29.7.14

Το θερινό ευχολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ακολουθώντας την κλασική τακτική του της παροχολογίας άνευ κοστολόγησης, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε μια φαιδρή λίστα υποτιθέμενων μέτρων που θεωρεί ότι θα ωφελούσαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εννοείται φυσικά πως πρόκειται για μια πρόχειρη συρραφή ανεδαφικών ευχολογίων και αριστερίστικων αγκυλώσεων, προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού εν τω μέσω της θερινής ραστώνης. Ας ρίξουμε μια ματιά για να γελάσει λίγο και το χειλάκι μας.

Ξεκινάμε με την νέα σεισάχθεια (με το νέα προφανώς να την διαχωρίζει από την πρόσφατη εφαρμογή της, μόλις τον 6ο αιώνα π.χ.) για τα χρέη των ΜΜΕ προς τις τράπεζες. Εκτός του ότι η σεισάχθεια αναφέρονταν σε υποδουλωμένους λόγω χρεών στο κράτος πολίτες, οπότε, σας κάνω και πασούλα εδώ κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε νόημα να χρησιμοποιηθεί ο όρος για χρέη που οδηγούν σε σύλληψη και όχι προς τις τράπεζες, εννοείται πως δεν υπάρχει καμία απολύτως κοστολόγηση. Πόσα, ποιοι και γιατί χρωστάνε και, κυρίως, ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο για την παντελή καταστροφή του τραπεζικού συστήματος είναι λεπτομέρειες, οι οποίες δε μας αφορούν καν στην επίσης γενικόλογη πρόταση υπ' αρίθμ. 8, όπου μιλάμε για κάποια παραφυσική δύναμη που από το πουθενά θα δώσει ρευστότητα στις τράπεζες (τις... σεισαχθείσες).

Επειδή είμαι λίγο αντικονφορμιστής, θα συνεχίσω τη μη γραμμική απαρίθμηση της λίστας, περνώντας στο τόσο ποιητικό «Ποτέ την Κυριακή». Από τις πλέον προφανώς μικροπολιτικές προτάσεις, αφού αναφέρεται αποκλειστικά στα εμπορικά καταστήματα, γράφοντας στα παλιότερα των υποδημάτων τους εταιρίες εστίασης, περίπτερα, ταξιτζήδες, οδηγούς ΜΜΜ, σώματα ασφαλείας, χιλιάδες μπλοκάκηδες και άλλους ελ. επαγγελματίες που δουλεύουν ακόμα και στο σπίτι τους Κυριακές και αργίες και, φυσικά, όσους επιθυμούν να ζουν σε μια φιλελεύθερη κοινωνία όπου μπορούν να επιχειρούν σοβαρά κι ελεύθερα. Εάν, δε, δω και καμιά ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του δικαιώματος των εμποροϋπαλλήλων να πηγαίνουν στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία θα μπορώ να αποδημήσω πλήρης εμπειριών.

Συνεχίζοντας με τα μεγαλεπήβολα σχέδια, πάμε στο τυχερό 13 και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Μάλιστα. Το πολιτικό μόρφωμα που εγκόλπωσε την πεμπτουσία της συνδικαλιστ(ρ)ικής νομενκλατούρας στο χώρο της ενέργειας, φωνασκώντας ενάντια σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της ενεργειακής πολιτικής της χώρας (βλέπε πώληση μικρής ΔΕΗ για ανεύρεση κεφαλαίων για επενδύσεις βελτίωσης των υποδομών της ΔΕΗ και άνοιγμα της αγοράς), μιλάει για μείωση του κόστους ενέργειας. Προφανώς με τόσο αέρα κοπανιστό που προσφέρει το κόμμα της αξ. αντιπολίτευσης, προδιαγράφονται πεδία δόξης λαμπρά στο χώρο της αιολικής ενέργειας.

Για μια πιο λάητ συνέχεια, αναφέρω κάποιες προτάσεις οι οποίες ήδη υλοποιούνται ή είναι σε τελικό στάδιο ωρίμανσης, έστω και σε πρωτόλειο επίπεδο (ναι, ξέρουμε, ο Τσίπρας έχει το μαγικό ραβδάκι και ότι θελήσει μπορεί να το εφαρμόσει σε μια μέρα), συγκεκριμένα τα περί διασφάλισης πρώτης κατοικίας, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανασφαλίστων, τις επιδοτήσεις με ρήτρες απασχόλησης (είναι λογικό οι μη έχοντες επαφή με την επιχειρηματικότητα κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να μην γνωρίζουν πως λειτουργεί ο ΟΑΕΔ) και την δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (καθότι ως γνωστόν δεν υφίστανται επαγγελματικά λύκεια, ΙΕΚ, ΤΕΙ κλπ., χώρια τα διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ, συν την προώθηση της μαθητείας ως θεσμό). Το δε 14 (Χρήση της καινοτομίας, αύξηση της παραγωγικής βάσης, δέσμη μέτρων για ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα) νομίζω πως αξίζει μια θέση στα λεξικά δίπλα στο λήμμα "συγκεκριμενοποίηση".

Υπάρχει φυσικά η κλασική αριστερή φρασεολογία περί κοινωνικοτέτοιων συνεταιριστοκοινοβιοσυμπλεγματικών δομών (παρ' όλα αυτά δεν είδα καμιά ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΚοινΣΕπ), οι οποίες ως γνωστόν δεν αναφέρονται σε hubs και incubators νεοφυούς επιχειρηματικότητας, παρά σε μποστάνια αναρχοαυτόνομων σε κρατικές και δημοτικές καταπατημένες δομές και εκτάσεις, ενώ δε λείπει και η παντελής απαξίωση του θεσμού της ελαστικής εργασίας, γιατί, ως γνωστόν, σε περιόδους κρίσης και τεράστιας ανεργίας κάνεις ότι είναι δυνατόν για να θεωρείται η πρόσληψη βάρος και ρίσκο για τον επιχειρηματία (βλέπε 12). Αυτό ειδικά το τελευταίο τι δουλειά έχει σε μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων δεν έχω καταλάβει.

Τα 2, 6 και 15 ομολογουμένως μοιάζουν με προτάσεις υπέρ των επιχειρήσεων, όμως και πάλι μιλάμε για μέτρα με τεράστιο κόστος, και σε θέματα ρευστότητας των τραπεζών, αλλά και σε θέματα διαπραγματευσιμότητας με την Τρόικα. Για να εφαρμοστούν τέτοιου είδους μέτρα δεν αρκεί η καταγραφή τους σε μια Αγιο-Βασιλιάτικη λίστα, αλλά σοβαρή μελέτη και εκτενής πολιτική συναίνεση (η οποία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο υπαρκτή όσο και ο Αη-Βασίλης).

Και φυσικά, για το κλου, άφησα τη φράση trademark, τη φράση στερεότυπο, τη φράση ιερό δισκοπότηρο για κάθε αγανακτισμένο: Κατάργηση του νόμου της χούντας που στέλνει φυλακή τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ. γιατί, ως γνωστόν, η Χούντα δεν τελείωσε το '73 (αφού τελείωσε το '74).

Ακολουθεί η λίστα αυτούσια και σε όλη της την καλοκαιρινή δόξα:

1. Νέα σεισάχθεια για τα χρέη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.
2. Κεφαλαιοποίηση οφειλών στον ΟΑΕΕ και το δημόσιο, διαγραφή πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων. ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας έως και το 2017
3. Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους.
4. Διασφάλιση πρώτης κατοικίας.
5. Αξιοπρεπείς συντάξεις. Δυνατότητα σύνταξης κύριας οφειλής στις 50.000 ευρώ. Μεταφορά ασφαλιστικών οφειλών που προέκυψαν στα χρόνια του μνημονίου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου. Κατάργηση του νόμου της χούντας που στέλνει φυλακή τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ.
6. Προστασία επαγγελματικής στέγης.
7. «Ποτέ την Κυριακή».
8. Ρευστότητα-τράπεζα ειδικού σκοπού και ώθηση συνεταιριστικών τραπεζών κλπ.
9. Επιδοτήσεις με ρήτρα απασχόλησης.
10. Ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας, των συστάδων, συνεταιρισμών, συμπλεγμάτων κλπ.
11. Δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
12. Επαναφορά των ελευθέρων συλλογικών διαπραγματεύσεων -ισχύ μετενέργειας -επεκτασιμότητας, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
13. Μείωση κόστους ενέργειας.
14. Χρήση της καινοτομίας, αύξηση της παραγωγικής βάσης, δέσμη μέτρων για ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα
15. Αναστολή κατασχέσεων του δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζών, των στοιχείων του ενεργητικού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέχρι και το 2017.

Καλές βουτιές!

TopGunZ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου