11.5.14

Η μοναξιά του ψηφοφόρου…



Τελικά είναι χάρισμα  αυτό που έχουμε...



Πως καταφέρνουμε ακόμα και τις εκλογές για την ανάδειξη ενός δημάρχου ή ακόμα και ενός δημοτικού συμβούλου να τις αναγάγουμε σε καταλύτη πολιτικών εξελίξεων, ακόμα και βαρόμετρο για την πορεία της χώρας, χρήζει όχι πολιτικής ανάλυσης αλλά μάλλον μιας άλλης επιστήμης!


Ξυπνάς δηλαδή την Κυριακή της ψηφοφορίας και πηγαίνοντας στο δρόμο για την κάλπη, αντί να σκεφτείς ποιον υποψήφιο δημοτικό άρχοντα να σταυρώσεις για να διοικεί την πόλη που μένεις, να μαζεύει τα σκουπίδια, να καλωπίσει τα παρτέρια, να λειτουργεί του βρεφονηπιακούς σταθμούς κτλ, προβληματίζεσαι αν η επιλογή σου θα σημάνει μια νέα αρχή ή το τέλος της χώρας...
Και μάλιστα ο ένα λόγο προβληματισμός είναι εις τριπλούν!
Όσα δηλαδή και τα διλήμματα με τα οποία σε βομβαρδίζουν ο Σαμαράς, ο Τσίπρας και ο Βενιζέλος.
Από την μια το "σταθερότητα ή ΣΥΡΙΖΑ" που διαλαλεί ο πρωθυπουργός, από την άλλη το σύνθημα "ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ" που βροντοφωνάζει ο Αλέξης Τσίπρας και εσχάτως το δραματικό δίλημμα του Ευάγγελου Βενιζέλου "Ελιά ή αστάθεια".
Και κάπου εκεί στη μέση, σε κατάσταση πολιτικής ζαλάδες, ο ψηφοφόρος που δεν ξέρει αν πιάνοντας το μπλε στύλο στο χέρι για να βάλει τους σταυρούς της προτίμησης του, το μελάνι που θα αφήσει στο ψηφοδέλτιο θα αφήσει ανεξίτηλη την πραγματική του επιλογή για τον δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και τον τοπικό σύμβουλο ή η τελική καταμέτρηση θα βγάλει ...Μέρκελ, σταθερότητα, εθνικές εκλογές ή μια νέα συγκυβέρνηση!
Ίσως εκεί να μπορώ να καταλάβω όσους επιλέξουν να μην κουνηθούν από τον καναπέ του σπιτιού τους και μείνουν καθηλωμένοι στον αναπαυτικό καναπέ του σαλονιού τους, αρνούμενοι να μπουν στο τρυπάκι μιας εντολής που δεν θα φέρει την υπογραφή τους.
Όπως θα καταλάβω και εκείνους που θα πειστούν από τα συνθήματα των αρχηγών και θα τρέξουν να ψηφίσουν με γνώμονα εθνικών εκλογών, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι εκλεγούν περιφερειάρχες, δημάρχους και ευρωβουλευτές.
Όσο για αυτούς που θα ήθελαν να πάνε και να διαλέξουν τους πιο ικανούς για να τους εκπροσωπήσουν, μάλλον θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι την επόμενη 5ετια, όταν θα στηθούν ξανά κάλπες για τους τοπικούς άρχοντες!
Με τη ευχή, βέβαια, όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή, να μην βρεθούν ξανά μπροστά στο δικό τους προσωπικό δίλημμα: "λευκό ή αποχή;"

Γιάννης Πιτταράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου