29.8.14

Η Ελλάδα στα πάνω της…



Κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει με σημασία πως «έξω πάμε καλά». Αυτή η περίφημη φράση σήμερα είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.




Πράγματι, αν συγκεντρώσει κάποιος και συνεκτιμήσει τους διθυράμβους, τους επαίνους και τα ευμενή σχόλια των προσωπικοτήτων με την τεράστια επιρροή στην παγκόσμια κοινή γνώμη που επισκέπτονται τη χώρα μας, θα αντιληφθεί την βαρύτητα και σημασία που έχουν για την Ελλάδα.
Και η σημασία παίρνει άλλες διαστάσεις, όταν οι προσωπικότητες αυτές καλύπτουν όλους τους τομείς μιας σημερινής κοινωνίας.


Η χώρα μας σήμερα με τη λαμπρή ιστορία της, τον πολιτιστικό πλούτο, τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές και το γαστρονομικό πολιτισμό της, αποτελεί δυναμική πρόκληση για όσους, με μια επίσκεψή τους, θέλουν να γίνουν μάρτυρες της μεγαλειώδους ιστορίας και του λαμπρού πολιτισμού και συγχρόνως να γευθούν όσα μπορεί να τους προφέρει η σύγχρονη Ελλάδα. 
Ηδη, το απαράμιλλο οπλοστάσιο ιστορίας και πολιτισμού που διαθέτει η χώρα πρόκειται να εμπλουτιστεί με ένα ακόμη οικουμενικό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μνημείο, τους τάφους της Αμφίπολης, για το οποίο το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον έχει φτάσει στο κατακόρυφο. 
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως κοντά στην αρχαιολόγο και την ομάδα της που ανασκάπτουν τον Τύμβο Καστά, το σύνολο του αρχαιολογικού κόσμου, ο ελληνικός λαός και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης περιμένουν με αγωνία και αμείωτο ενδιαφέρον αυτό που θα ανακαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη.
Ασφαλώς, πιο συγκλονισμένοι από τις ιστορικές εξελίξεις είναι οι κάτοικοι της περιοχής, διαπιστώνοντας πως καθίστανται επίκεντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος. 
Γενικώς η χώρα μας μέρα με τη μέρα αναβαθμίζεται διεθνώς και από ιστορικής και πολιτιστικής απόψεως αποκτά ένα μεγάλο προβάδισμα, με άμεσο ευεργετικό αντίκτυπο στη θέση της στον πολιτισμένο κόσμο και φυσικά στην οικονομία της σε όλες τις εκφράσεις της. 
Ομως το ζητούμενο είναι κάτι διαφορετικό.
Εμείς ως σύγχρονοι Ελληνες, δέκτες και συνεχιστές της μεγαλειώδους αυτής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς, μπορούμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων;
Γιατί οι αρχαίοι Ελληνες μπορεί να μεγαλούργησαν, εμείς όμως οι σύγχρονοι είμαστε άξιοι αυτής της τεράστιας τιμής που είναι και ιστορική ευθύνη; 
Αυτό θα πρέπει να το αποδείξουμε, για να συμπληρωθεί η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το «και μέσα πάμε καλά».

Στράτος Σιμιτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου