14.4.14

Μια προσφορά του Βατικανού στην ανθρωπότητα!



Μέχρι σήμερα, αν ήθελε κάποιος να δει ή να μελετήσει ένα από τα 82.000 σπάνια χειρόγραφα της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού, μερικά από τα οποία είναι ως και 2.000 ετών,  θα έπρεπε να είναι αναγνωρισμένος επιστήμονας ή φοιτητής, θα έπρεπε να κάνει αίτηση, και τέλος θα έπρεπε να επισκεφτεί αυτοπροσώπως το Βατικανό.



Και αυτό είναι απόλυτα λογικό, αφού το να αφήνεις τον οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση στα χειρόγραφα αυτά, θα ήταν εφάμιλλο του βάζεις στα χέρια ενός τετράχρονου παιδιού έναν μαρκαδόρο,  και να το αφήνεις να «μελετήσει» την Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι!


Σε λίγο όμως διάστημα, η παπική βιβλιοθήκη θα αναρτήσει στο διαδίκτυο όλα τα πολύτιμα χειρόγραφά της, και μάλιστα δωρεάν!
Η δημοσίευση θα γίνει στα πλαίσια ενός κοινού διεθνούς πρότζεκτ μεταξύ Βατικανού και Ιταλών και Ιαπώνων ειδικών.
Οι οποίοι θα σαρώσουν (σκανάρουν) τα χειρόγραφα, κάνοντας χρήση ειδικών σαρωτών κατάλληλων για εύθραυστα έγγραφα.
Η ψηφιοποίηση των πρώτων 3.000 χειρογράφων θα απαιτήσει ως και τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί, ενώ τα πρώτα σκαναρισμένα χειρόγραφα θα είναι διαθέσιμα online και δωρεάν μέσα στο 2014.
Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει συνολικά η επιχείρηση, που αφορά σε 43 τετρακισεκατομμύρια bytes, αλλά το χρηματικό κόστος έχει ήδη υπολογιστεί στα $25 εκατομμύρια από την ιαπωνική εταιρία NTT DATA που θα το υλοποιήσει.
Η οποία παράλληλα αναζητεί χορηγούς προκειμένου να μειώσει τα έξοδά της.
Όπως λέει ο αρχιβιβλιοθηκάριος του Βατικανού Msgr. Cesare Pasini: «πρόκειται για μια προσφορά μας στην ανθρωπότητα…».
Συμφωνώ.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου