19.3.14

Τα ψέματα του Πούτιν για την Κριμαία.



Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν έβαλε μπρος την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά οι ισχυρισμοί του βασίζονται στη φαντασία και μόνο.
Όπως ανακοίνωσε, η Κριμαία και το βασικό της λιμάνι στη Σεβαστούπολη θα αποτελούν εφεξής μέρος της ρωσικής ομοσπονδίας, κάτι που μάλλον θα οδηγήσει σε βαριές κυρώσεις εναντίον της χώρας του.




Ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι οι Ρώσοι πολίτες, αλλά και οι κάτοικοι της Κριμαίας επιθυμούν διακαώς την ένωση με τη Ρωσία.
Πρόκειται περί ψεμάτων, που επαναλαμβάνονται συνεχώς σαν να ήταν αλήθειες.
Ότι δηλαδή το 96.6% των κατοίκων της Κριμαίας ψήφισαν σε ένα επείγον και πρόχειρα οργανωμένο δημοψήφισμα υπέρ της επανένωσης με την μαμά Ρωσία.


«Επιστρέφουμε στη πατρίδα μας» ανακοίνωσε περιχαρής ο εκπρόσωπος του κριμαϊκού κοινοβουλίου Vladimir Konstantinov.
Και έτσι θέλει να πιστεύει και ο Πούτιν.
Αυτοί όμως οι ισχυρισμοί είναι ψέματα.
Μια μόλις εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα, μόνο το 41% των κατοίκων της Κριμαίας ήθελε τη χώρα τους να ενωθεί με τη Ρωσία, και όμως το δημοψήφισμα έδειξε ποσοστό 96.6%.
Η εκλογική επιτροπή, όποια και αν είναι αυτή, δημοσίευσε στοιχεία για 474.137 πολίτες που ψήφισαν στη Σεβαστούπολη, κάτι δηλαδή που σημαίνει ότι ψήφισε το 123% των εγγεγραμμένων στη πόλη ψηφοφόρων!
Δείτε το βασικό ερώτημα που ετέθη προ της κάλπης: «Είσαστε υπέρ της επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, με όλα τα δικαιώματα που έχουν οι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας»;
Ποια επανένωση; Η Κριμαία ποτέ δεν ανήκε στη Ρωσία.
Ήταν μια κατακτημένη περιοχή, μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας που πάρθηκε από την οθωμανική αυτοκρατορία στα τέλη του 18ου αιώνα, και αφού είχε αλλάξει χέρια πολλές φορές, ανήκοντας  κατά καιρούς σε διάφορες μεγάλες δυνάμεις.
Από το 1917 ως το 1954 η χερσόνησος της Κριμαίας αποτελούσε μέρος της δημοκρατίας της Ρωσίας στα πλαίσια της ΕΣΣΔ, και στη συνέχεια δόθηκε στην δημοκρατία της Ουκρανίας, όπου και παρέμεινε ως το 1991, οπότε και η ΕΣΣΔ έπαψε να υφίσταται.
Έκτοτε ανήκει στην ανεξάρτητη Ουκρανία, ως μια αυτόνομη δημοκρατία.
Επομένως, η νομική υπόσχεση για επανένωση με τη Ρωσία είναι θολή.
Η Μόσχα προσπαθεί να επιβάλει την άποψή της με το στανιό, τόσο στον λαό της Κριμαίας, όσο και στην παγκόσμια κοινή γνώμη.
Για αυτό και ο Konstantinov αποτελεί στόχο για κυρώσεις εκ μέρους της Ουάσιγκτον.
Μια πρόσφατη δήλωση της Αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει πως: «ο Konstantinov απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια, την σταθερότητα, την ανεξαρτησία, και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες της χώρας».
Η υπόσχεση για επανένωση είναι το λιγότερο αμφιλεγόμενη.
Το τι σημαίνει το βλέπουμε σε συνθήματα γραμμένα στους τοίχους της Κριμαίας που λένε «Έξω οι Τάταροι», συνήθως δίπλα σε μια σβάστικα.
Οι Μουσουλμάνοι Τάταροι ζουν στη Κριμαία πολύ περισσότερο καιρό απ ότι οι Ρώσοι, αλλά σήμερα αποτελούν μια μικρή μειονότητα του 10%, επειδή ο δικτάτορας Στάλιν στη διάρκεια του Β’ΠΠ είχε στείλει εκατοντάδες χιλιάδες από  αυτούς σε όλα τα μήκη και πλάτη της ΕΣΣΔ, ισχυριζόμενος ότι είχαν συνεργαστεί με τον Χίτλερ.
Πολλοί πέθαναν από τη πείνα στις νέες τους «πατρίδες». Όσοι επέστρεψαν να ζήσουν στην Κριμαία, όταν αυτή ανήκε στην ανεξάρτητη πλέον Ουκρανία, υφίστανται σκληρές διώξεις και διακρίσεις.
Ο νεαρός Τάταρος Reshat Ametov, χάθηκε την 3/3, έχοντας πει στην οικογένειά του ότι θα καταταγεί στον ουκρανικό στρατό για να πολεμήσει την ρωσική επιθετικότητα.
Την 16/3 βρέθηκε το πτώμα του στο χωριό Zemlyanichnoye, με σημάδια βασανισμού.
Όλα δείχνουν ότι το νέο καθεστώς της Κριμαίας δεν θα περιοριστεί απλά σε απαγωγές και βασανιστήρια.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι Ρώσοι στρατιώτες μοιράζουν καλάσνικοφ στους υποστηρικτές τους.
Γιατί το κάνουν αυτό; Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κριμαίας Rustam Temirgaliev λέει πως ο σκοπός τους είναι η «απελευθέρωση» των γειτονικών ρωσόφωνων περιοχών Kherson, Nikolayev και  Odessa, από την Ουκρανία.
Απέφυγε όμως επιμελώς να πει πως η Κριμαία προστατεύεται από ρωσικές δυνάμεις. Όπως είπε, οι στρατιώτες ανήκουν σε δυνάμεις άμυνας της Κριμαίας, ενώ τα άρματα μάχης και ο βαρύς οπλισμός πάρθηκαν από τον ουκρανικό στρατό.
Άλλο ένα ψέμα…

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου