15.8.14

Ο κατά ΣΥΡΙΖΑ πολιτισμός…



Η βραδιά της Πέμπτης, 5 Αυγούστου στο Art café της Δημοτικής Πινακοθήκης της Κέρκυρας υποσχόταν ποιότητα: η ερμηνεύτρια Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού και ο πιανίστας Σάκης Κοντονικόλας θα ερμήνευαν μία σειρά από τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών με θέμα τη θάλασσα.



Επρόκειτο για μία εκδήλωση στα πλαίσια της προστασίας της φύσης.
Η φύση υπήρξε στην αρχαιότητα το θεμέλιο της ελληνικής κοσμοθεωρίας. Προσπαθώντας να τη γνωρίσει ο άνθρωπος αναγκαζόταν να προστατευτεί από τις απρόσμενες φυσικές της αντιδράσεις και να εφεύρει από ρούχα, σπίτια, εργαλεία δουλειάς και οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια ονομάστηκε πολιτισμός.


Ο πρώτος ιστορικά φιλόσοφος ο Θαλής και οι γύρω από αυτόν Προσωκρατικοί θέλησαν να εξηγήσουν τον κόσμο βασιζόμενοι στα φυσικά στοιχεία.
Ο Θαλής εν προκειμένω ανέφερε ως αρχή του κόσμου το νερό (είτε αυτό της θάλασσας, είτε της βροχής, είτε αυτό το υγρό στην κοιλιά της μητέρας από το οποίο ξεκινά η γέννηση του παιδιού).
Η φύση απέκτησε έτσι για τον άνθρωπο διπλή διάσταση: και χώρος δράσης έρευνας και δημιουργικότητας και εργαλείο που συμβάλλει στην αυτογνωσία του. Για τους σύγχρονους από την Αναγέννηση και μετά η προσπάθεια να ελεχθεί και να κατανοηθεί η φύση ώστε να υπηρετήσει το καλό του ανθρώπου, έγινε πολιτικό-φιλοσσοφικός στόχος.
Προσπαθώντας κάποιος να δαμάσει τα έξω απ’ αυτόν και μέσα σ’ αυτόν φυσικά στοιχεία δυναμώνει και εμπλουτίζει τον νου του αλλά και το πεδίο γνώσης του εαυτού του.
Αυτά περίπου κι άλλα συγγενή θέλησαν μέσω της μουσικής να υμνήσουν τη βραδιά της 5ης Αυγούστου οι μουσικοί.
Και αυτά επίσης ήρθε να νιώσει μέσω της μουσικής το κοινό.
Η αρμονική σύζευξη της θαυμάσιας φωνής της ερμηνεύτριας με την ευαισθησία των θεατών υποσχόταν ένα γλυκό ταξίδι στη χώρα της ομορφιάς. Και τι άκουσαν στην αρχή της εκδήλωσης;
Τον υπεύθυνο της επιτροπής πολιτών για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας της Κέρκυρας (η συγκεκριμένη επιτροπή συστήθηκε με πρωτοβουλία του νέου δημάρχου Κέρκυρας πρόσφατα εκλεγμένου με το ΣΥΡΙΖΑ), τον οποίο δεν θέλουμε να ταυτίσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, να καταγγέλλει τον Πρωθυπουργό με μία αντιαισθητική, ξύλινη και ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, η οποία παραπέμπει σε επαναστατική φρασεολογία.
Οφείλουμε να τονίσουμε πως τέτοιου είδους ενέργειες δεν είχαν καμία θέση με το ύφος της εκδήλωσης, που μοναδικό σκοπό είχε την προαγωγή της τέχνης.
Γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί σοκαρίστηκαν και οι καλλιτέχνες ενοχλήθηκαν για το καπέλωμα που υπέστησαν.
Ακόμα και αν η βραδιά στη συνέχεια έγινε πανέμορφη χάρις στο ταλέντο των μουσικών, εντούτοις όλοι πήραμε ένα δείγμα για το πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χειραγωγήσει οργανισμούς οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι, για αντικυβερνητική προπαγάνδα.
Επίσης, καταλαβαίνουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό: ως ένα εργαλείο στυγνής πολιτικής κομματικής προπαγάνδας.
Ως εργαλείο επιβολής της νέο-σοβιετικής πολιτιστικής του αντίληψης.
Ως εργαλείο που ξεθάβει βρυκόλακες του άλλοτε «σοσιαλιστικού ρεαλισμού».
Ας σκεφτούν καλά όλοι τι θα γίνει αν κάποτε πάρει την εξουσία.
       
        Δημοσθένης Δαββέτας
       (δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου