2.7.14

Το savoire vivre του facebook…



Το Facebook είναι εθισμός. Το έχεις μαζί σου παντού.
Στο κινητό σου, στο ipad σου, στον υπολογιστή σου.
Μπαίνεις συχνά-πυκνά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ελέγξεις τι κινείται, για να δεις τι έκανε ο πρώην σου, για να χαζέψεις φωτογραφίες και κυρίως για να βρεις κάποιο διαδικτυακό φίλο να ανταλλάξεις μια-δυο κουβέντες, όταν όλοι οι υπόλοιποί σου φίλοι ροχαλίζουν.




Όπως κάθε κοινότητα,  και κάθε μορφή κοινωνικής επαφές, έχει κι αυτό  κανόνες συμπεριφοράς.
Τους οποίους,  εάν δεν θες να γίνεις το μαύρο πρόβατο και να χάσεις ένα-ένα τα μέλη της διαδικτυακής σου παρέας, οφείλεις να κρατάς απαράβατους.
Ποιοι είναι, λοιπόν, οι όροι «καλής συμπεριφοράς» του διαδικτυακού μέσου;
Ιδού ο δεκάλογος του φεϊσμπουκικού savoir vivre:


1.       Το facebook δεν είναι η ημερήσια ατζέντα σου. Μην αρχίσεις από το πρωί που ξυπνάς να κάνεις check-in στο μέρος που βρίσκεσαι. Ούτε πού θα φας το μεσημέρι, ούτε τι κάνεις κάθε ώρα και λιγάκι. Είναι κουραστικό. Σκέψου να στο έκαναν αυτό οι χιλιάδες διαδικτυακοί φίλοι που έχεις.
2.      Μην μεταφέρεις την πικρία σου. Δηλαδή μην αρχίσεις τα μελοδραματικά, τις αμπελοφιλοσοφίες και τα ρητά αρχαίων. Αυτά άστα για άλλη ώρα κι άλλη στιγμή.
3.      Απέφυγε τα προσβλητικά posts. Αν έχεις την παραμικρή αμφιβολία για το αν θα πρέπει να ανεβάσεις κάτι που αφορά κάποιον με τον οποίο δεν μιλάς, σκέψου το δύο και τρεις φορές. Στο τέλος δεν θα το κάνεις και θα βγεις κερδισμένος.
4.     Μην ποστάρεις φωτογραφίες με τα παιδιά των φίλων σου και μην κάνεις tag σε άλλους. Είναι εξαιρετικά ενοχλητικό και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιος από αυτούς που «ταγκάρεις» να σε διαγράψει απ’ ευθείας από φίλο.
5.      Μην αρχίσεις να ποστάρεις status ή φωτογραφίες στους τοίχους των φίλων σου. Είναι σαν να εισβάλλει κάποιος στο σπίτι σου και να αρχίζει να βάφει τους τοίχους σου χωρίς να σε ρωτήσει.
6.     Την ώρα που η κρίση μας έχει διαλύσει, δεν χρειάζεται να ξέρει όλο το facebook ότι πήγες διακοπές με το σκάφος, πόσο ωραία είναι η Μύκονος το βράδυ και τι ωραίο ηλιοβασίλεμα έχει η Σαντορίνη.
7.      Αν είσαι φαν των παιχνιδιών, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι φαν και οι υπόλοιποι. Οπότε σταμάτα επιτέλους να στέλνεις προσκλήσεις σε όλους σου τους φίλους. Δεν θα σε σβήσουν μόνο από φίλο, αλλά θα σε μπλοκάρουν κιόλας. Και πολύ καλά θα κάνουν.
8.     Μην κάνεις check-in βάζοντας σε tags τους φίλους σου. Εσένα μπορεί να μην σε ενοχλεί, αλλά αυτό σε κάποιους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα.
9.     Όχι στα spams. Όταν ακατάπαυστα ζητάς την συμμετοχή των φίλων σου, σε φιλανθρωπικά posts το πιο πιθανό είναι να βρεθείς μπλοκαρισμένος.
10.  Μην γράφεις με σθένος την άποψή σου στο facebook, αν δεν είσαι 100% σίγουρος για το πού μπορεί να καταλήξει η συζήτηση.
Το να είσαι πολύ συζητήσιμος και να ανοίξεις κουβέντα για μία πολιτική θέση που έχεις, μπορεί να σε αφήσει εκτεθειμένο. Μην ξεχνάς ότι, ακόμη κι αν έχεις τη δυνατότητα να διαγράψεις σχόλια και status, τα γραπτά μένουν.

             Μαρκέλλα Σαράιχα
             Provocateur

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου