14.5.14

Βρέθηκε η ναυαρχίδα του Κολόμβου;




Περισσότερους από πέντε αιώνες μετά το ναυάγιο της ναυαρχίδας του Χριστόφορου Κολόμβου, του Σάντα Μαρία, στην Καραϊβική, αρχαιολόγοι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει τα απομεινάρια του πλοίου, στον βυθό της θάλασσας στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Αϊτής.
Είναι πιθανό να πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα υποβρύχια αρχαιολογικά ευρήματα του κόσμου.




«Όλα τα στοιχεία, τα γεωγραφικά, της υποβρύχιας τοπογραφίας και τα αρχαιολογικά, δείχνουν έντονα ότι αυτό το ναυάγιο είναι η περίφημη ναυαρχίδα του Κολόμβου, η Σάντα Μαρία», είπε ο Barry Clifford, επικεφαλής μιας πρόσφατης αναγνωριστικής αποστολής στην περιοχή και ένας από τους κορυφαίους αρχαιολόγους υποβρύχιων ερευνών της Αμερικής…




«Η κυβέρνηση της Αϊτής μας βόηθησε εξαιρετικά και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους για να προβούμε σε λεπτομερή αρχαιολογική ανασκαφή του ναυαγίου», συμπλήρωσε.
Μέχρι στιγμής, η ομάδα του Clifford έχει πραγματοποιήσει μία καθαρά μη επεμβατική έρευνα στο σημείο, με μετρήσεις και φωτογράφηση.
Στον πιθανό εντοπισμό του ναυαγίου βοήθησαν και άλλες έρευνες αρχαιολόγων που έγιναν το 2003.
Οπλισμένος με αυτές τις νέες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του, ο Clifford ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει το ημερολόγιο του Χριστόφορου Κολόμβου για να ανακαλύψει την πιθανή θέση του ναυαγίου.
Μια αποστολή της ομάδας του πριν από μια δεκαετία είχε ήδη βρεθεί εκεί και φωτογράφισε το ναυάγιο, αλλά δεν είχε, κατά το στάδιο αυτό, συνειδητοποιήσει την πιθανή ταυτότητά του.
Πρόσφατη επανεξέταση των υποβρύχιων φωτογραφιών από εκείνη την αρχική έρευνα (η οποία πραγματοποιήθηκε το 2003 ), σε συνδυασμό με τα δεδομένα από τις πρόσφατες καταδύσεις αναγνώρισης στην περιοχή που έγιναν αυτό το μήνα, επέτρεψαν στον Clifford να προσδιορίσει αρχικά το ναυάγιο ως αυτό του Σάντα Μαρία.
Οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι σημαντικές.
Είναι η σωστή θέση σύμφωνα με το ημερολόγιο του Χριστόφορου Κολόμβου.
Η περιοχή ταιριάζει επίσης με τα ιστορικά στοιχεία σχετικά με το ναυάγιο.
Το αποτύπωμα του ναυαγίου, που αντιπροσωπεύεται από το έρμα του πλοίου, είναι επίσης ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από ένα σκάφος του μεγέθους του Σάντα Μαρία.
Χρησιμοποιώντας θαλάσσια μαγνητόμετρα, ειδικά sonar και δύτες, η ομάδα του Clifford έχει εξετάσει, επί σειρά ετών, περισσότερες από 400 ανωμαλίες στον βυθό ανοικτά της βόρειας ακτής της Αϊτής και περιόρισε την αναζήτηση για το Σάντα Μαρία σε μια μικρή περιοχή.
Οι επιστήμονες απεφάνθησαν επίσης ότι το ναυαγισμένο πλοίο που βρίσκεται εκεί είναι από την εποχή του Κολόμβου.
Το ίδιο και ένα κανόνι που είναι ακριβώς του τύπου που υπήρχε στο Σάντα Μαρία.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι όταν ο Clifford και η ομάδα του επέστρεψαν για την επανεξέταση, πολλά αντικείμενα, όπως και το κανόνι, είχαν κλαπεί.
Ο Clifford ευελπιστεί ότι η ανέλκυση θα γίνει και τα απομεινάρια του πλοίου θα εκτεθούν σε μουσείο της Αϊτής.
Η ιστορία
Το Santa Maria κατασκευάστηκε κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, στην Χώρα των Βάσκων της βόρειας Ισπανίας.
Το 1492, ο Κολόμβος απέπλευσε με αυτό από την νότια ατλαντική ακτή της Ισπανίας μέσω των Καναρίων Νήσων, σε αναζήτηση μιας νέας δυτικής διαδρομής προς την Ασία.
Μετά από 37 μέρες, ο Κολόμβος έφτασε τις Μπαχάμες, αλλά σχεδόν δέκα εβδομάδες αργότερα, η ναυαρχίδα του, το Santa Maria, με τον Κολόμβο επί του σκάφους, παρασύρθηκε το βράδυ σε έναν ύφαλο στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Αϊτής και έπρεπε να εγκαταλειφθεί.
Στη συνέχεια, σε ένα κοντινό χωριό, ο Κολόμβος άρχισε να κτίζει το πρώτο του φρούριο και μία εβδομάδα αργότερα, αφήνοντας πολλούς από τους άνδρες του στο φρούριο, χρησιμοποίησε τα δύο εναπομείναντα σκάφη του για να πλεύσει πίσω στην Ισπανία, προκειμένου να αναφέρει την ανακάλυψη αυτού που αντιλαμβανόταν ως μια νέα δυτική διαδρομή προς την Ασία, στους βασιλικούς προστάτες του: τον βασιλιά Φερδινάνδο και τη βασίλισσα Ισαβέλλα της Ισπανίας.
Ένας κορυφαίος αμερικανός αρχαιολόγος της ναυτιλίας, ο καθηγητής Charles Beeker του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, ο οποίος συνόδευσε τον Clifford στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αϊτή, λέει ότι «εγγυάται μια εμπεριστατωμένη επιστημονική έρευνα για την απόκτηση των αντικειμένων που θα βοηθήσουν στην αναγνώριση».
«Υπάρχουν κάποιες πολύ πειστικές αποδείξεις από τις φωτογραφίες της περιοχής από το 2003 και η πρόσφατη αναγνώριση δείχνει ότι αυτό το ναυάγιο πολύ πιθανό να είναι του Σάντα Μαρία. Αλλά είναι απαραίτητη μια ανασκαφή, προκειμένου να βρούμε περισσότερα στοιχεία και να το επιβεβαιώσουμε» είπε ο καθηγητής Beeker.
Η έρευνα για το ναυάγιο υποστηρίζεται από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο History channel, το οποίο έχει εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για την παραγωγή ενός μεγάλου τηλεοπτικού προγράμματος σχετικά με το θέμα.

Από την εφημερίδα The Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου