10.2.14

Ευκαιρία για τους άνεργους Έλληνες πιλότους;



Την ώρα που στην Ελλάδα η κρίση και η ανεργία πλήττει ακόμη και κλάδους που παραδοσιακά ήταν περιζήτητοι, όπως αυτός των πιλότων, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να μεταναστεύουν σε ξένες χώρες, στην Αμερική υπάρχει έλλειψή τους.



Εδώ και καιρό, οι ειδικοί των αερομεταφορών εκτιμούσαν ότι θα σημειωθεί μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών χειριστών στις ΗΠΑ, και τώρα αυτή η πρόβλεψη έγινε πραγματικότητα.


Ήδη οι περιφερειακές αεροπορικές εταιρίες ακυρώνουν πτήσεις και καταργούν δρομολόγια εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης  επαγγελματιών πιλότων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Great Lakes Aviation που μέσα στη τελευταία εβδομάδα κατάργησε δρομολόγια προς και από έξι προορισμούς που  μόνο αυτή συνέδεε αεροπορικά.
Οι εξελίξεις αυτές αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο και στις μεγαλύτερες εταιρίες, που συνεργάζονται με τις μικρές, με αποτέλεσμα η United και η Delta να ανακαλούν τις κανονικές άδειες πιλότων τους για να καλύψουν τα κενά.
Η κρίση αυτή οφείλεται κυρίως στους νέους κανονισμούς της αμερικανικής ΥΠΑ (FAA), που απαιτούν από τους χειριστές αεροσκαφών να έχουν τουλάχιστον 1.500 ώρες πτητικής εμπειρίας, μια αύξηση δηλαδή κατά 1.250 ώρες!
Ένας άλλος νέος κανονισμός επιβάλλει μεγαλύτερο διάστημα ανάπαυσης μεταξύ πτήσεων, αλλά και υποχρεωτική συνταξιοδότηση στα 65 έτη ηλικίας.
Το ζήτημα των 1.500 ωρών προκαλεί ήδη πολλά προβλήματα, αφού αναγκάζει τους φρέσκους απόφοιτους των αεροπορικών σχολών να ξοδεύουν τουλάχιστον δυο χρόνια κάνοντας άσκοπες πτήσεις, που τους κοστίζουν πολλά χρήματα,  προσπαθώντας να μαζέψουν ώρες.
Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα των χαμηλών αμοιβών, αφού το επάγγελμα του πιλότου δεν είναι πια αυτό που ήταν κάποτε.
Η εκπαίδευση ενός επαγγελματία χειριστή μπορεί να φτάσει και τις $150.000, όμως ο αρχικός μισθός σε μια μικρή εταιρία κυμαίνεται από $15.000 ως $25.000 το χρόνο, και άρα δεν υπάρχει πλέον κίνητρο.
Μήπως εκτός από την Τουρκία και τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ, οι ουκ ολίγοι Έλληνες άνεργοι πιλότοι θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται την μετανάστευση στην Αμερική;

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου