10.3.14

Το Ποτάμι μετατοπίζει το πολιτικό σκηνικό;



Αν και είναι εξαιρετικά νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα οι μετρήσεις δείχνουν ότι το «Ποτάμι» έχει το κοινό του.




Στη δημοσκόπηση της Alco για το Newsit και σχετικά με την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές προκύπτουν τα εξής:
Σύριζα 20.9%, ΝΔ 20%, ΧΑ 6.9%, Το Ποτάμι 5.7%, KKE 5.2%, ΑΝΕΛ 4%, ΠΑΣΟΚ 3.8%.
Ακολουθούν η ΔΗΜΑΡ με 2,8%, οι Οικολόγοι στο 1,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,1%.
Από την εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών δηλώνει πως θα απέχει το 7,2%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 13,6%.



Αν και οι ερωτώμενοι δηλώνουν μια καταρχήν πρόθεση συμπαράταξης, συμπάθειας αν θέλετε, σε μια κίνηση που συνοδεύτηκε από άριστους επικοινωνιακούς χειρισμούς και παρά το γεγονός ότι έως τις ευρωεκλογές υπάρχει τεράστιος πολιτικός χρόνος, κάποια συμπεράσματα προκύπτουν λογικά:
1.Το Ποτάμι δύναται να αφήσει κάτω από το 3% τη ΔΗΜΑΡ, η οποία προχωρά σε «λίφτινγκ» αλλαγής ονομασίας και στήριξης της από «επώνυμους» πολίτες διαβλέποντας έως και τον αφανισμό της!
2.Συμπιέζει αφόρητα το ΠΑΣΟΚ κι αν η δυναμική που αναπτύσσει έχει συνέχεια θα αφήσει εκτός Βουλής τη Χαριλάου Τρικούπη, μαζί με τη ΔΗΜΑΡ στις επόμενες εθνικές εκλογές.
3.Αναχαιτίζει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μοιάζει καθηλωμένος και δεν εισπράττει περαιτέρω από τη φυσιολογική φθορά μιας Κυβέρνησης που εφαρμόζει ένα εξόχως περιοριστικό πρόγραμμα. Παράλληλα όμως προσφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ έναν κυβερνητικό εταίρο
4.Επαναφέρει κομψά αλλά πιεστικά στην ατζέντα το περιβόητο «μέλλον της κεντροαριστεράς», με τους αυτοαποκαλούμενους «left liberals» να αναλαμβάνουν τα ηνία.
5.Κάνει ανεπίκαιρο το θυμό, θέτει «εκτός μόδας» την οργή των ψηφοφόρων και δεν είναι τυχαίο ότι οι ψήφοι διαμαρτυρίας προς ΧΑ και ΑΝΕΛ για παράδειγμα περιορίζονται.
6.Η ΝΔ δείχνει ανεπηρέαστη μένοντας στο κλασικό 20%, που επαναλαμβάνεται σε πολλές μετρήσεις από το 2010 και εντεύθεν, αλλά αν το Ποτάμι παγιωθεί ανάμεσα σε αυτήν και τον ΣΥΡΙΖΑ θα συμβεί το εξής: Η «θεωρία των δύο άκρων» θα αλλάξει και η ΝΔ από το κέντρο θα μετατοπιστεί και πάλι δεξιά.
7. Όπως έχουμε ήδη γράψει τι θα συμβεί με τη ΝΔ ως κυβέρνηση αν εξαφανιστούν από την επόμενη Βουλή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ;
Επαναλαμβάνουμε ότι είναι μια συγκυριακή εικόνα, για μια κίνηση όμως που αφήνει υποσχέσεις. Το γενικό κλίμα αμφισβήτησης, περιορισμού της οργής και αγωνίας για το μέλλον, την ευνοεί.
Πάει ένα βήμα παραπέρα και ασχολείται με το ερώτημα που δεν έχει θέσει ουδείς από την Αντιπολίτευση: «μετά το Μνημόνιο, τι;».
Αν στην εξίσωση προσθέσουμε την άρτια επικοινωνιακή διαχείριση και τους συμβολισμούς του νέου κόμματος, σίγουρα δεν θα στοιχηματίζαμε υπέρ της αποτυχίας του.
Με στυλ «επιμελώς ατημέλητο» το Ποτάμι λέει απλά στο εν δυνάμει κοινό του ότι θα τα κάνει «όλα διαφορετικά».
Έχει μπροστάρη, «ηγέτη» και αφήνει τις αυταπάτες των συλλογικών οργάνων στην άκρη.
Έχει λογότυπο που παραπέμπει ευθέως στο ευρώ και δεν κρύβει τον φεντεραλισμό του ως προς την ΕΕ. Ένα ομοσπονδιακό κράτος δηλαδή, μια άποψη που είχε μεγάλη απήχηση εντός του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.
Είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που δεν επενδύει στις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά διεκδικεί την ψήφο θετικά.
Οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του είναι το 45% του ΓΑΠ στις εθνικές του 2009. Μια τεράστια δεξαμενή, από την οποία αν πάρει το 20% θα αφήσει παρασάγγας (και «παγωτό») ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Και να μην τρώτε το κουτόχορτο που σερβίρουν τα ΜΜΕ. Κολλητός του ΓΑΠ και της οικογένειας ήταν από την αρχή ο κυρ Σταύρος.
Υπάρχει και ένα επιπλέον κρίσιμο στοιχείο που δημιουργεί προϋποθέσεις επιβίωσης του εγχειρήματος: στην τηλεόραση θα έχει χρόνο, στις εφημερίδες χώρο, ενώ στο διαδίκτυο η ναυαρχίδα της κίνησης ,το “protagon” ενσωματώνει όλη την πιθανή και απίθανη κριτική προς το νέο κόμμα.
Θέτουν πρώτοι και μόνοι τους τις εύλογες ενστάσεις, αναπτύσσουν μια συλλογιστική, αναλύουν την κατάσταση στα σοβαρά όταν δεν τη διακωμωδούν.
Προσθέτουν απόψεις, δεν αφαιρούν στη λογική του «ενιαίου κομματικού δόγματος». Δημιουργούν σε όλους την αίσθηση του χτισίματος με νέα και όχι «ανακυκλωμένα» υλικά.
Δεν βγήκαν με θυμιατά να λιβανίσουν, δεν έγραψαν επιστολές με κολακείες και νουθεσίες προς τον «Ηγέτη», δεν έδρασαν με τη γνωστή αριστερή μονολιθικότητα.
Παραμένουν ψύχραιμοι και μοιάζουν αληθινοί. Αυτό οι πολίτες και όταν δεν το κατανοούν, το διαισθάνονται.
Το Ποτάμι λοιπόν είναι πιθανόν να αλλάξει τους συσχετισμούς.
Στην κεντροαριστερά και όχι μόνο.

Μικρός Οδυσσέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου