12.3.14

Η πολύφερνη κεντροαριστερά και οι μνηστήρες της…



 Καταιγιστικές φαίνονται οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και κυρίως στον πολύπαθο χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς: Καταρχήν ο όρος παραπέμπει στην προδικτατορική περίοδο και αφορούσε μία πτέρυγα του κέντρου που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί πολιτικά και δεν καλυπτόταν ούτε από το παραδοσιακό Κέντρο, που ξεκινούσε από τον Γαρουφαλιά και τον Μητσοτάκη έως τον Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά ούτε και από την ΕΔΑ, τότε νόμιμα λειτουργούσα Αριστερά.




Από τότε κύλησε πολύ νερό στο ποτάμι: Το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ, που κυριάρχησε από τη μεταπολίτευση μέχρι πρόσφατα και κάλυπτε κατά συντριπτικό τρόπο τη σύγχρονη Κεντροαριστερά, μετά την οδυνηρή δοκιμασία χειρισμού της χρεοκοπίας της χώρας και των μνημονίων που διαχειρίστηκε ουσιαστικά μόνο του, φαίνεται πως έχει πλέον σμικρυνθεί και αποσαθρωθεί και τροφοδοτεί με στελέχη και ψηφοφόρους τους όμορους πολιτικούς του χώρους, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, αλλά και δεκάδες κινήσεις, δίκτυα και μικρά κόμματα (Κίνηση «58», Κόμματα Λοβέρδου, Μόσιαλου κ.λπ.).


Ετσι, ενώ φαίνεται πως ίσως σε λίγο το ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει αυτόνομα με ένα μικρό ποσοστό και κάτω από το όνομα της ελληνικής Ελιάς, παράλληλα θα έχει τροφοδοτήσει με πλήθος πρώην στελέχη, βουλευτές και υπουργούς του όλους τους όμορους πολιτικούς χώρους, που αρνούνται τη συνεργασία με το ίδιο ως «τοξικό», αλλά δεν αρνούνται τους εισερχόμενους!
Ετσι φαίνεται πως οι συγγενείς αυτοί χώροι, είτε μένοντας αυτόνομοι, είτε μεταλλασσόμενοι σε νέο και «καλό» ΠΑΣΟΚ, θα πάρουν αναδρομικά την εκδίκησή τους από το χώρο αυτό, που με την έννοια «άλλες δημοκρατικές δυνάμεις» τούς λεηλάτησε μετά τη μεταπολίτευση.
Βεβαίως, η ιστορία προχωρά και δημιουργούνται νέα πολιτικά υποκείμενα, όταν το απαιτούν οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες και, όπως έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, «το ποτάμι δε γυρίζει πίσω»!
Βεβαίως όλες οι ερμηνείες, εικασίες, γκάλοπ, νεοπαγή σχήματα, μεταλλάξεις μένει να καταγραφούν και να αποκρυσταλλωθούν με ποσοστά και με έμψυχο δυναμικό στις επικείμενες εκλογές (ευρωπαϊκές και δημοτικές – περιφερειακές). Οπότε μόνο μετά τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών θα μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα για τον πολιτικό χάρτη της χώρας και το μέλλον της.
Οπερ έδει δείξαι!

Γιάννης Μακρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου