2.7.14

Χαμένη στη μετάφραση…



Μεταξύ Λοβέρδου, Γιακουμάτου, Ντινόπουλου, Βορίδη, Κουκουλόπουλου, Χαρδούβελη και Βούλτεψη, η νέα κυβέρνηση Σαμαρά είναι «χαμένη στη μετάφραση».




Ενώ δύσκολα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα κυβερνητικό σχήμα λιγότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό από το προηγούμενο, αυτό συνέβη με τον ανασχηματισμό, που μέρα με τη μέρα δείχνει την έλλειψη προσανατολισμού…



Πολύ περισσότερο αποδεικνύει ότι οι προσωπικές στρατηγικές είναι για την πολιτική μια κάκιστη στρατηγική, εάν βέβαια ορίζουμε ως πολιτική όχι μόνο την «τέχνη του εφικτού», αλλά και μία τέχνη που λειτουργεί προς το καλό του συνόλου.
Η αλήθεια είναι ότι στις ευρωεκλογές οι Ελληνες πολίτες έστειλαν ένα αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, αναδεικνύοντας σε πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό έλειπε!
Στην αποκορύφωση μιας πολιτικής που έπληξε στρατηγικά έως θανάσιμα ολόκληρες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες να υπήρχε στην κάλπη διαφορετικό αποτέλεσμα!
Υποτίθεται, όμως, ότι –σύμφωνα με τα λεγόμενα Σαμαρά και Στουρνάρα- από το τελευταίο τετράμηνο του 2014 και οπωσδήποτε μέσα στο 2015 θα φαίνονταν ολοκάθαρα οι θετικές προοπτικές της οικονομίας, όπως και η –έστω μικρή- ανάκαμψη της απασχόλησης.
Κι επειδή στις εκλογές –όπως και στο χρηματιστήριο- ο κόσμος αγοράζει το καλό σενάριο, η πολιτική αυτή θα δικαιωνόταν στις κάλπες.
Ξαφνικά όλα αυτά ανατράπηκαν.
Μια ανατροπή που πιθανόν να είναι εντυπωσιακή με τη… βοήθεια των ανωτάτων δικαστηρίων.
Φυσικά οι πολιτικές εξελίξεις έχουν δυναμική, αλλά ο τρόπος που αντέδρασαν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος με τον ανασχηματισμό -και ό,τι ζούμε τις δύο τελευταίες εβδομάδες της δυνητικής ανατροπής όλων των πολιτικών μέτρων που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια- δείχνει ότι «το σύστημα δε βάζει μυαλό».
Διότι τι θα συμβεί, αν όλα όσα λένε οι νέοι υπουργοί (νέες προσλήψεις, αποφυγή απολύσεων, διόρθωση αδικιών κ.λπ) ισχύσουν;
Με δεδομένο ότι όλα αυτά αφορούν αποκλειστικά το δημόσιο τομέα, δηλαδή το «αιώνιο μαγαζάκι» των πολιτικών, η τρόικα θα αντιδράσει και στο τέλος θα επιβάλει την άποψή της.
Ο Σαμαράς θα υποχωρήσει ατάκτως, ο Τσίπρας θα… θριαμβεύσει και τελικά το αποτέλεσμα θα είναι αυτό ακριβώς που (υποτίθεται ότι) προσπαθεί να αποφύγει ο πρωθυπουργός.
Ενα μπάχαλο με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Κυρίως, όμως, με τους πολίτες απόλυτα μπερδεμένους…

Γιώργος Μητράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου