2.8.14

Ανασκαλεύοντας το παρελθόν…



Αντιληπτό ή όχι, έχει εξαπολυθεί ένα κυνηγητό στη χώρα που κάνει δεκάδες ή και εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν για να αποδείξουν ότι δεν είναι ...ελέφαντες.




Ότι δηλαδή, "δεν τα πήραν' ή ότι ήταν άμωμοι, άσπιλοι, εξαιρετικά τυπικοί, τύπος και υπογραμμός που λένε, σε όλες τις συναλλαγές τους, από τότε που γεννήθηκαν μέχρι τώρα και ιδιαίτερα στις περιόδους που ασχολήθηκαν με τα κοινά, πριν και μετά από αυτές.
Και όλα αυτά με πρωτοβουλίες πολιτικών, που πολύ συχνά για λόγους πολιτικάντικους, ή δημοσίων σχέσεων και πάντα στο πλαίσιο τακτικισμών, ζητούν την παρέμβαση εισαγγελέων για να ερευνήσουν καταστάσεις δέκα, είκοσι, τριάντα και σαράντα ετών πίσω.



Για να δικαιωθούν εκείνοι που επισημαίνουν ότι αυτή η χώρα κοιτάζει μόνο προς το παρελθόν, γιατί είναι ανίκανη να διαχειριστεί το παρόν και να προβλέψει ή μάλλον, να σχεδιάσει το μέλλον.
Άλλωστε και ο δημόσιος διάλογος στην επιστροφή στο παρελθόν είναι προσανατολισμένος.
Θα πει κανείς τώρα και γιατί να τη γλιτώσουν όσοι έφαγαν, παρανόμησαν, έκαναν πάρτι και όλα τα συναφή;
Βεβαίως και δεν πρέπει να γλιτώσουν, αν και αυτό παίζεται όταν μιλάμε για έρευνες δεκαετίες πίσω.
Από την άλλη πλευρά, δεν έχει συνέχει αυτό το κράτος, δεν έχουν γίνει έρευνες και έλεγχοι που κατέληξαν κάπου, ή μήπως δεν γνωρίζουν οι πάντες πως λειτουργούσε σε πολύ μεγάλο βαθμό;
Και είναι δυνατόν να τρέχουν οι τίμιοι μαζί με τους επίορκους να αποδείξουν ότι ήταν ...όντως τίμιοι, μαζεύοντας στοιχεία που θα τους απαλλάσσουν μέσα σε ένα κράτος εντελώς ανοργάνωτο.
Και ακόμη, δεν πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν οι συνθήκες, οι καταστάσεις και οι νόμοι της κάθε εποχής;
Τέλος πάντων, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για πολιτικούς και κόμματα που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν επικοινωνιακά την κάθε περίσταση, όταν μάλιστα πολλοί από αυτούς ούτε διακρίθηκαν στη διοίκηση, ούτε ασχολήθηκαν με αυτή.
Απλά, την ίδια ώρα που διαλαλούν ότι η δικαιοσύνη αργεί (και πως να μην αργεί όταν μεταξύ άλλων της αναθέτουν υποθέσεις και έρευνες του παρελθόντος μόνο και μόνο για το ... μπούγιο) ότι δεν θέλουν ένα κράτος εισαγγελέων, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους υπέρ του κράτους εισαγγελέων.
Φυσικά, η χώρα δεν πρόκειται να πάει μπροστά με αυτό τον τρόπο, καθώς είναι βέβαιο ότι θα λιγοστεύουν συνεχώς οι ήδη ελάχιστοι άξιοι που μπλέκουν με τα κοινά.
Ποιος τρελός θέλει να περάσει την επόμενη ζωή τρέχοντας σε δικαστήρια για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας;

Άγγελος Στάγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου