13.3.14

Μπορεί ένα αεροπλάνο να εξαφανιστεί;



Η εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines γεννά πολλά ερωτήματα, πέραν του αυτονόητου «μα που στο καλό είναι»;



Για παράδειγμα, πως είναι δυνατόν στην εποχή όπου όλα μα όλα παρακολουθούνται, να εξαφανισθεί ως δια μαγείας ένα εμπορικό αεροσκάφος;
Μπορεί έτσι απλά να πέσει από τον ουρανό;
Ιδού μερικές απαντήσεις στα παραπάνω εύλογα ερωτήματα…


Τα ραντάρ, όσο πανίσχυρα κι αν είναι, έχουν περιορισμούς.
Τα κινητά των επιβατών δεν μπορούν να συνδεθούν με δίκτυα εν ώρα πτήσης, και η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρία δεν διαθέτει WiFi.
Όσον αφορά στους χάρτες που προβάλλονται στις πλάτες των καθισμάτων, οι κινήσεις των αεροσκαφών παρακολουθούνται και αναμεταδίδονται σε αυτούς μέσω σταθμών εδάφους, και άρα δεν μπορούν να μας προσφέρουν κάποια περαιτέρω πληροφόρηση από αυτήν που ήδη έχουμε.
Τι γίνεται όμως με το περίφημο μαύρο κουτί;
Το Bloomberg  Businessweek αναρωτιέται γιατί αυτό να παραμένει μέσα στην άτρακτο του αεροσκάφους, όπου ίσως και να μην μπορεί να βρεθεί, αντί να στέλνει τα στοιχεία του ηλεκτρονικά στο έδαφος;
Η απάντηση είναι το αυξημένο κόστος κάτι τέτοιου.
Μια αεροπορική εταιρία θα έπρεπε να πληρώνει περίπου $300 εκατομμύρια το χρόνο, για να μπορεί να αποστέλλει τέτοιου είδους στοιχεία ηλεκτρονικά.
Οι εταιρίες όμως δύσκολα θα συμφωνούσαν σε κάτι τέτοιο, ειδικά σε εποχές οικονομικής ύφεσης, και μάλιστα σε μια χρονική φάση όπου τα αεροπορικά ατυχήματα γίνονται όλο και πιο σπάνια.
Και τελικά πως έπεσε αυτό το αεροπλάνο έτσι στα καλά καθούμενα;
Είναι δυνατόν;
Υπάρχουν μερικές παράμετροι που μπορεί να οδηγήσουν σε κάτι τέτοιο.
Ο ένας είναι η μηχανική κόπωση που προέρχεται από την συμπίεση και αποσυμπίεση της καμπίνας. Αυτό όμως συνήθως λύνεται στα πλαίσια της τακτικής συντήρησης, και το συγκεκριμένο Β 177 είχε επιθεωρηθεί πρόσφατα.
Τα σημερινά υπερσύγχρονα αεροπλάνα δύσκολα να αντιμετωπίσουν τεχνικά προβλήματα, και εξάλλου προστατεύονται από αλλεπάλληλα συστήματα backup.
Έτσι, το πιο πιθανό ενδεχόμενο παραμένει το ανθρώπινο λάθος, με περισσότερες πιθανότητες για ανθρώπινο σαμποτάζ.

S.Α.

1 σχόλιο:

  1. How to Disappear a Jetliner

    http://www.slate.com/articles/technology/future_tense/2014/03/malaysia_airways_flight_370_disappearance_is_unlike_anything_in_aviation.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή