19.1.14

Αναπολώντας την σοβιετία…



Τι μπορεί να νοσταλγεί κανείς από τη Σοβιετική Ένωση;
«Τίποτα», λένε αυτοί που ζουν δυτικά των παλιών σοβιετικών συνόρων.
«Η ημέρα που τελείωσε η ΕΣΣΔ, ήταν μια ημέρα απελευθέρωσης».



Έτσι εξηγείται και η βαρύτητα που δίδεται στις προειδοποιήσεις των Δυτικών πολιτικών ότι το project της Ευρασιατικής Ένωσης του Vladimir Putin, είναι μια νέα Σοβιετική Ένωση μεταμφιεσμένη.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Hillary Clinton, έδωσε την τάση όταν σχολίασε το Δεκέμβριο του 2012, ότι η Ένωση ήταν μια «κίνηση για την εκ νέου σοβιετοποίηση της περιοχής».



Αυτοί οι ίδιοι ηγέτες θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά σε ένα γκάλοπ που διεξήχθη τον προηγούμενο μήνα σε 11 από τις 15 πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (το Ουζμπεκιστάν και οι χώρες της Βαλτικής δεν συμπεριλήφθησαν).
Το γκάλοπ εμφάνισε ότι σε επτά από τις 11 χώρες περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έβλαψε τη χώρα τους περισσότερο από ό,τι την ωφέλησε.
Αυτή η απάντηση έρχεται από ανθρώπους όλων των ηλικιών και από κάθε γωνία της πρώην ένωσης.
Στην Αρμενία, στο Κιργιστάν, στη Ρωσία και στην Ουκρανία, μόλις το 20% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, εξέφρασαν θετικές γνώμες για το τέλος της ΕΣΣΔ (Στην πραγματικότητα, το υψηλότερο ποσοστό έγκρισης για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έρχεται από το αυταρχικό Τουρκμενιστάν, κάτι που είναι λίγο ύποπτο.
Πρόκειται σίγουρα για ένα μέρος που στην πραγματικότητα ήταν πιο ελεύθερο και ανοιχτό πριν από 25 χρόνια, σε σχέση με σήμερα).
Ασφαλώς η Σοβιετική Ένωση που νοσταλγούν οι άνθρωποι, είναι ένα αποκύημα της φαντασίας.
Δεν είναι αυτή του Στάλιν ή αυτή στα τέλη της δεκαετίας του ’80, αλλά πιθανότατα αυτή του Brezhnev, της καταναλωτικής έκρηξης της δεκαετίας του ’70, μια εποχή που ανακαλείται στη μνήμη ως εποχή αθωότητας και ευημερίας στο εσωτερικό και σεβασμού και φόβου στο εξωτερικό.
Ο Vladimir Putin συχνά φέρεται να έχει δηλώσει ότι αποκάλεσε το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης ως «την μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ου αιώνα».
Η πραγματική δήλωση, που έγινε στην ομιλία του στο κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2005, είναι πιο ασαφής και θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «η τεράστια γεωπολιτική καταστροφή της εποχής».
Με τον ένα ή άλλο τρόπο, δεν ήταν μια προγραμματική ομιλία.
Ο Putin επίσης έχει αναφερθεί περισσότερες από μία φορές σε μια φράση από τη δεκαετία του ’90 που έγινε δημοφιλής από τον τότε ισχυρό άνδρα, Alexander Lebed: «όποιος δεν λυπάται για την καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης, δεν έχει καρδιά.
Όποιος θέλει να την επαναδημιουργήσει, δεν έχει μυαλό».
Φαίνεται ότι οι περισσότεροι Ρώσοι συμφωνούν.
Η αναφορά της Σοβιετικής Ένωσης στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της, προκαλεί ευχάριστη νοσταλγία, όχι αποστροφή.
Αλλά, ευτυχώς κανένας, με πρώτο τον πρόεδρο Putin, δεν σχεδιάζει μια δεύτερη Σοβιετική Ένωση.

Thomas De Waal (από το Capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου