13.3.14

Ο κίνδυνος από το φυσικό αέριο…



Ο τελευταίος απολογισμός της φονικής έκρηξης του Χάρλεμ είναι τρεις νεκροί, πάνω από πενήντα τραυματίες, και δέκα αγνοούμενοι!
Πολλοί εξ αυτών είναι ελαφρά τραυματίες, αλλά κάποιοι έχουν σπασμένα χέρια και πόδια.
Μια γυναίκα που χτυπήθηκε στο κεφάλι παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.




Δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση, λέει ο δήμαρχος Bill de Blasio, μιλώντας για την τραγωδία που έπληξε την περιοχή.
Υποσχέθηκε να ερευνήσει τις καταγγελίες των κατοίκων ότι πριν από την έκρηξη μύριζε παντού αέριο, και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Ο Δήμος επίσης θα ερευνήσει μια πρόσφατη εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου, που τοποθετήθηκε σε ένα από τα κτίρια που εξερράγησαν μόλις 9 μήνες πριν.
Επιπλέον, όπως όλα δείχνουν, ένα από τα κτίρια είχε παρουσιάσει ρωγμές από το 2008, αλλά δεν έγινε καμία προσπάθεια αποκατάστασης.
Οι διαρροές φυσικού αερίου είναι συνήθεις, και κάλλιστα μπορούν να προκαλέσουν ισχυρές εκρήξεις όπως αυτή του Χάρλεμ.
Οι υπόγειοι σωλήνες συχνά παγιδεύουν μέσα τους το αέριο, ειδικά λόγω συσσωρευμένου πάγου τον χειμώνα, το οποίο πιέζεται και αρχίζει να κινείται πλαγίως εισερχόμενο στα κτίρια.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος  της NatGas Consulting Mark McDonald: «Αν τα θεμέλια του κτιρίου είναι πορώδη ή έχουν ρωγμές, το αέριο μπαίνει μέσα…».
Όταν το αέριο παγιδευτεί, το μόνο που χρειάζεται είναι μια σπίθα για να προκληθεί έκρηξη.
Και όπως λέει ο McDonald «δυστυχώς κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά, και μάλιστα η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται».
Πριν από μία μόλις εβδομάδα μια παρόμοια διαρροή φυσικού αερίου προκάλεσε έκρηξη στη Ewing της Νέας Υερσέης σκοτώνοντας μια γυναίκα και καταστρέφοντας δέκα κτίρια διαμερισμάτων.
Μια βασική αιτία είναι οι παλιοί διαβρωμένοι σωλήνες μεταφοράς το αερίου, πολλοί εκ των οποίων (στην Αμερική) έχουν τοποθετηθεί στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, και χρειάζονται ολική συντήρηση και αποκατάσταση.
Αλλά η παλαιότητα δεν είναι ο μόνος λόγος για τις διαρροές, όπως λένε οι ειδικοί αφού ένας άλλος λόγος είναι το κατά πόσο οι εγκαταστάτες του συστήματος προσπαθούν να αποτρέψουν ή όχι την φυσιολογική διάβρωση των σωλήνων.
Και αυτό γίνεται κυρίως μέσω της τακτικής και ενδελεχούς συντήρησης.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου