31.8.14

Μύθοι για την ISIS. Μύθος Νο 3



Μύθος: Η ISIS αποτελεί μέρος της Αλ Κάιντα.
Το κλειδί για την κατανόηση της ISIS και της Αλ Κάιντα είναι το γεγονός ότι η μια ανταγωνίζεται την άλλη, και δεν είναι σύμμαχοι, ούτε ανήκουν σε μια κοινή (ευρύτερη) οργάνωση.



Η ISIS ήταν παλιότερα η Αλ Κάιντα στο Ιράκ.
Στη συνέχεια αποσχίστηκε (Φεβρουάριος 2014) διότι δεν υπάκουε στο αρχηγείο της Αλ Κάιντα, κυρίως αναφορικά με τον περιορισμό της χρήσης βίας εναντίον αμάχων.
Σωστά διαβάσατε. Η ISIS ήταν πολύ βίαιη ακόμη και για την Αλ Κάιντα!
Το διαζύγιο μεταξύ των δυο αυτών εξτρεμιστικών οργανώσεων είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την ακραία βία που επιδεικνύει η ISIS, αν και πολλοί ακόμη συγχέουν μεταξύ τους τις δυο οργανώσεις.



Για πάρα πολλά χρόνια η Αλ Κάιντα ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του παγκόσμιου τζιχαντιστικού κινήματος.
Οι διάφορες ομάδες, παραστρατιωτικές και διαδικτυακές, ακόμη και οι «μοναχικοί λύκοι», έβλεπαν ως σημείο αναφοράς τους την Αλ Κάιντα.
Πολλοί εξ αυτών την στήριζαν, και είχαν κάποιο είδος σχέσης μαζί της.
Όταν όμως η ISIS αποσχίστηκε, όλα άλλαξαν.
Ελέγχοντας εδάφη ίσου μεγέθους με το Βέλγιο, μέσα στη καρδιά του αραβικού κόσμου, η ISIS πλησίασε στον πολυπόθητο στόχο της ίδρυσης Χαλιφάτου πολύ πιο εύκολα από όσο θα μπορούσε ποτέ να κάνει η Αλ Κάιντα.
Και έτσι ξαφνικά, οι διάφοροι τζιχαντιστές ανά τον κόσμο, άλλαξαν ίνδαλμα.
Η ISIS πολέμησε το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα (Jabhat al-Nusra) και μάλιστα το κέρδισε στο πεδίο της μάχης.
Σήμερα, η ISIS ελέγχει περισσότερα συριακά εδάφη απ ότι η Jabhat al-Nusra.
Αυτός ο ιδεολογικός ανταγωνισμός κάνει την ISIS όλο και πιο βίαιη.
Θέλει αυτή να είναι επικεφαλής του παγκόσμιου ισλαμικού κινήματος, και ένας τρόπος για να το πετύχει είναι η συνεχής προβολή των κατορθωμάτων της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στον νοσηρό κόσμο του ισλαμικού εξτρεμισμού, οι άπειρες εικόνες εκτελέσεων και σφαγών είναι μια επίδειξη της  ισχύος της οργάνωσης.
Όταν η ISIS αποκεφάλισε τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλευ, και ανάρτησε το βίντεο της εκτέλεσης στο διαδίκτυο, ή όταν διακήρυξε δημοσίως την πρόθεσή της να εξαφανίσει τους Χριστιανούς του Ιράκ, δεν το έκανε απλά και μόνο επειδή μπορούσε, αν και για πολλούς αρρωστημένους Ισλαμιστές, αυτό είναι ο σκοπός. Το έκανε όμως μέσα στα πλαίσια της γενικότερης διαμάχης της με την Αλ Κάιντα, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της.
Και το χειρότερο; Το σχέδιο αυτό πετυχαίνει το σκοπό του.
Ακόμη και πριν από μήνες, η ISIS κέρδισε την στήριξη ισλαμικών ομάδων στη Τυνησία και στη Λιβύη, που ανήκαν στην Αλ Κάιντα.
Μάλιστα, μαχητές της ISIS έχουν επιχειρήσει ακόμη και στη μακρινή Μαλαισία!
(Συνεχίζεται...)

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου