14.3.14

Ο Τζένγκις Χαν, και η … βροχή!



Οι ειδικοί επιστήμονες που μελετούν τους δακτυλίους των δένδρων, ανακάλυψαν ότι η κεντρική Μογγολία γνώρισε μια ασυνήθιστη περίοδο υγρασίας και βροχοπτώσεων μεταξύ 1211 και 1225.



Αυτό από μόνο του δεν έχει καμία γενική σημασία, εκτός και είναι κάποιος επιστήμονας «δενδρολόγος».
Υπάρχει όμως ένα ενδιαφέρον στοιχείο…


Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος συμπίπτει με την άνοδο και δράση του περίφημου Τζένγκις Χαν!
Για τους ερευνητές μελετητές του, αυτό δεν είναι μια απλή σύμπτωση.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά συμπεράσματα που συζητούνται στην National Academy of Sciences, η περιβαλλοντική αυτή αλλαγή, που μετέτρεψε ένα περιβάλλον ξηρασίας σε γόνιμο, συνετέλεσε άμεσα στην δημιουργία της αυτοκρατορίας του Μογγόλου ηγέτη.
Οι βροχοπτώσεις βοήθησαν τα απέραντα λιβάδια να πρασινίσουν, και αυτό με τη σειρά του πρόσφερε άφθονο καύσιμο (χορτάρι)  στο ιππικό του Τζένγκις Χαν, καθώς και στα διάφορα αγελάδια, πρόβατα, κλπ τα οποία συνόδευαν τον στρατό του, και από τα οποία εξαρτάτο η επιβίωσή του.
Βέβαια, αυτό από μόνο του ως στοιχείο δεν αρκούσε, αλλά σίγουρα δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για να αναδυθεί μέσα από το χάος ένας χαρισματικός ηγέτης, που θα δημιουργήσει ισχυρό στρατό, και θα συγκεντρώσει στα χέρια του μια κεντρική εξουσία.
Έτσι, σε μια ξηρή περιοχή, η απότομη υγρασία προκαλεί εξίσου απότομη βλάστηση, και αυτό μεταφράζεται κυριολεκτικά σε ιπποδύναμη.
Ο Τζένγκις Χαν εκμεταλλεύτηκε αυτό το περιβαλλοντικό φαινόμενο προς όφελος του λαού του.
Όταν έφυγε από τη ζωή το 1227, η αυτοκρατορία του κάλυπτε ολόκληρη τη σημερινή Κορέα, τη Κίνα, τη Ρωσία, την ανατ. Ευρώπη, την Ινδία, και την νοτιοανατολική Ασία!
Παρεμπιπτόντως, η σημαντική αυτή ιστορική ανακάλυψη (δακτύλιοι δένδρων) συνέβη όταν οι επιστήμονες ξεκίνησαν να μελετούν τα πανάρχαια σιβηρικά πεύκα.

S.A.
BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου