13.6.14

Βραζιλία…



Το φετινό Μουντιάλ θα ήταν, υπό προϋποθέσεις, «το Μουντιάλ όλων των εποχών».
Κάποτε -ας πούμε μέχρι πριν από 20 χρόνια- και μόνο το ότι διεξάγεται στη Βραζιλία θα έφτανε για να το απογειώσει.



Πρόκειται για τη χώρα όπου το ποδόσφαιρο λατρεύεται σαν θρησκεία, που έχει την Εθνική με τα περισσότερα τρόπαια σε αυτό το επίπεδο, που διαθέτει τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική σχολή στον πλανήτη, με χιλιάδες ποδοσφαιριστές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, σε όλες τις χώρες, σε όλες τις κατηγορίες.
Αντ' αυτού τα πράγματα είναι χλιαρά, παρά τη θηριώδη προσπάθεια των πολυεθνικών χορηγών.





Για τη Βραζιλία με τις φαβέλες, την πείνα και την εγκληματικότητα, η διοργάνωση ενός Μουντιάλ αποδεικνύεται ακραία πολυτέλεια.
Πολλοί Βραζιλιάνοι βρίσκονται επί εβδομάδες στους δρόμους καταγγέλλοντας τη σπατάλη.
Ολο και κάποιο δίκιο θα έχουν.
Το βλέπεις στην ένταση του προσώπου τους.
Το παραδέχτηκε και ο θρυλικός Ρονάλντο, που συμμετέχει στην Οργανωτική Επιτροπή του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
Για τον υπόλοιπο πλανήτη η μαγεία του ξεχωριστού που αντιπροσώπευε μιας τέτοιας εμβέλειας διοργάνωση έχει ξεθωριάσει.
Κάποτε, ο φίλαθλος κόσμος -ειδικά στην Ευρώπη- περίμενε το Παγκόσμιο Κύπελλο για να δει τα αστέρια της επόμενης ημέρας.
Τώρα πρωταγωνιστές θα είναι οι παίκτες που παίζουν στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους και οι ποδοσφαιρόφιλοι τους βλέπουν όλο το χειμώνα κάθε Σαββατοκύριακο, συχνά και μεσοβδόμαδα.
Οι ίδιοι αυτοί παίκτες, καταπονημένοι από τους δεκάδες αγώνες των περασμένων μηνών και τους τραυματισμούς, εμφανίζονται το καλοκαίρι «φαντάσματα» του εαυτού τους ή απαρνιούνται ευσχήμως τις εθνικές τους ομάδες.
Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς την πλήρη, καθολική και απόλυτη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου, η εικόνα ξεκαθαρίζει.
Οι στημένοι αγώνες έχουν φτάσει μέχρι αυτό το επίπεδο, ενώ η καθημερινή και σε 24ωρη βάση μετάδοση αθλητικών γεγονότων από την τηλεόραση έχει αφαιρέσει μεγάλο κομμάτι από τη μαγεία των σπορ και ειδικά του ποδοσφαίρου. Τι μπορεί να σώσει το Μουντιάλ της Βραζιλίας ως κάτι ξεχωριστό στη μνήμη μας; Ισως αν ο τελικός «κάτσει» Βραζιλία - Αργεντινή να αξίζει ένα ξενύχτι παραπάνω…

Γιώργος Μητράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου