26.8.14

To real estate του τάφου της Αμφίπολης…



Αυξάνεται το ενδιαφέρον ξένων αλλά και Ελλήνων επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης μετά τις αποκαλύψεις πως ο τύμβος στο λόφο Καστά κρύβει… εκπλήξεις.




Καθημερινά όλο και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται τόσο το χωριό Μεσολακκιά, όσο και τη Νέα Αμφίπολη, όπου βρίσκεται το ομώνυμο Λιοντάρι  προκειμένου να δουν από κοντά τις ανασκαφικές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, με τους πρώτους ενδιαφερόμενους επενδυτές να κάνουν την εμφάνισή τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Οι ντόπιοι θεωρούν πως το εσωτερικό του τάφου θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη στην περιοχή, δεν είναι διατεθειμένοι όμως όπως λένε «να παραδώσουν τον τόπο τους στους μεγαλοκαρχαρίες».



Είναι χαρακτηριστικό πως το πρωί της περασμένης Τρίτης, οπότε και η Karfitsa επισκέφτηκε το λόφο Καστά ζευγάρι Ελλήνων ρωτούσε τους κατοίκους της Μεσολακκιάς εάν κανείς πουλά το σπίτι του.
«Και χθες ήρθαν δυο Γερμανοί και ρωτούσαν εάν υπάρχουν χωράφια για πούλημα» υπογραμμίζει ο ιδιοκτήτης του μοναδικού δημοτικού καφενείου κ. Καπέλας. Εκεί, πριν από περίπου δυο βδομάδες βρέθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε αρχικά με τους κατοίκους και εν συνεχεία ανηφόρισε προς τον λόφο όπου ξεναγήθηκε στα ευρήματα συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού.
Μιλώντας στην Karfitsa η μητέρα του κ. Καπέλα, που σέρβιρε τον πρωθυπουργό, υπογραμμίζει πως «ο κ. Σαμαράς ήρθε για λίγο. Δεν ήπιε καφέ όπως είπαν μερικοί δημοσιογράφοι. Μόνο λίγο νερό ζήτησε και χρησιμοποίησε την τουαλέτα μας. Μετά με τη συνοδεία του ανέβηκε στο λόφο Καστά». 




Αμφίπολη όπως… Μάνη.
Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Γρηγόρη Λιάντα «υπάρχει η εκτίμηση πως όταν ανοιχτεί ο τύμβος και αποκαλυφτεί το περιεχόμενό του αρκετοί θα είναι αυτοί που θα θέλουν να δημιουργήσουν στην περιοχή οικισμούς για να νοικιάζουν τα σπίτια σε τουρίστες».
Ο ίδιος μάλιστα σχολιάζει πως ενδεχόμενο μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα δείξουν κυρίως οι Γερμανοί.
«Πιστεύω πως θα συμβεί ακριβώς ό, τι συνέβη πριν από μερικά χρόνια στη Μάνη όταν ανακαλύφθηκαν και εκεί αρχαιότητες. Οι τιμές των χωραφιών αλλά και των υπαρχόντων κτημάτων ενδεχομένως –εάν πρόκειται για βασιλικό τάφο- να αυξηθούν κατά 100%», λέει, ωστόσο, κρούει τον… κώδωνα στις τοπικές αρχές λέγοντας πως θα πρέπει να έχουν γρήγορα αντανακλαστικά.
«Να φροντίσει δηλαδή ο δήμαρχος να χαρακτηρίσει άμεσα τις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αλλά και να μεριμνήσει για την παραμονή των ευρημάτων στην περιοχή. Εάν τα ευρήματα απομακρυνθούν, τότε θα φύγει και το ενδιαφέρον» καταλήγει.
Μάννα εξ’ ουρανού.
Η αλήθεια είναι πως η αποκάλυψη του τύμβου, στο εσωτερικό του οποίου ορισμένοι αρχαιολόγοι θέλουν να βρίσκεται η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ρωξάνη και ο γιος του Αλέξανδρος Δ’, ήρθε ως… μάννα εξ’ ουρανού στους κατοίκους κυρίως των νομών της Δράμας και των Σερρών οι οποίοι βλέπουν τα τελευταία χρόνια το επιχειρείν να βρίσκεται στο ναδίρ.
Βιοτεχνίες που στο παρελθόν ανθούσαν στην περιοχή, τοπικές επιχειρήσεις και πρατήρια υγρών καυσίμων έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας των «φθηνών» χωρών που συνορεύουν.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου από το χωριό Μεσολακκιά, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι τοπικοί παράγοντες, πέρασαν περισσότερα από χίλια Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης οι επισκέψεις μετά την έλευση του Πρωθυπουργού τριπλασιάστηκαν. «Είμαι από την Πράγα. Έρχομαι τακτικά στην Ελλάδα. Είδα τις ανασκαφές στην τηλεόραση και έσπευσα να αντικρίσω από κοντά τον τύμβο» τονίζει στην Karfitsa η κ. Ελένη.
Παρόμοια άποψη εκφράζει και η κ. Ζησοπούλου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός που ζει στην Αθήνα. «Έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Θα επιθυμούσα η είσοδος να είναι ανοικτή στους επισκέπτες για να μπορούν να βλέπουν από κοντά τις εικόνες που δείχνει η τηλεόραση.
Θεωρώ ωστόσο πως εάν είναι σημαντικό το εσωτερικό του τύμβου η περιοχή θα αναπτυχθεί αρκετά» υποστηρίζει. «Στην Αμφίπολη πλέον πιο εύκολα βλέπεις τουρίστες παρά ντόπιους» αναφέρει γελώντας ο κ. Ανέστης που πουλά φρέσκα φυστίκια απέναντι από τον «Λέοντα». «Παλιά οι επισκέπτες θεωρούσαν πως το λιοντάρι ήταν ψεύτικο. Τώρα σταματάνε στο δρόμο, πηγαίνουν μπροστά και βγάζουν και… selfies που είναι της μόδας» συμπληρώνει.
Ήδη από τις πρώτες ημέρες της δημοσιοποίησης της είδησης πως στο εσωτερικό του τύμβου «βρίσκεται κάτι σημαντικό» και κυρίως μετά την επίσκεψη Σαμαρά το ενδιαφέρον επενδυτών να αγοράσουν κάποιο ακίνητο ή χωράφι αυξάνεται. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι επισκέπτες που πιάνουν την κουβέντα στους κατοίκους με σκοπό να μάθουν τους ιδιοκτήτες των κτημάτων ακριβώς δίπλα από τον Μακεδονικό Τύμβο.
«Οπωσδήποτε υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το χωριό, το δήμο, το νομό και την Μακεδονία μας. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Άμα η κ. Περιστέρη βγάλει μέσα από τον τάφο κάτι σημαντικό θα έρθει και η ανάπτυξη.
Τουριστική κατά βάση αλλά και οικοδομική» τονίζει ο Αθανάσιος Ζουρνατζής, νέος πρόεδρος της κοινότητας Μεσολακκιάς.
Από την πλευρά του ο σημερινός πρόεδρος της περιοχής, Θεόδωρος Σίμος αναφέρει «καθημερινά οι τουρίστες μας ζητάνε οικόπεδα και χωράφια. Τελευταία ζητάνε από τους κατοίκους να τους νοικιάσουν τα σπίτια τους για να κάτσουν μέχρι να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις.

Είναι Έλληνες αλλά και ξένοι. Μάλιστα κάποιοι εργολάβοι συντομεύουν τις άδειες για να χτίσουν και να φιλοξενούν κόσμο».
Ο ίδιος συμπληρώνει επίσης πως «οι κάτοικοι περιμένουν να δουν τι θα ανακαλυφτεί για να πουλήσουν όσοι το επιθυμούν ακριβότερα. Ο τάφος θα φέρει πίσω επιχειρήσεις που έφυγαν εκτός συνόρων και θα ανοίξει θέσεις εργασίας. Θα ανοίξουν δουλειές».
Αναφέρει μάλιστα συζήτηση που είχε με άλλους κατοίκους, οι οποίοι εξετάζουν τη δημιουργία και νέου καφέ ή ταβέρνες αφού τα υπάρχοντα καταστήματα εστίασης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες καθημερινούς επισκέπτες. Τοπικοί άρχοντες και κάτοικοι πάντως, εμφανίζονται διατεθειμένοι να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από τους «μεγαλοεργολάβους και τους μεγαλοκαρχαρίες», όπως λένε χαρακτηριστικά, που θα θέλουν να «αγοράσουν τον τόπο τους για ένα κομμάτι ψωμί».
Με δεκάδες τουρίστες και δημοσιογράφους.
Η καθημερινότητα πλέον του χωριού με τους λιγοστούς κατοίκους- ο πληθυσμός του δήμου Αμφίπολης που αποτελείται από 15 χωριά αγγίζει περίπου τους 9.000 κατοίκους- έχει αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη.
Οι ίδιοι οι κάτοικοι πάντως, δείχνουν να απολαμβάνουν τη δημοσιότητα και είναι πάντα πρόθυμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, αφού πλέον δεν υπάρχει μεσημεριανό φαγητό και ώρες κοινής ησυχίας.
Οι δυο δήμαρχοι, ο σημερινός Γιώργος Βογιατζής αλλά και ο αυριανός που αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου Κωνσταντίνος Μελίτος, ο απελθών και ο επερχόμενος πρόεδρος της κοινότητας Μεσολακκιάς, οι γέροντες, οι κληρικοί, οι αιρετοί του παραδίπλα χωριού και πολλοί άλλοι δίνουν κάθε μέρα το παρών στο γραφικό καφενείο.
Γνωρίζουν άλλωστε, πως για τις επόμενες είκοσι ημέρες, οπότε και εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθούν οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για το περιεχόμενο του τύμβου, το χωριό τους θα βρίσκεται στο… πρώτο πλάνο, οι κάμερες θα είναι στημένες, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο θα πηγαίνουν και θα έρχονται και αυτοί θα προσπαθούν να κερδίσουν τα δικά τους… «πέντε λεπτά δημοσιότητας».
Είναι χαρακτηριστική η φράση του κ. Ζουρνατζή στην Karfitsa, ο οποίος φαίνεται να απολαμβάνει την… ενόχληση των εκπροσώπων των ΜΜΕ πως «το χωριό μας δεν το είχε επισκεφτεί κανείς. Τώρα έρχονται υπουργοί, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, ο Πρωθυπουργός και πολλοί άλλοι».
Αρχαιολόγοι και κάτοικοι όμως δεν παύουν να έχουν και τους μεταξύ τους διαξιφισμούς αφού οι ανακαλύψεις των πρώτων ήρθαν να ταράξουν την ηρεμία και τις καθημερινές συνήθειες των δεύτερων.
«Τα δέντρα μου είναι ακριβώς δίπλα από τον τύμβο. Δεν με αφήνουν να πηγαίνω με το τρακτέρ για να ποτίσω. Τους παρακολουθώ να μην μου κάνουν καμιά ζημιά στα δέντρα μου» λέει ο Θεμιστοκλής Γουτίδης, συνταξιούχος- αγρότης.
«Σφίγγα» η Περιστέρη.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής των εργασιών αρχαιολόγος, Κατερίνα Περιστέρη χαίρει της εκτίμησης των κατοίκων.
«Είναι πολύ καλός άνθρωπος. Πίνουμε και κανένα ουζάκι. Είναι ήσυχη. Είναι προσιτή και ήρεμη γυναίκα» λέει ο Αθανάσιος Ζουρνατζής.
Η ίδια συνηθίζει να χαιρετάει όσους βρίσκονται στο δρόμο της πηγαίνοντας νωρίς το πρωί με το τζιπάκι του υπουργείου Πολιτισμού που της παραχωρήθηκε στο λόφο Καστά.
Εκτός από τους κατοίκους είναι φιλική και με τους εκπροσώπους του τύπου, που καθημερινά κρέμονται από τα χείλη της, περιμένοντας μήπως δώσει κάποια πληροφορία για το περιεχόμενο του τύμβου.
«Κυρία Περιστέρη τόσες μέρες μούσια θα βγάλουμε» της αποκρίθηκε το μεσημέρι- γύρω στις 14:30 οπότε και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες-  της περασμένης Τρίτης ένας δημοσιογράφος. Εκείνη απλώς χαιρέτισε κουνώντας το χέρι της και χαμογελώντας. Κατηφόρισε και μπήκε στο πρώτο σπίτι του χωριού, οικεία στενού συνεργάτη της, όπου φιλοξενείται κάποιες ημέρες της βδομάδας.


Ο λόγος της αρχαιολόγου είναι για τους κατοίκους της Μεσολακκιάς νόμος.
«Η αρχαιολόγος δεν επέτρεπε να μπουν πινακίδες. Όταν μας άφησε να τις βάλουμε για να μην μπερδεύονται οι κάτοικοι το κάναμε. Μέχρι και ο πράσινος κάδος σκουπιδιών μπήκε χθες. Δεν άφηνε» αναφέρει ο κ. Ζουρνατζής, ο οποίος εκφράζει ταυτόχρονα το παράπονό του για την απαγόρευση της εισόδου τόσο του ιδίου, όσο και του δημάρχου στο χώρο των ανασκαφών.
«Πριν λίγους μήνες, όταν έψαχνε χρηματοδότηση. Ήρθε στο δήμαρχο και της έδωσε αρχικά 10.000 ευρώ. Τότε μας άφηνε στο χώρο» καταλήγει.
Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις για το περιεχόμενο του τύμβου, εκτιμάται πως μια πρώτη εικόνα θα υπάρξει στο προσεχές δεκαπενθήμερο.
Όλα βέβαια εξαρτώνται από την πορεία των ανασκαφών.
Μιλώντας αποκλειστικά στο karfitsa.gr μετά την επίσκεψή της στο χώρο την περασμένη Τετάρτη η γενική Γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «δεν μπορείς να πεις τίποτα. Η ανασκαφή συνεχίζεται. Η ανασκαφή μας οδηγεί σε αυτά τα πράγματα. Ανάλογα…».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης στο ερώτημα εάν θα ανοίξει η είσοδος και θα επιτραπεί στο μέλλον στους τουρίστες να προσεγγίσουν τον τύμβο απάντησε πως αυτό θα συμβεί «όταν οι εργασίες προχωρήσουν και όταν δε θα είναι ενοχλητική η παρουσία των τουριστών στο ανασκαφικό έργο».



Τίνος είναι αυτός ο τάφος;
Η έκταση που πήρε η ανασκαφική δραστηριότητα στο τύμβο παγκοσμίως έχει κάνει τους κατοίκους να είναι… «από δυο χωριά».
«Ο τύμβος ανήκει στη Μεσολακκιά. Το τελευταίο σπίτι από τον τάφο απέχει 500 μέτρα. Όσοι λένε ότι ανήκει σε άλλο χωριό απλώς δεν ξέρουν» αναφέρει ο κ. Σίμος.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι Σερραίοι που ισχυρίζονται πως «η απόσταση Θεσσαλονίκης-Αμφίπολης είναι ίδια, είτε πηγαίνεις μέσα από τις Σέρρες, είτε από το δρόμο για τη Δράμα» αφού θέλουν με κάθε τρόπο να επισημάνουν πως «οι ανακαλύψεις βρίσκονται στην περιοχή τους».
«Δεν μου αρέσει που οι δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για την περιοχή Καστάς. Εδώ είναι η περιοχή Μεσολακκιάς. Δεν ξέρω τι μπορεί να έχουν στο μυαλό τους οι αρμόδιοι» εξηγεί ο κ. Γουτίδης.
Νέες «μάχες».
Οι κάτοικοι της Μεσολακκιάς και της ευρύτερης περιοχής των Σερρών εκτός από τις επίσημες ανακοινώσεις κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για το… μέλλον των ευρημάτων.
Δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την πιθανότητα να μεταφερθούν αυτά σε κάποιο μουσείο μακριά από την Αμφίπολη, ενδεχομένως της Θεσσαλονίκης. Είναι διατεθειμένοι ωστόσο να δώσουν τη μάχη, ώστε να κρατήσουν τη «σημαντική ανακάλυψη» στην περιοχή τους, αφού εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο θα έρθουν οι επενδύσεις και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη στον τόπο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου