12.7.14

Οπλοκατοχή και αλήθειες…



Αξίζει  να δούμε με καθαρό μάτι το ζήτημα της ελεύθερης οπλοκατοχής και οπλοφορίας, που στην σύγχρονη Ελλάδα της απόλυτης και ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας, καθίσταται όλο και πιο επίκαιρο.




Σύμφωνα με το βιβλίο Armed Resistance to Crime: The Prevalence and Nature of Self-Defense with a Gun, των Gary Kleck και Marc Gertz, οι νομοταγείς πολίτες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα όπλα τους, για να αμυνθούν απέναντι σε κακοποιούς, έως και 2.5 εκατομμύρια φορές τον χρόνο, ή αλλιώς 6.850 φορές την κάθε μέρα που περνάει…


Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο, τα πυροβόλα όπλα στην Αμερική χρησιμοποιούνται 80 φορές περισσότερο για λόγους προστασίας και αυτοάμυνας, παρά για να αφαιρέσουν ζωές.
Από τις 2.5 εκατομμύρια φορές, που οι πολίτες τα χρησιμοποιούν για αυτοπροστασία, η συντριπτική πλειονότητα αφορά στην επίδειξή τους και μόνο, ή στην ρίψη μιας εκφοβιστικής προειδοποιητικής βολής.
Μόλις λιγότερο από 8 φορές στις 100, κάποιος νομοταγής πολίτης τραυματίζει ή σκοτώνει τον επιτιθέμενο.
Επίσης, κάθε χρόνο, περίπου 200.000 γυναίκες κάνουν χρήση του όπλου τους για να αποκρούσουν κάποια βίαιη σεξουαλική επίθεση.
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να δικαιώσουν τους ιδρυτές των ΗΠΑ, που κατοχύρωσαν το δικαίωμα της οπλοκατοχής στο αμερικανικό σύνταγμα (Διακήρυξη των Δικαιωμάτων) με την περίφημη δεύτερη τροποποίηση.
Ένα άλλο στοιχείο, που οι υπέρμαχοι της απαγόρευσης της οπλοφορίας τείνουν να αποκρύπτουν, είναι ότι στην Αμερική, οι ένοπλοι πολίτες σκοτώνουν περισσότερους κακοποιούς από όσους η αστυνομία!
Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες πυροβολούν και σκοτώνουν τουλάχιστον τους διπλάσιους κακοποιούς απ ότι η αστυνομία, κάθε χρόνο.
Η αναλογία είναι 1.507 κακοποιοί πυροβολημένοι από πολίτες, έναντι 606 από την αστυνομία.
Το περιοδικό Newsweek δημοσίευσε άρθρο, βάσει του οποίου από όλα τα περιστατικά, μόνο το 2% αφορούσε στον πυροβολισμό κάποιοι αθώου, που θεωρήθηκε κατά λάθος ως κακοποιός.
Αντίστοιχα, το ποσοστό λάθους της αστυνομίας είναι 11%, δηλαδή πέντε φορές πιο υψηλό!
Το 1982, έγινε ένα ιδιόρρυθμο κοινωνιολογικό πείραμα στο Kennesaw, της πολιτείας Georgia.
Πρόκειται για ένα προάστιο της Atlanta, που φημίζεται για την υψηλή της εγκληματικότητα.
Οι τοπικές αρχές λοιπόν, ψήφισαν νόμο, που υποχρέωνε τους επικεφαλείς των νοικοκυριών να έχουν τουλάχιστον ένα πυροβόλο όπλο στο σπίτι τους.
Το αποτέλεσμα ήταν, τα ποσοστά διαρρήξεων να πέσουν κατά 89% στο συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα, σε αντίθεση με μια μείωση της τάξης του 10% για την υπόλοιπη πολιτεία.

Δέκα χρόνια αργότερα, το ποσοστό διαρρήξεων στο Kennesaw παρέμενε 72% χαμηλότερο από όσο ήταν το 1981, πριν ψηφιστεί ο εν λόγω νόμος.
Η παραπάνω περίπτωση έρχεται να στηρίξει το αποτέλεσμα πρόσφατης επιστημονικής έρευνας που έγινε σε Αμερικανούς κατάδικους, τα 3/5 των οποίων συμφώνησαν ότι «δεν θα έμπλεκαν με κάποιον, αν ήξεραν ότι φέρει όπλο».
Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το 74% των καταδίκων που ερωτήθηκαν, συμφώνησαν πως ένας από τους λόγους που οι διαρρήκτες αποφεύγουν να μπουν σε σπίτι όταν υπάρχουν άνθρωποι μέσα, είναι επειδή φοβούνται μη τυχόν και πυροβοληθούν.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, το 57% συμφώνησε ότι οι διαρρήκτες πιο πολύ φοβούνται μη πέσουν επάνω σε κάποιον ένοπλο πολίτη, απ ότι σε αστυνομικό!
Ο βασικός συντάκτης της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων Thomas Jefferson, είχε επαναλάβει κάποτε τα λόγια του Ιταλού πολιτικού και φιλόσοφου Cesare Beccaria, ο οποίος σε δοκίμιο του για το έγκλημα και την τιμωρία είχε γράψει: «Οι νόμοι που απαγορεύουν την οπλοκατοχή… αφοπλίζουν μόνο εκείνους που δεν έχουν την διάθεση, ή την αποφασιστικότητα για να παρανομήσουν. Τέτοιο νόμοι ευνοούν τον δράστη, και όχι το θύμα… ενθαρρύνουν μάλλον, αντί να αποτρέπουν τους φόνους, αφού ένας άοπλος γίνεται πιο εύκολο θύμα απ ότι ένας ένοπλος…».

Strange Attractor
Σημ.- Προσωπικά είμαι αναφανδόν κατά της οπλοχρησίας, οπλοκατοχής, κλπ και η μόνη φορά που κράτησα όπλο στα χέρια μου ήταν στο στρατό.
Πλην όμως είμαι πεπεισμένος ότι η απαγόρευση της οπλοκατοχής ευνοεί μόνο τους κακοποιούς, διότι τον νόμο τον εφαρμόζουν μόνο οι νομοταγείς.
Οι κακοί και οι παραβατικοί είναι ούτως ή άλλως παράνομοι, οπότε οπλοφορούν κιόλας.
Άρα… ποια απαγόρευση;

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου