8.5.14

Τι δεν μας κρύβουν οι δημοσκοπήσεις;



Σχεδόν άπαντες διαφωνούν για την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων, τόσο λόγω των σκοπιμοτήτων που ενδέχεται να κρύβουν στα πλαίσια επιδιώξεων χειραγώγησης της κοινής γνώμης, όσο και των στρεβλώσεων λόγω της άρνησης σημαντικού αριθμού ερωτώμενων να απαντήσουν.



Οι σκοπιμότητες χρήσης των δημοσκοπήσεων ως μέσου διαμόρφωσης της κοινής γνώμης υπάρχουν.
Τέτοιες σκοπιμότητες διαθέτουν όμως όλοι οι μετέχοντες, άρα τα αποτελέσματα διαφορετικών δημοσκοπήσεων θα έπρεπε να παράγουν εκ διαμέτρου διαφορετικά αποτελέσματα χωρίς κοινούς παρονομαστές.



Εκείνες που παραγγέλνει π.χ. η Νέα Δημοκρατία και τα φιλικά προς αυτή μέσα ενημέρωσης να δείχνουν ευδιάκριτη διαφορά υπέρ της αν η επιδίωξη είναι να συμπαρασύρει τις ψήφους που αρέσκονται να κυλούν με το ρεύμα ή να δείχνει ευδιάκριτη διαφορά εναντίον της αν η επιδίωξη είναι να συσπειρώσει τις ψήφους όσων θα πανικοβληθούν από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δημοσκοπήσεις που παραγγέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα φιλικά προς αυτόν μέσα ενημέρωσης θα έπρεπε να δείχνουν ευδιάκριτη διαφορά υπέρ του, τέτοιας έκτασης η οποία θα είναι ικανή να συμπαρασύρει με το ρεύμα επιπλέον ψήφους.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα μικρότερα κόμματα που είναι σε θέση να πληρώσουν για δημοσκοπήσεις, μέχρι τα εξωκοινοβουλευτικά που επιθυμούν να εμφανίζουν ποσοστά βουλευτικής εκπροσώπησης προκειμένου να βγάλουν τον εαυτό τους από το κάδρο της χαμένης ψήφου.
Κοινός παρονομαστής όλων των δημοσκοπήσεων ένθεν κακείθεν είναι πως τα ποσοστά των δυο μεγαλύτερων κομμάτων διαφέρουν στα όρια του στατιστικού λάθους.
Σε άλλες προηγείται το ένα κόμμα και σε άλλες το άλλο...
Κατά συνέπεια αν προκύψει μεγαλύτερη των δημοσκοπήσεων διαφορά αυτή θα αποτελέσει έκπληξη και για του δημοσκόπους και όχι αποτέλεσμα μεθόδευσης.
Γιατί μέρος του δείγματος των δημοσκοπήσεων θα μπορούσε να δηλώνει διαφορετικά και να ψηφίζει διαφορετικά ή γιατί αυτοί που αρνούνται να συμμετάσχουν στις δημοσκοπήσεις θα προτιμούσαν ένα ή μια κατηγορία κομμάτων και ποια είναι αυτή η κατηγορία;
Η απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσε να εντοπίσει μέρος της διαφοράς μεταξύ δημοσκοπήσεων και εκλογικού αποτελέσματος προσεχώς.
Ποιοι από τους εν δυνάμει ψηφοφόρους των παρακάτω κομμάτων έχουν λόγο να παραμένουν αναποφάσιστοι ή να κρύβουν από τις δημοσκοπήσεις τι θα ψηφίσουν; Της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμού, της Χρυσής Αυγής, της ΕΛΙΑΣ κλπ.;
Ανάλογα με την απάντηση που θα δώσει ο καθένας μπορεί να ποντάρει και στο ποιες ενδέχεται να είναι οι εκπλήξεις. 
Το συμπέρασμα των δημοσκοπήσεων μέχρι τώρα είναι πως τα μεγαλύτερα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα των εκλογών του 2012 και αυτό καταδεικνύει την μεταβατική φάση της πολιτικής γεωγραφίας και το αδιέξοδο που αισθάνεται η κοινή γνώμη.

Κώστας Στούπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου