29.5.14

Η άνοδος της ακροδεξιάς ανησυχεί την Ευρώπη.



Οι πρόσφατες εκλογές στην Ουκρανία πήγαν καλά, και έβγαλαν ξεκάθαρο νικητή.
Τον δισεκατομμυριούχο Petro O. Poroshenko, που ήδη δέχθηκε υπόσχεση από τη Μόσχα να συνεργαστεί μαζί του.



Αυτά στην Ουκρανία, όπου η κατάσταση έχει κάπως εκτονωθεί.
Στην υπόλοιπη όμως Ευρώπη ξεδιπλώνεται μια νέα κρίση, η οποία και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί….


Οι ευρωεκλογές της Κυριακής προκάλεσαν σοκ στις πολιτικές ηγεσίες, αφού εξελέγησαν αρκετοί ακροδεξιοί, οι οποίοι θα πάνε στις Βρυξέλλες εκπροσωπώντας κόμματα που πρεσβεύουν αντιμεταναστευτικές και εθνικιστικές τάσεις, προκαλώντας ανησυχία για την αυξανόμενη ανάπτυξη του ακροδεξιού εξτρεμισμού στα απόνερα της ευρωπαϊκής νομισματικής κρίσης.
Κανονικά, ελάχιστοι πέραν των πολιτικών ελίτ ασχολούνται με τις ευρωεκλογές.
Οι ευρωβουλευτές έχουν ελάχιστη ισχύ στη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής.
Οι έδρες στο ευρωκοινοβούλιο απλά προσφέρουν ένα φόρουμ συζητήσεων για την γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική. Στη συνέχεια το κάθε κράτος λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις αυτές, προκειμένου να χαράξει την δική του εθνική πολιτική.
Η κρίση της Ευρώπης κατέστησε το φόρουμ αυτό σαφώς πιο σημαντικό, και η ΕΕ πρόσφερε το μηχανισμό ώστε τα επί μέρους κράτη να αντεπεξέλθουν.
Αυτό αύξησε κάπως τη σημαντικότητα της ΕΕ, καθώς και των ευρωβουλευτών.
Για αυτό τα πρόσφατα αποτελέσματα είναι σημαντικά.
Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο πήρε το 26% των ψήφων, νικώντας τους κυβερνώντες σοσιαλιστές. Ο Γάλλος πρωθυπουργός χαρακτήρισε το αποτέλεσμα σεισμό.
«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης εμπιστοσύνης», είπε, «η χώρα μας εδώ και χρόνια βρίσκεται σε κρίση ταυτότητας, σε κρίση όσον αφορά στη θέση της στην Ευρώπη, και επίσης όσον αφορά στη θέση της Ευρώπης σε αυτήν…».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο το εθνικιστικό και ευρωσκεπτικιστικό UKIP κέρδισε το 28% των ψήφων. Πρόκειται για την πρώτη φορά σε 114 χρόνια που δεν κέρδισαν οι Εργατικοί ή οι Συντηρητικοί.
«Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Παρά τον πόλεμο που αντιμετωπίσαμε τις τελευταίες εβδομάδες, με όλους εναντίον μας, ο βρετανικός λαός άντεξε και μας στήριξε, και έτσι κερδίσαμε. Πετάω στα σύννεφα…», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Nigel Farage.
Κάτι ανάλογο συνέβη και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα να μοιάζει σαν μια ακροδεξιά επανάσταση, παρόμοια με αυτήν που ανέβασε το αμερικανικό Tea Party στα ύψη το 2010.
Στην Ελλάδα, η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή νίκησε τον κυβερνητικό συνασπισμό.*
Στην Ισπανία τα δυο συγκυβερνώντα κόμματα δεν πήραν ούτε το 50% των ψήφων, αναγκάζοντας τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Alfredo Pérez Rubalcaba σε παραίτηση.
Η εκλογή ακροδεξιών ευρωβουλευτών δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή πολιτική. Απλά θα προσφέρει έναν βαθμό πολιτικής νομιμότητας σε κάποια περιθωριακά κόμματα, μαζί με ένα βήμα από όπου θα διακηρύττουν τις ακραίες τους απόψεις.
Παράλληλα θα προσθέσει νέες φωνές σε μια ήδη υπάρχουσα χορωδία που επιδιώκει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην ευρωπαϊκή κρίση.
Καθένα από αυτά τα ακραία κόμματα έχουν ζητήσει, από την αρχή της κρίσης, την διάλυση της ΕΕ.
Τώρα, τα επιχειρήματα αυτά απέκτησαν «νομιμοποίηση».
Τα καλά νέα που προκύπτουν από τις ευρωεκλογές είναι ότι τα παραδοσιακά κόμματα υπερίσχυσαν στην Γερμανία, μια χώρα με άστατο παρελθόν όσον αφορά ακροδεξιά κόμματα.
Παρόλα αυτά, και εκεί σημειώθηκε ένας μικρός θρίαμβος των εξτρεμιστών.
Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε το 1% των ψήφων, και μια έδρα στο ευρωκοινοβούλιο.
Πάντως, σε μερικές χώρες τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν τόσο ανησυχητικά όσο αναμένονταν, για παράδειγμα στην Ολλανδία.
Αυτό όπως που όντως ανησύχησε, είναι η άνοδος του κόμματος της Λεπέν στη Γαλλία, καθώς και η έδρα που κέρδισαν οι Γερμανοί ακροδεξιοί σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier.

Απόδοση: S.A.

*(Σημ.) Ο αρθρογράφος μάλλον κάνει λάθος αναφορικά με την Ελλάδα, όπου προφανώς μπέρδεψε τον ΣΥΡΙΖΑ με την Χ.Α.
S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου