25.3.14

Είδαν το Big Bang!



Το Big Bang αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυσυζητημένα θέματα στον χώρο της σύγχρονης φυσικής.
Η ανακάλυψη του έγινε το 1979, ωστόσο, για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, οι επιστήμονες κατάφεραν να «δουν» την Μεγάλη Εκρηξη.



Ο διευθυντής του CERN, μιλάει για πρώτη φορά για τις νέες ανακαλύψεις και το μέλλον του ινστιτούτου…



Οπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή σε σχετικό άρθρο, την εικασία για την Μεγάλη Εκρηξη έκανε το 1979 ο Αλαν Γκουθ, υποστηρίζοντας ότι ένα πιθανό «στραβοπάτημα» στη θεωρούμενη πορεία της κοσμικής εξέλιξης, τροφοδότησε το διάστημα με μία ξεχωριστή ενέργεια, η οποία ασκώντας μία απωθητική δύναμη, έκανε το σύμπαν να διασταλεί με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός σε μία στιγμή τεράστιας βιαιότητας.
Την περασμένη Δευτέρα, οι ανακαλύψεις των αστρονόμων φαίνεται πώς δικαίωσαν τον Γκουθ, αναφέροντας ότι κατάφεραν να δουν την αρχή του Big Bang, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του «κοσμολoγικού πληθωρισμού» που διατύπωσε.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Τζον Κόβακ από το Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, χρησιμοποίησαν τηλεσκόπια στο Νότιο Πόλο, εντόπισαν «ρυτιδώσεις» στο «ύφασμα» του Διαστήματος, τα λεγόμενα «βαρυτικά κύματα» , τη σφραγίδα δηλαδή ότι το σύμπαν τσαλακώθηκε βίαια όταν ήταν ακόμη πολύ νεότερο και από ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.
Αν επιβεβαιωθεί αυτή η ανακάλυψη, θα αποτελέσει ορόσημο στην επιστήμη και θα μπορούσε να συγκριθεί με την πρόσφατη ανακάλυψη πώς η σκοτεινή ενέργεια ευθύνεται για τη διαστολή του σύμπαντος, ή ακόμα και με την ίδια την ανακάλυψη του Big Bag.
Αυτό ουσιαστικά θα σήμαινε ότι το ορατό μας σύμπαν, αποτελεί μόλις ένα απειροελάχιστο κομμάτι ενός κόσμου που αγνοούμε.
Μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή, ο διευθυντής του CERN, Ρόλφ Χόιερ (Rolf Heuer) αναφέρθηκε στις πρόσφατες ανακαλύψεις και αποκάλυψε τα σχέδια για το μέλλον του ινστιτούτου, που αποτελεί το μεγαλύτερο εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο.
Με αφορμή τον LHC (Large Hadron Collider) τον μεγαλύτερο σε μέγεθος και ενέργεια επιταχυντή στον κόσμο, ο οποίος βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και δύο χρόνια, ο Χόιερ αποκάλυψε το μέλλον των ερευνών στο CERN: «Χρειαζόμαστε έναν ακόμη χρόνο, ώστε να ολοκληρωθεί η συντήρηση στον επιταχυντή πρωτονίων LHC, ώστε τα επόμενα 20 χρόνια να λειτουργεί σε ταχύτητες διπλάσιες από τη σημερινή. Μετά το 2035 όμως, αν θέλουμε να πάμε σε υψηλότερες ενέργειες, ο LHC δε θα είναι αρκετός.
Γι' αυτό ερευνούμε δύο διαφορετικά σενάρια: Το ένα είναι η δημιουργία ενός επιταχυντή ποζιτρονίων-ηλεκτρονίων μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων και το δεύτερο η κατασκευή ενός κυκλικού επιταχυντή πρωτονίων 4 φορές μεγαλύτερου από τον LHC»
Οσο για το πλάνο των μελλοντικών ερευνών του CERN, ο Χόιερ αποκαλύπτει στην Καθημερινή: «Μία από τις σημαντικότερες ερωτήσεις είναι "γιατί υπάρχουμε;" Ξέρουμε ότι χάρη στο σωματίδιο Χιγκς έχουμε μάζα, όμως αυτή η απάντηση δεν είναι αρκετή. Κατά το Big Bang η ύλη και η αντιύλη παράχθηκαν σε ίσες ποσότητες, όμως όταν αυτές συναντώνται εξαϋλώνονται και δε μένει καθόλου ύλη. Μία διαφορά όμως στη συμπεριφορά και στις ιδιότητες τους, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί 1 στο δισεκατομμύριο περισσότερη ύλη από αντιύλη και γι' αυτό είμαστε εδώ. Ξέρουμε το αποτέλεσμα, αλλά όχι την αιτία. Με τον κυκλικό επιταχυντή, ίσως μπορέσουμε να ρίξουμε μία ματιά στα σωματίδια της σκοτεινής ύλης, απαντώντας παράλληλα και στο αιώνιο ερώτημα "από τι είναι φτιαγμένο το 95% του σύμπαντος" αφού σήμερα μπορούμε να περιγράψουμε μόνο το 5%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου