6.4.14

Οι κύκλοι των πιστών του Σαμαρά...




Η εκτροπή Μπαλτάκου προκαλεί βαθύ τραύμα στον κύκλο των εμπίστων του Αντώνη Σαμαρά και αποσυντονίζει την ομάδα των πρωθυπουργικών συνεργατών, όπως παραδέχονται και επιτελικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.




Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, διαβεβαιώνουν ότι το ισχυρό σοκ από το «τάνγκο» του πρώην γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης με τους χρυσαυγίτες, το οποίο συνοδεύεται και από μια αίσθηση «προδοσίας» του κ. Σαμαρά, δεν πρόκειται να προκαλέσει περαιτέρω ανατάραξεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο.
Ο κ. Σαμαράς φέρεται ότι απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο και μάλλον ενοχλημένος τις προτροπές για αλλαγές στον κύκλο των στενών συνεργατών, τις οποίες απευθύνουν - υπό το βαρύ κλίμα που δημιουργεί η υπόθεση Μπαλτάκου - στελέχη του ΠαΣοΚ, αλλά παρασκηνιακά και από το γαλάζιο στερέωμα.



Το μήνυμα ότι «η ομάδα του Μαξίμου δεν αλλάζει», πάντως, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για κινήσεις που θα αποσκοπούν στη αλλαγή κλίματος και στην εκτόνωση των ενδοκυβερνητικών εντάσεων.
Και αυτές οι κινήσεις αγγίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ευρύτερο κύκλο στελεχών που επενδύουν στην προσωπική σχέση τους με τον κ. Σαμαρά.
Στη βάση αυτή, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συμμετοχή του δικηγόρου και πολιτευτή της ΝΔ Φαήλου Κρανιδιώτη στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο είναι πλέον μετέωρη.
ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ.
Σε κάθε περίπτωση, η τορπίλη που έριξε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Τάκης Μπαλτάκος αναδεικνύει εκ νέου την ποικιλομορφία του πρωθυπουργικού επιτελείου και τις λεπτές ισορροπίες που καταγράφονται στον κύκλο των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά.
Οπως αναγνωρίζεται από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ο Πρωθυπουργός εκλήθη να διαχειρισθεί και, το κυριότερο, να καταγράψει σύντομα θετικά αποτελέσματα από μια ετερόκλητη ομάδα την οποία συγκροτούσαν σκληροπυρηνικά πολιτικά ή μετριοπαθή στελέχη, σύμβουλοι με πολιτικές φιλοφοξίες ή τεχνοκράτες.
Αλλά, παράλληλα, να συνθέσει και παλαιούς συνεργάτες του, που δημιουργούσαν ένα σκληρό πυρήνα «σαμαρικών» τη ΝΔ, με νεώτερους, οι οποίοι προέρχονταν από άλλα εσωκομματιά στρατόπεδα.
Ο Τάκης Μπαλτάκος είναι ο πρώτος που έσπασε αυτόν τον κύκλο εμπιστοσύνης και μένει να αποδειχθεί εάν θα είναι και ο μοναδικός...
Δημήτρης Σταμάτης
Ο θεσσαλονικιός υπουργός Επικρατείας στεγάζεται στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου και αποτελεί, ουσιαστικά, τον κεντρικό δίαυλο του Πρωθυπουργού με τα μέλη της κυβέρνησης. Αναλαμβάνει πυροσβεστικό ρόλο στις κυβερνητικές κρίσεις ενώ έχει δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον έτερο κυβερνητικό πόλο και προσωπικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αν και εξωκοινοβουλευτικός, οι πολιτικές μετοχές του θεωρούνται πλέον ιδιαίτερα ανεβασμένες. 
Κώστας Μπούρας
Ο γενικός γραμματέας του Γραφείου Πρωθυπουργού, όπως είναι ο επίσημος τίτλος του, θεωρείται στέλεχος χαμηλών τόνων και αποτελεί τον επίσημο δίαυλο του Μαξίμου κυρίως με το γαλάζιο στερέωμα – τα κυβερνητικά μέλη και τα στελέχη της ΝΔ. Εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Σαμαρά, του αναγνωρίζεται ότι αποφεύγει τις συγκρούσεις, λειτουργεί με πολιτικό ένστικτο και, το κυριότερο, ότι δεν υπαγορεύουν τις κινήσεις του προσωπικές φιλοδοξίες.
Στη ΝΔ κάνουν λόγο για «το αφτί και το μάτι» του Πρωθυπουργού.
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ δεν επενδύει στο κοινοβουλευτικό έργο του καθώς τα καθήκοντά του συνδέονται άμεσα με την πρωθυπουργική ατζέντα. Επίσης εδρεύει στο Μαξίμου, επιμελούμενος τις ομιλίες του κ. Σαμαρά, ενώ αναλαμβάνει και πολιτικούς ρόλους – ενίοτε ως σύνδεσμος με τον κυβερνητικό ετέρο και, κυρίως, ως αντιπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου στις συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο.

Με υπερπατριωτικό προφίλ και προϊστορία στην Αριστερά στα χρόνια του ‘70 (Ρήγας Φεραίος), έχει κεντρικό ρόλο και στη χάραξη της επικοινωνιακής πολιτικής του Μαξίμου.
Σταύρος Παπασταύρου
Ο δικηγόρος με μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ εξελίσσεται σε πρόσωπο-«κλειδί» δίπλα στον Πρωθυπουργό, με κεντρικό ρόλο στις επαφές με τα γραφεία των υπολοίπων ευρωπαίων ηγετών, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και, εν τέλει, στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.
Αναδείχθηκε στο κομματικό στερέωμα ως γραμματέας διεθνών σχέσεων της ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή, αλλά ο κ. Σαμαράς επένδυσε στο μετριοπαθές και τεχνοκρατικό προφίλ του, την κατάρτιση και την αποτελεσματικότητά του.
Γιώργος Μουρούτης
Υπό την καθοδήγησή του, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού έχει αναδειχθεί σε πηγή συγκρούσεων όχι μόνο με την αντιπολίτευση αλλά και με γαλάζια στελέχη.
Προ τριετίας, ένα επεισόδιο με τον τότε γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Λυκουρέντζο λίγο έλειψε να δημιουργήσει μείζονα εμπλοκή στο κόμμα. Με βασικό όπλο τη διαχρονική σχέση του με τον κ. Σαμαρά (από τα χρόνια της Πολιτικής Ανοιξης), πρωταγωνιστεί κυρίως μέσω μηνυμάτων στο twitter.
Δημήτρης Πτωχός
Στέλεχος που αναδείχθηκε από τον κ. Σαμαρά, ο μεσσήνιος μηχανολόγος-μηχανικός έχει την εποπτεία του τμήματος νέων τεχνολογιών στο Μαξίμου αλλά συμμετέχει και σε πολιτικές συσκέψεις, όπως και στις διεθνείς εξορμήσεις του Πρωθυπουργού.
Παρά τις προτροπές για ενεργό εμπλοκή στην πολιτική, με πρώτο βήμα τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο, ο ίδιος φέρεται ότι προτιμά να παραμείνει εκτός.
Δημήτρης Κανελλόπουλος
Ο, επίσης Μεσσήνιος, προσωπάρχης του Μαξίμου είναι ακόμη ένα στέλεχος που βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στον κ. Σαμαρά.
Υπήρξε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του και υπεύθυνος της εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές του 2009, αναλαμβάνει ειδικές αποστολές και αποτελεί βασικό σύνδεσμο των γαλάζιων στελεχών με το πρωθυπουργικό γραφείο.
Θόδωρος Δραβίλλας
Η επιλογή του για τη διοίκηση της ΕΥΠ ήταν από τις πρώτες που ανακοινώθηκαν με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Σαμαρά – αποδεικνύοντας τη σχέση απολύτου εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους.
Η σχέση αυτή είχε αναπτυχθεί στο υπουργείο Πολιτισμού στο οποίο ο κ. Δραβίλλας ήταν γενικός γραμματέας και διατηρήθηκε από τον κ. Σαμαρά (τον Ιανουάριο του 2009).
Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου δεν εδρεύει στο Μαξίμου, αλλά σχεδόν καθημερινά βρίσκεται στο πρωθυπουργικό γραφείο, αποτελώντας και έναν δίαυλο με τη γερμανική κυβέρνηση (μέσω Φούχτελ). Υπήρξε από τα πρώτα γαλάζια στελέχη της Θεσσαλονίκης που στήριξαν τον κ. Σαμαρά ενώ στην κυβέρνηση Παπαδήμου είχε οριστεί υφυπουργός Υγείας.
Γιάννης Μουρμούρας
Ο καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας προοριζόταν για κυβερνητική θέση καθώς είχε διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά ο κ. Σαμαράς επέλεξε να παραμείνει δίπλα του, σε ρόλο οικονομικού συμβούλου.
Η γνωριμία τους ανάγεται στην περίοδο των κινητοποιήσεων γα το Μακεδονικό.
Δημοσθένης Δαββέτας
Ποιητής, συγγραφέας, ζωγράφος και δοκιμιογράφος, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά επί πολιτιστικών θεμάτων προετοιμάζεται για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Διδάκτωρ γαλλικών πανεπιστημίων, αποτελεί κεντρικό δίαυλο του Μαξίμου με εκπροσώπους των τεχνών και των γραμμάτων, αλλά και την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Σταύρος Β
ασιλόπουλος
Ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού συνδέεται με τον κ. Σαμαρά από τα χρόνια του στο ΥΠΕΞ (1990-1992), ενώ επί υπουργίας της Ντόρας Μπακογιάννη θεωρείται ότι είχε παροπλιστεί στη Διπλωματική Ακαδημία.
Την περασμένη χρονιά η θέση του υπέρ της άμεσης ανακήρυξης της ΑΟΖ τον είχε φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με τον κ. Αβραμόπουλο.
Διονύσης Καραχάλιος
Με προϊστορία στο εθνικοπατριωτικό Δίκτυο 21, ο δικηγόρος και πρώην νομάρχης της ΝΔ (επί κυβέρνησης Μητσοτάκη) ανήκει στον στενό κύκλο των συνομιλητών του κ. Σαμαρά όταν βρισκόταν εκτός πολιτικής σκηνής.
Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης δεν έχει διαρραγεί, ενώ στο οργανόγραμμα της ΝΔ είχε αναλάβει και τις σχέσεις κόμματος και κοινωνίας.



Φαήλος Κρανιδιώτης
«Κόκκινο πανί» για πολλούς και στη ΝΔ καθώς του καταλογίζουν εμπάθεια και μισαλλοδοξία, ο δικηγόρος που είχε αναλάβει και τα ηνία του Δικτύου 21 επενδύει στην πολυετή σχέση του με τον κ. Σαμαρά, επιδιώκοντας να μεταπηδήσει και στην κεντρική πολιτική σκηνή (ήταν υποψήφιος πολυετής στη Β’ Πειραιά, ενώ έχει εκλεγεί μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ).
Προετοιμάζεται για το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά η συμμετοχή του θεωρείται πλέον επισφαλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου