24.8.14

Άνθρακες ο θησαυρός (του διαδικτύου).



Έχω γράψει στο παρελθόν ότι το διαδίκτυο είναι κατά τη γνώμη μου η πιο σπουδαία εφεύρεση του σύγχρονου ανθρώπου.
Μόνο που αν παραδοθείς ολοκληρωτικά σε αυτό, τότε τη πάτησες.
Ειδικά αν δεν έχεις κάποιο υπόβαθρο, ή κάποια στέρεα πνευματικά θεμέλια τα οποία θα σε βοηθήσουν να φιλτράρεις όλα όσα βλέπεις και διαβάζεις.




‘Όπως όλα τα ευχάριστα, έτσι και το διαδίκτυο θέλει το μέτρο του.
Και γενικά, ως εύκολη λύση, ελκύει και σαγηνεύει στον υπέρτατο βαθμό κυρίως εκείνους που δεν το έχουν από πλευράς παιδείας ή μόρφωσης…
Οι υπόλοιποι έχουν διαβάσει ή διαβάζουν και κανένα βιβλίο που και που.



Για αυτό άλλωστε, σύμφωνα με τις διάφορες έρευνες που γίνονται κατά καιρούς, η συντριπτική πλειοψηφία όσων μπαίνουν καθημερινά στο ίντερνετ, το κάνει για να δει τσόντες, να παίξει παιχνίδια,  ή να ασχοληθεί με τα αθλητικά και τα κουτσομπολιά.
Και όσοι όμως μπαίνουν για να ενημερωθούν, την πατάνε εξίσου…
Ειδικά όσοι λόγω ημιμάθειας, ευκολοπιστίας, ή απλά για λόγους αγανάΧτησης, επιλέγουν και ενημερώνονται από κάποια περίεργα περιθωριακά σάιτ, που ντύνουν τη κάθε αρλούμπα με σοβαροφάνεια, προκαλώντας εντυπωσιασμό και πανικό, προκειμένου να τσιμπήσουν κάποια παραπάνω κλικ, και να πουλήσουν διαφημίσεις.
Και επειδή το διαδίκτυο κυριαρχεί πλέον στην ενημέρωση (και όχι μόνο), και έχει σαρώσει τα πάντα, αφήνοντας πίσω του τα παραδοσιακά και άλλοτε πανίσχυρα συμβατικά ΜΜΕ να ψάχνουν αναγνώστες με τα κιάλια, αυτό που προκύπτει είναι ένας σούπερ σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των συμβατικών  και των νεότευκτων ηλεκτρονικών μέσων, με τα πρώτα να έχουν μπει κι αυτά στον χορό του διαδικτύου, πολλές φορές πουλώντας την όποια αξιοπιστία τους για χάρη των κλικ.
Για αυτό και βλέπουμε σοβαρά και έγκυρα, κατά τα άλλα, ΜΜΕ, να δημοσιεύουν τα περί θανάτου του Αντώνη Βαρδή, τα περί της αυτοκτονίας του … Ρόμπερτ Γουίλιαμς, τα περί νεκρής γοργόνας που ξέβρασε το κύμα στη Βουλγαρία, τα περί καταγωγής μας από τον Σείριο, και άλλα πολλά παρόμοια κουλά και απίθανα.
Και άντε να γράφει το τάδε τριτοκλασάτο σάιτ ότι πέθανε αιφνιδίως ο δημοφιλής βάρδος, αλλά να το γράφει και η Αυγή;
Εκεί καταντήσαμε;
Ντροπής πράγματα.
Να’ ταν το Χωνί, δεν θα με εξέπληττε.
Αυτό άλλωστε έχει καθιερώσει ως πρώτου μεγέθους οικονομικό εγκέφαλο τον Καζάκη, μαζί με τον άλλον διάσημο καταστροφολόγο, που σε όλα έπεσε μέσα(!), τον Δρα Μπαρουφάκη τον επονομαζόμενο και προφήτη του χάους (αλήθεια που χάθηκε αυτός;).
Για να μην αναφερθώ στις αναδημοσιεύσεις από δήθεν σοβαρά διαδικτυακά μέσα των διάφορων παραληρημάτων της Ραχήλ, περί κακών Γερμανών που σπεύδουν να φυγαδεύσουν κρυφά τα ευρήματα στην Αμφίπολη, με εντολή Σαμαρά!
Ή το ότι ο Σαμαράς (πάλι αυτός) προχωράει ακάθεκτος στην κατάργηση του σταυρού από την σημαία μας, διότι έτσι τον διέταξαν τα αφεντικά της παγκοσμιοποίησης.
Και άλλα πολλά.
Χώρια τα ασύντακτα, και πολλές φορές ανορθόγραφα και ανερμάτιστα άρθρα, που γράφονται στο πόδι προκειμένου να προλάβει το ένα σάιτ το άλλο.
Ακόμη και στα λεγόμενα σοβαρά.
Με αποτέλεσμα να γράφονται διάφορες βλακείες, και εξόφθαλμα ψέματα, αρκεί να ελκύσουν επισκέψεις.
Όπως π.χ. τα διάφορα άρθρα που βλέπω τελευταία, με τον τίτλο τους να μην έχει καμία απολύτως σχέση με το περιεχόμενο.
Όπως, για παράδειγμα: «Φωτογραφικό ντοκουμέντο: Δείτε τι βρήκαν στον τάφο της Αμφίπολης, όταν μπήκαν μέσα». Και βέβαια, αφού κανείς δεν μπήκε ακόμη μέσα, καταλαβαίνετε ότι από φωτογραφικά ντοκουμέντα… μηδέν εις το πηλίκον.
Ναι, αλλά τραβάνε θεάσεις και επισκέψεις, και έτσι ανεβαίνει το κασέ τους.
Και τέλος το «κλόπυ πέιστ», που πάει σύννεφο, και που από μόνο του δεν είναι μεμπτό (το κάνω κι εγώ), αλλά να αναφέρουμε και την αρχική  πηγή ρε αδέλφια… έτσι δεν είναι;
Για αυτό, προσοχή στο τι ακριβώς διαβάζετε, και κυρίως στο τι πιστεύετε από αυτά που διαβάζετε.
Τις περισσότερες φορές ο θησαυρός αποδεικνύεται … άνθρακες.

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου