηρύξεις του.
Να σου οι ολοσέλιδες αναλύσεις περίοπτων δημοσιογράφων για το νέο «αντάρτικο της υπαίθρου».
Να σου οι προοδευτικοί δικηγόροι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κάνουν ουρά έτοιμοι να του προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.
Να σου και οι εμβριθείς συνταγματολόγοι που με κάθε σοβαρότητα θα ανέλυαν πως η απαγόρευση του Dimethoate απειλεί θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα.
Όμως ο δυστυχής απατεώνας παραγωγός δεν πρόκειται να απολαύσει κανένα από αυτά το προνόμια.
Θα παραμείνει στη συνείδησή μας ως ένας απλός απατεώνας.
Διότι απλούστατα δεν έχει «ιδεολογία» με την οποία να πακετάρει τα φαρμακωμένα πορτοκάλια του.

Τάκης Μίχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου