9.5.14

Πριν βουλιάξουμε, ΝΑ αλλάξουμε.



13 προτάσεις, όχι για «άλλη μία», αλλά για «μια άλλη» εκλογική αναμέτρηση που θα αλλάξει το Χθες.



Η πρώτη εικόνα που διαμορφώνει ο πολίτης για το κράτος είναι η εικόνα που σχηματίζει από –και για- τη Διοίκηση της γειτονιάς και του Δήμου του.
Αν λοιπόν δεν μας αρέσει η εικόνα του κράτους μας, πρέπει να αλλάξουμε την πρώτη –μικρή μεν- εικόνα, για να καταφέρουμε στη συνέχεια να αλλάξουμε και τη μεγάλη εικόνα, του Κράτους.
Είναι εύκολο; Ασφαλώς ΟΧΙ!
Είναι δύσκολο; Ασφαλώς ΟΧΙ!
Είναι ΠΑΝΤΩΣ αναγκαίο.




Πολλές φορές, αν όχι όλες, κατηγορούμε το Δήμο. Μα Δήμος είμαστε εμείς. Κι όταν αναρωτιόμαστε «μα καλά, τι κάνει ο Δήμος;» ίσως θα πρέπει προηγουμένως να έχουμε απαντήσει στο ερώτημα: «μα καλά, τι κάνουμε εμείς για το Δήμο;»… 
Οι καιροί δεν περιμένουν.
Η χώρα μας –και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- χρεωκόπησε.
Πρώτα οικονομικά, εν συνεχεία μαραζώνει κοινωνικά.
Σε λίγο η κατάρα της «χρεωκοπίας» που έχει προσβάλει και τον πολιτικό ιστό θα οδηγήσει σε ακρωτηριασμό το πολιτικό σύστημα. Κι αν η πολιτική κρίση λάβει χαρακτηριστικά πανδημίας, τότε η Εθνική κρίση και η έκπτωση από το χάρτη των αξιών, θα καταστεί πορεία μη αναστρέψιμη. 
Θα το αφήσουμε να συμβεί;
Έχουμε τέτοιο δικαίωμα;
Πριν απαντήσουμε σ αυτές τις ερωτήσεις ας κοιτάξουμε στα μάτια τα παιδιά μας. Από αυτά δανειστήκαμε τη γειτονιά, την Πόλη και τη Χώρα μας.
Και σ αυτά πρέπει να τα παραδώσουμε έχοντας αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με Εντιμότητα, Ειλικρίνεια, Αξιοπρέπεια και Σεβασμό. 
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει θρυαλλίδα για την έκρηξη του νέου και αφετηρία για δημιουργική ανατροπή των κατεστημένων αντιλήψεων. 
Η ανάγκη για ριζικές αλλαγές είναι μεγάλη.
 Όπως αδήριτη είναι πλέον η ανάγκη να απαντάμε στα προβλήματα που έχει ο πολίτης-δημότης ΣΗΜΕΡΑ και όχι να υποσχόμαστε λύσεις «μαξιμαλιστικές» ή προτάσεις που να ικανοποιούν τα αυτιά.
Διότι όπως λέει και ο Διονύσης Σαββόπουλος: «τα νέα που μας έφερε μας χάιδεψαν τ αυτιά, μ απέχουνε πολύ απ την αλήθεια»… 
Ο δρόμος για την αλλαγή 
Υπάρχει η άποψη, ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιο συγκεκριμένα της δημοτικής αυτοδιοίκησης είναι το ιδανικό πλαίσιο για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να «επιλυθούν» και μεγαλύτερα ζητήματα.
Σήμερα, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι πολίτες σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, κατοικούν σε πόλεις και μητροπολιτικές περιοχές.

Οι δημοτικές αρχές είναι αναγκασμένες από την φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν να έχουν μια πιο «πρακτική» προσέγγιση των προβλημάτων, να έχουν κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών πολιτικών παρατάξεων και γενικά να προτάσσουν την επίλυση των προβλημάτων σε σχέση με την εμμονή σε κάποια άγονη ιδεολογική «καθαρότητα». 
Γι αυτό λοιπόν το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει.
Είναι εδώ και ζητά «εκδίκηση» για όλα όσα δεν κάναμε απαιτώντας από τους πολίτες να δράσουμε και να αντιδράσουμε. 
Υπάρχουν 13 προτάσεις –που κατέθεσε η κίνηση «Αυτοδιοικητική Προοπτική»- που πρέπει όχι μόνο να συζητηθούν, αλλά και να τεθούν σε άμεση εφαρμογή.
  










Δημήτρης Μιχαλέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου