11.5.14

Η Κοντσίτα και η Ευρώπη…



 Παρά το γεγονός ότι η ενασχόληση με ένα πανηγυράκι επιπέδου Eurovision είναι χάσιμο χρόνου, ωστόσο, αφού το παρακολουθούν εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ασφαλώς και θα πρέπει να είναι είδηση αυτά που συμβαίνουν στην συγκεκριμένη εκδήλωση.




Αλλιώς, θα ήταν παντελώς αδιάφορη μια διοργάνωση που κατά κύριο λόγο μοιάζει με gay parade σε συνδυασμό με ό,τι πιο κιτς έχει να επιδείξει αυτός ο πλανήτης, με ελάχιστη σχέση με μουσική, τραγούδι ή πολιτισμό και πολύ περισσότερο με το να προάγει την ευγενική άμιλλα ή τη συναδέλφωση των λαών.
Χθές, ωστόσο, υπήρξε μια διαφοροποίηση που σίγουρα θα προκαλέσει πολλά σχόλια και θα απασχολήσει όχι μόνο τα πρωϊνάδικα αλλά και πολλούς άλλους σοβαρούς χώρους.



Για δεύτερη φορά (τουλάχιστον φανερά) μια τρανσέξουαλ μετά την Ντάνα Ιντερνάσιοναλ κερδίζει τον διαγωνισμό.
Η Αυστριακή Κοντσίτα σάρωσε τα 12άρια παρά το γεγονός ότι όποιος την είδε ίσως σκέφτηκε ότι πρόκειται για «αποκρουστικό θέαμα».
Μια γυναίκα, που δεν είναι γυναίκα αφού δεν έχει κάνει αλλαγή φύλλου, με τέλεια σιλουέτα, με φανταστική τουαλέτα, με κινήσεις και εκφράσεις γυναικείες, με άι λάινερ και βάψιμο γυναικείο αλλά με… μούσια μπετατζή.
Ουσιαστικά η «γυναίκα με τα μούσια» όπως την είπαν όλοι, κέρδισε τον διαγωνισμό και προκάλεσε αίσθηση στην Ευρώπη με την εμφάνισή της.
Άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός την Κοντσίτα ή Τόμας.
Να προκαλέσει τον κόσμο με την αντισυμβατική εμφάνισή της, και το πέτυχε. Όπως το πέτυχε και η Αυστρία που δεν έκανε διαγωνισμό για τη συμμετοχή στη Eurovision αλλά το ανέθεσε απ’ ευθείας στην Κοντσίτα – Τόμας, επομένως ήξερε καλά τι έκανε.
Πέρα από το γεγονός ότι ήταν ένα πολύ όμορφο τραγουδάκι (γιουροβιζιονικό όπως λένε όσοι γνωρίζουν) και άξιζε τουλάχιστον ακουστικά να κερδίσει, αυτό που έχει σημασία είναι η γενικότερη εμφάνιση και ο σκοπός που επετεύχθη ή όχι.
Αν λοιπόν η Κοντσίτα και η Αυστρία έστειλαν μια ντραγκ κουίν στον διαγωνισμό θέλοντας να ιντρικάρουν τον κόσμο και να ψηφίσει το «περίεργο», το «αφύσικο» και το «εξωπραγματικό» το πέτυχαν απόλυτα.
Άλλωστε, όπως είπαμε ένα κιτς πανηγυράκι είναι που δεν προάγει τον πολιτισμό αλλά τουλάχιστον κάνει καλό στον τουρισμό και στην γενικότερη προβολή της χώρας.
Κρίμα λοιπόν που η Ελλάδα δεν σκέφτηκε να στείλει την τραβεστί… Πάολα που έχει και κορμάρα, αφού πρώτα αφήσει ένα τσιγκελωτό μουστάκι και αφού έβρισκε ένα τραγουδάκι που θα έκανε τις καρδιές εκατομμυρίων Ευρωπαίων (στρέιτ, γκέι κ.λπ.) να σκιρτήσουν.
Αν πάλι πρόκειται για μια απόπειρα του λεγόμενου τρίτου φύλλου να κάνει διαφήμιση σε όλο τον κόσμο της ιδιαίτερότητάς του πάλι το πέτυχε.
Ο κόσμος είδε και ψήφισε τη «γυναίκα με τα μούσια», κάτι μεταξύ άνδρα και γυναίκας δηλαδή, επομένως και πάλι ο στόχος επετεύχθη και τα «κλουβιά με τις τρελές» όλου του πλανήτη θα κάνουν πάρτι σήμερα.
Καλύτερη παρέλαση γκέι, τρανσέξουαλ, εγχειρισμένων, λεσβιών κ.λπ. από τη χθεσινή δεν υπάρχει.
Ούτε ο Μπουτάρης δεν μπορεί να διοργανώσει στη Θεσσαλονίκη τέτοιο gay parade.
Αν τέλος ο στόχος είναι αυτός που διακηρύσσει η Κοντσίτα, ότι δηλαδή η εμφάνισή της ήταν προγραμματισμένη ώστε να αναδείξει τις ανισότητες, τις διακρίσεις και τη γενικότερη συμπεριφορά απέναντι στο τρίτο φύλο, τότε και πάλι πέτυχε απόλυτα.
Και για να λέμε την αλήθεια δεν μπορεί να ψήφισαν χθες όλες οι «αδερφές» της Ευρώπης, υπήρχαν και χιλιάδες άλλοι που χάρηκαν με την Κοντσίτα, έστω και αν η εμφάνισή της παρέπεμπε σε τσίρκο με περίεργα σαν κι αυτά που κυκλοφορούσαν παλιά και έδειχναν νάνους, γυναίκες με μουστάκια ή με πέντε χέρια.
Αν δηλαδή πράγματι η Ευρώπη έστειλε μήνυμα ενάντια στις διακρίσεις των ανθρώπων, στη μισαλλοδοξία τότε μπράβο.
Αν προήχθη έτσι η αγάπη για τον διπλανό, όποιος κι αν είναι, ό,τι κι αν κάνει ή αν ήταν μήνυμα ενάντια στους ακροδεξιούς και τους κάθε λογής φασίστες και ομοφοβικούς που αρέσκονται να κυνηγούν τους ομοφυλόφιλους τότε μπράβο στην Ευρώπη.
Πολύ αμφιβάλλουμε όμως ότι η Κοντσίτα με τα μούσια μπορεί να γίνει το μέσο για να σπάσει το κάστρο του φασισμού και του μίσους στην Ευρώπη, και θα το δούμε αυτό στις ευρωεκλογές.
Δυστυχώς απαιτούνται πολύ περισσότερα από μια μουσάτη γυναίκα που στο κάτω – κάτω εκπροσωπεί μια κοινότητα που όπως ξέρουμε έχει επιβάλλει την ατζέντα της στα μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα σε πανηγυράκια τύπου Eurovision.
Ίσως τελικά να κέρδισαν όλοι.
Ίσως οι πιο κερδισμένες να είναι οι βιομηχανίες ξυριστικών μηχανών που θα βγάλουν ξυραφάκια «Κοντσίτα» και θα πλουτίσουν.
Ίσως πολύ να ασχοληθήκαμε, υπάρχουν πιο σοβαρά πράγματα να κάνουμε.

Αριστερός Ψάλτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου