12.7.14

Πρώτη επαφή…



Εν έτει 2014, υπάρχουν ακόμη φυλές ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ καμία επαφή με όλους εμάς τους υπόλοιπους «πολιτισμένους», ζώντας απομονωμένες σε ζούγκλες και δάση.




Έτσι πρόσφατα μια τέτοια φυλή, έπαψε κι αυτή να είναι απομονωμένη, αφού μέλη της έκαναν το «μοιραίο σφάλμα», και ενδεχομένως τραγικό για το μέλλον τους, να πλησιάσουν μια ομάδα Βραζιλιάνων επιστημόνων σε ένα βροχοδάσος…


Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για την ίδια φυλή που είχε φωτογραφηθεί πριν από μερικά χρόνια από αεροσκάφος, χωρίς όμως τότε να υπάρξει περαιτέρω επαφή.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έστειλε μια επιστημονική ομάδα στη περιοχή του ποταμού Ενβίρα, μετά από πληθώρα καταγγελιών εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής ότι μέλη μιας «άγριας» φυλής έκαναν επιδρομές στις καλλιέργειές τους.
Η Βραζιλία ακολουθεί μια αυστηρή πολιτική «μη επαφής» με τέτοιες φυλές, που ζουν στα βροχοδάση και οι οποίες αριθμούν αρκετές δεκάδες.
Ένας όμως Αμερικανός ανθρωπολόγος θεωρεί ότι καλώς έγινε η αποστολή της ομάδας, αφού ενυπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής βίας μεταξύ των χωρικών και των «αγρίων».
Ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για τη νέα αυτή φυλή, αφού ούτε η γλώσσα της δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη, αλλά μάλλον προέρχεται από το Περού όταν οι έμποροι ναρκωτικών, αλλά και οι εταιρίας υλοτομίας κατέκλυσαν τα εδάφη της, αναγκάζοντας την σε φυγή.
Όπως λέει ένα μέλος της οργάνωσης Survival International, προφανώς δεν είχαν που αλλού να πάνε.
Οι επιστήμονες έχουν τώρα αποκλείσει την ευρύτερη περιοχή, φοβούμενοι ότι τα μέλη της φυλής κινδυνεύουν να κολλήσουν τις δυτικές αρρώστιες.
Στο μέλλον, τα μέλη της φυλής θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν να εγκατασταθούν σε κάποιο χωριό, και να έχουν σχέσεις και δεσμούς με τον σύγχρονο κόσμο.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου