14.7.14

Το άπειρον της ανθρώπινης βλακείας (και οι πτυχιούχοι).



Κάποτε, ήμουν ιδιαίτερα περήφανος, που κατάφερα και τελείωσα πανεπιστήμιο, νομίζοντας (ως νέος και άμυαλος) ότι πέτυχα κι εγώ, κάτι το σημαντικό.





Κάποτε θαύμαζα τους δικηγόρους, τους γιατρούς, και γενικά τους πτυχιούχους ΑΕΙ, θεωρώντας ότι είναι κάτι το διαφορετικό, ότι είναι μορφωμένοι, και πως οι γνώσεις και τα πτυχία τους, τους κάνουν καλύτερους ανθρώπους.
Μέχρι που μεγάλωσα, μπήκα στην «αγορά», και παραφράζοντας τον Βολταίρο, γνώρισα τους πτυχιούχους και μίσησα τα πτυχία…



Στον δε επαγγελματικό μου περίγυρο, η κατάσταση της αγραμματοσύνης κάποιων πτυχιούχων (φτυχιούχων θα έλεγα), είναι απερίγραπτη.
Δυστυχώς.
Δεν ξέρω αν φταίει το «παπαγαλίστικό» σύστημα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, ή η πλήρης ανεπάρκεια των ΑΕΙ μας, αλλά όσο μεγαλώνω, και όσο περισσότερους «επιστήμονες» γνωρίζω, τόσο περισσότερο απογοητεύομαι.
Με αποκορύφωμα την είδηση που είχα διαβάσει πέρσι (νομίζω) στο διαδίκτυο και που αφορά σε μια καλοστημένη διαδικτυακή απάτη, με θύμα μια …. 46χρονη δικηγόρο(!), που εξιχνιάστηκε από την Οικονομική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές.
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά ούτε λίγο, ούτε πολύ, η εν λόγω δικηγόρος αστροπελέκι, κατάφερε να χάσει €415.000!!!!!, αφού κάποιοι επιτήδειοι Ισπανοί, την έπεισαν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ότι ήταν κληρονόμος περιουσίας $13 εκατομμυρίων!
Τελικά, με συντονισμένες ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ, και των ισπανικών αρχών ασφαλείας, συνελήφθη (στην Ισπανία) ο μάγκας, στον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν και άλλα χρηματικά ποσά, προερχόμενα από παρόμοιες απάτες.
Και έτσι επανέρχομαι στην ουσία της είδησης.
Μα καλά, άντε να εξαπατηθεί ένας αναλφάβητος κτηνοτρόφος, ή κάποιος εργάτης γης, ή έστω ένας βοηθός βουλκανιζατέρ.
Αλλά να πέσει θύμα μιας τέτοιας χοντροκομμένης απάτης και μια έμπειρη δικηγόρος;
Ήμαρτον δηλαδή.
Η συγκεκριμένη κυρία εξάντλησε όλο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, πέρασε δεκάδες εξετάσεις, κατάφερε να γίνει νομικός, και προφανώς, λόγω ηλικίας, διαθέτει και αρκετή εμπειρία στην δικηγορία.
Συμβουλεύοντας νομικά και επ’ αμοιβή τον κοσμάκη.
Και όμως η ίδια την πάτησε σαν χάνος…
Ναι, αυτή, που την πληρώνουν κάποιοι ταλαίπωροι για να διευθετήσει τα νομικά τους προβλήματα!
Για να τους συμβουλέψει…
Μήπως είχε δίκιο και σε αυτό ο Αϊνστάιν; Εννοώ την ρήση του περί του άπειρου της ανθρώπινης βλακείας.
Και όσο σκέφτομαι ότι τέτοιοι άνθρωποι ψηφίζουν, με πιάνει μια απογοήτευση, που δεν λέγεται.
Αλλά θα μου πείτε, αν δεν υπήρχαν οι βλάκες, θα υπήρχε ο Αλέξης;
Χμμμμ………

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου