12.8.14

Κινδυνεύει η Δύση από την ISIS;



Η Αμερική επιτέθηκε αεροπορικά εναντίον θέσεων των Ισλαμιστών της ISIS, που πολιορκούν και καταλαμβάνουν πόλεις και χωριά στο Βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα οι εξτρεμιστές της οργάνωσης να ζητούν τώρα εκδίκηση.




Όπως αναφέρει το CNN, σε διαδικτυακό φόρουμ της ISIS, οι διαχειριστές του καλούν σε αντίποινα εναντίον της Δύσης…


«Ο πόλεμος τη Δύσης στρέφεται κατά του Ισλάμ…  οι μουτζαχεντίν θα πρέπει να οργανωθούν και να επιχειρήσουν εναντίον των εγκληματιών Αμερικανών για να τους πειθαρχήσουν…», γράφουν.
Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν το τουίτερ και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, καλώντας τους «πιστούς» σε γενική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ.
Η Αμερική ανησυχεί, αφού υπάρχουν διάφορα σενάρια ως προς το πώς η ISIS μπορεί να πλήξει αμερικανικούς στόχους.
Ένα πρώτο σενάριο θέλει την οργάνωση να διαθέτει εκατομμύρια από τα δολάρια που έχει εξοπλίζοντας εξτρεμιστές στην Ευρώπη, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στους χίλιους τουλάχιστον.
Αυτό ανησυχεί τις ΗΠΑ καθώς πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να τις επισκέπτονται χωρίς βίζα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για νέου τύπου εξελιγμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς που δεν εντοπίζονται από τα μηχανήματα ελέγχου των αεροδρομίων.
Σύμφωνα πάντα με το CNN, μια μεγάλη απειλή αποτελούν οι βετεράνοι της ISIS, που πολέμησαν στη Συρία, όπως π.χ. ο Γαλλοαλγερινός Mehdi Nemmouche που κατηγορείται για τη δολοφονία τεσσάρων ατόμων σε εβραϊκό μουσείο στο Βέλγιο τη περασμένη άνοιξη.
Επιπλέον υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των «μοναχικών λύκων», όπως η περίπτωση της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστόνης.
Πάντως, τα αποτελέσματα των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα.
Η New York Times αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 24 μαχητές της ISIS και τραυματίστηκαν άλλοι 30 κοντά στη πόλη Μοσούλη, ενώ σύμφωνα με το Al Jazeera οι επιδρομές επέτρεψαν στις κουρδικές δυνάμεις να φτάσουν στο όρος Σιντζάρ, και να απεγκλωβίσουν 5.000 πρόσφυγες.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου