23.4.14

Τα πιστεύω νικούν την επιστήμη…



Οι απόψεις των Αμερικανών όσον αφορά στις επιστήμες είναι αμφιταλαντευόμενες.
Δεν φαίνεται δηλαδή να υπάρχει κάποια γενική συναίνεση.



Και αυτό αποδεικνύεται από μια τελευταία έρευνα - δημοσκόπηση της AP-Gfk, σύμφωνα με την οποία αν και οι περισσότεροι Αμερικάνοι πιστεύουν τους επιστήμονες σε ζητήματα υγείας, δεν τους πολυπιστεύουν σε κάποια γενικότερα ζητήματα όπως π.χ. την προέλευση του σύμπαντος…


Έτσι, ενώ μόνο το 4% των Αμερικανών αμφιβάλλει για το  ότι το κάπνισμα σκοτώνει,  το 51% αμφιβάλλει για το μπιγκ μπανγκ, την μεγάλη έκρηξη δηλαδή που δημιούργησε το σύμπαν από το τίποτα, και αποτελεί την τρέχουσα επιστημονική αλήθεια.
Το 40% των ερωτηθέντων αμφιβάλλει και για την ηλικία του πλανήτη μας, που η επιστήμη την θέλει στα 4.5 δις έτη.
Το ίδιο περίπου ποσοστό δεν πιστεύει στην θεωρία της εξέλιξης, αλλά ούτε και στην  υπερθέρμανση της γης, που κατά τους επιστήμονες οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
Αυτό που προκύπτει είναι πως αυτοί που εκκλησιάζονται συχνότερα τείνουν να αμφισβητούν περισσότερο τις επιστημονικές αλήθειες, ενώ σε πολιτικό επίπεδο οι Ρεπουμπλικάνοι αμφιβάλλουν περισσότερο για τα παραπάνω απ ότι οι Δημοκρατικοί.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης της Αμερικής «πολύ συχνά, οι αξίες και τα πιστεύω μας νικούν πανηγυρικά την επιστήμη».
Ή όπως συμπληρώνει ένας νομπελίστας βιοχημικός «όταν κοντράρουν τα πιστεύω με τα γεγονότα, τότε τα δεύτερα πάντα χάνουν. Κι αυτό είναι λογικό, αφού τα πιστεύω δεν υφίστανται καμία δοκιμασία και καμία πρόκληση…».

S.A.
(Associated Press)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου