23.8.14

Μετρό Θεσσαλονίκης: Όχι άλλο κάρβουνο…



Δεν διδάχτηκε τίποτε από τους προκατόχους του.
Από το 2006, για να μην πάω μακρύτερα στο χρόνο, όταν στήθηκαν τα πρώτα εργοτάξια, αμέτρητα κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχοι επιχείρησαν να χτίσουν πολιτικές καριέρες πάνω στα θεμέλια του μετρό.

 


Ο καθένας παρουσίαζε τη δική του εκδοχή για την πορεία του έργου και έδινε τα δικά του χρονοδιαγράμματα αποπεράτωσης, μιας και το αρχικό του Σουφλιά για λειτουργία του μετρό το 2012 δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος. Όλοι ανεξαιρέτως διαψεύστηκαν.


Όσα είπαν και όσα προέβλεψαν αποδείχθηκαν αερολογίες.
Θυμίζω ότι, με το που άλλαξε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2009, το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του έργου μετατέθηκε για το 2014, μιας και στο μεταξύ οι εργασίες είχαν προχωρήσει ελάχιστα.
Όταν ξανάλλαξε η κυβέρνηση το 2012, τα χρονοδιαγράμματα πήγαν κι άλλο προς τα πίσω.
Αρχικά στο 2016 και πλέον ένας Θεός ξέρει το πότε…
Άκουσα χθες το γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων, το θεσσαλονικιό Στράτο Σιμόπουλο, να αποτολμά (στο ΣΚΑΪ) την πρόβλεψη ότι το μετρό θα είναι έτοιμο… περίπου το 2018.
Για την ακρίβεια ο Σιμόπουλος είπε πως το μετρό «θα πιάσει το στόχο της παράδοσης το 2018 με την προσωρινή εξαίρεση της Βενιζέλου», αφού «δεν νοείται μετρό χωρίς σταθμό στη Βενιζέλου».
 Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι «το 2018 θα παραδώσουμε σχεδόν έτοιμη τη βασική γραμμή, η οποία κάποια στιγμή φαντάζομαι θα ολοκληρωθεί, ώστε το μετρό να τεθεί επιτέλους σε λειτουργία».
Ο γενικός επανέλαβε τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του ότι για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου ευθύνονται όσοι αντιδρούν -με πρώτο το δήμο- στην απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από τη Βενιζέλου, ενώ τα μάσησε, όταν κλήθηκε να απαντήσει για τις υπόλοιπες τεράστιες παθογένειες του έργου, όπως η αστοχία στο σταθμό της Βούλγαρη.
Όμως οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν πλέον καλά ότι η κύρια αιτία για τον πλήρη εκτροχιασμό του έργου είναι ότι σχεδιάστηκε στο πόδι (ας είναι καλά ο Σουφλιάς).
Ξέρουν ότι οι περισσότεροι από τους αρχικούς υπολογισμούς αποδείχθηκαν άστοχοι.
Ακούνε πλέον με μεγάλη καχυποψία θεωρίες και χρονοδιαγράμματα και αδιαφορούν πλήρως για το ποιος ευθύνεται γι’ αυτό το απερίγραπτο χάλι. Αρκετοί πιστεύουν πως το έργο δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ, ενώ άρχισαν να ακούγονται και φωνές υπέρ της οριστικής εγκατάλειψής του.
Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο κι αν προσπαθεί να την παραλλάξει ο κ. Σιμόπουλος.

Νίκος Ηλιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου