5.2.14

Ο αστυφύλαξ, ο χωροφύλαξ, και ο … Σύριζας.



Το αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή να επιστρέψει στη δραχμή δεν είναι ένα απλό δίλημμα.
Η απάντηση που δίνει ο καθένας –πολύ περισσότερο το κάθε κόμμα- είναι κεφαλαιώδους και καθοριστικής σημασίας για την πολιτική που επεξεργάζεται και προτείνει στους ψηφοφόρους.



Το ίδιο ισχύει και για το ύψος και τη διαχείριση του δημοσίου χρέους της χώρας.
Αλλες κινήσεις μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση που το αναγνωρίζει ως νόμιμο και άλλες πρωτοβουλίες θα πάρει μια κυβέρνηση που θα επιλέξει να το διαγράψει μονομερώς, ως επαχθές.


Οι απαντήσεις στα δύο αυτά διλήμματα μπορούν να επηρεάσουν από μόνες τους την πορεία της ελληνικής κοινωνίας για δεκαετίες.
Γι’ αυτό τα κόμματα και οι σχηματισμοί που διεκδικούν να κυβερνήσουν τον τόπο οφείλουν στους πολίτες σαφείς απαντήσεις, που δε θα επιδέχονται παρερμηνείες.
Δε δικαιούνται να «κλείνουν το μάτι» και από εδώ και από εκεί, δηλαδή να αφήνουν τον κάθε πολίτη να αντιλαμβάνεται ό,τι εκείνος νομίζει, ώστε να προσέλθει στην κάλπη ικανοποιημένος ότι με την ψήφο του υπηρετεί με συνέπεια τις απόψεις και τις ιδέες του.
Το «κόλπο» που συνοψίζεται στη λαϊκή ρήση «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» είναι παλιό, δοκιμασμένο και αποτυχημένο.
Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ, τα δύο προ ΣΥΡΙΖΑ μοναδικά μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια, έπεσαν σε αυτήν την παγίδα της ανέξοδης αντιφατικότητας που τα ίδια έστησαν, «βαφτίζοντάς» την πολυσυλλεκτικότητα.
Με τα γνωστά αποτελέσματα…
Δυστυχώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ κι ενάμιση χρόνο έχει μεγαλώσει και διαθέτει δυναμική που μπορεί να φτάσει μέχρι την πρωτιά στις εκλογές, ακολουθεί την ίδια παλαιομοδίτικη τακτική σε πολλά σοβαρά θέματα.
Για παράδειγμα: Επισήμως θέλει το ευρώ για νόμισμα της χώρας. Ημιεπισήμως δεν ενοχλείται από την επιστροφή στη δραχμή.
Επίσης, επισήμως, αμφισβητεί και καταγγέλλει το επονείδιστο και παράνομο δημόσιο χρέος.
Ατύπως, όμως, διαβεβαιώνει ότι είναι νόμιμο σε ποσοστό 95%.
«Πουλάει», δηλαδή, ό,τι ο καθένας θέλει να αγοράσει, αλλά σε συσκευασία που εκείνη επιλέγει.
Αλλωστε, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Γιώργος Μητράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου