12.9.14

Τι πρέπει να γίνει στην Αμφίπολη…



Είχα την ανέλπιστη τύχη να είμαι εκεί, την μέρα που ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Αμφίπολη, και ενημερώθηκε από την κα Περιστέρη, για το τι ακριβώς «παίζει» στον εκεί τύμβο.
Μέχρι τότε, η είδηση για την Αμφίπολη απασχολούσε μόνο τους ειδικούς, και κάποια περιφερειακά δευτερεύοντα μπλογκς και σάιτς.




Από κείνη τη μέρα και μετά, ο τάφος έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ, ακόμη και στα διεθνή.
Και αυτό είναι λογικό…


Και μαζί με τις διάφορες αναλύσεις, εικασίες,  κλπ βγήκαν και τα πανταχού παρόντα μαχαίρια.
Τόσο  μεταξύ των ειδικών, όσο και μεταξύ των δημοσιογράφων, που ξεροσταλιάζουν στη Μεσολακκιά, και που διψώντας για ενημέρωση ψάχνουν για δράκους.
Και αυτό είναι λογικό, αφού στην Ελλάδα ζούμε, και όλοι γνωρίζουμε πως λειτουργεί η μικρή μας κοινωνία, και πιο ειδικά τα αιμοβόρα ΜΜΕ που επί δεκαετίες ανεβοκατεβάζουν μέχρι και κυβερνήσεις...
Τέλος πάντων, τα παραγοντιλίκια, τα πολιτικά παιχνίδια, και η συνωμοσιολογία έχουν γίνει δεύτερη φύση μας, και άρα τα αποδεχόμαστε, αφού τέτοιοι είμαστε.
Από κει και πέρα, χωρίς να είμαι ειδικός ούτε στην ιστορία, ούτε στην αρχαιολογία, πόσο δε μάλλον στις ανασκαφές, εν τούτοις από τη πρώτη στιγμή κατάλαβα το μέγεθος της προσπάθειας, και τις πραγματικά συγκλονιστικές προοπτικές που ανοίγονται αν τυχόν βρεθεί αυτό που όλοι ελπίζουν.
Προοπτικές όχι μόνο για τη περιοχή, αλλά και για τη χώρα ολόκληρη.
Προοπτικές όχι μόνο τουριστικές, και οικονομικές, αλλά και πολιτικές.
Μάλιστα, αστειευόμενος έγραψα τις πρώτες μέρες στο φέισμπουκ ότι όποιος είναι ξύπνιος θα πρέπει να σπεύσει να στήσει καντίνα, ή να αγοράσει όποιο χωράφι βρει πέριξ του τύμβου.
Στη συνέχεια, πάλι αστειευόμενος έγραψα πως όποιος τυπώσει μπλουζάκια και πάει να τα πουλήσει στη διασταύρωση της Μεσολακκιάς θα κάνει τη καλή του.
Μάλιστα ο φίλος μου ο Παραβάτης, πιο πονηρός, πρότεινε πλαστικά σακουλάκια, με ένα ευρώ το ένα, γεμάτα από… χώμα των ανασκαφών!
Ποιος επισκέπτης της περιοχής δεν θα αγόραζε από ένα;
Σχεδόν ένα μήνα μετά, ακούω και διαβάζω ότι όντως η περιοχή πνίγεται από επισκέπτες, και «αναβαθμίζεται», με καντίνες κλπ.
Μέχρι και σύνδεση με το ίντερνετ έγινε!
Επίσης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από διάφορους Έλληνες και ξένους για αγορά οικοπέδων, χωραφιών, ακόμη και σπιτιών του χωριού.
Πράγμα πολύ λογικό, αφού αν τυχόν έλθουν όλα κατ ευχήν, σε δέκα χρόνια η περιοχή θα είναι εντελώς διαφορετική από ότι είναι σήμερα.
Ελπίζω όμως προς το καλύτερο, και όχι να γίνει ένα ακόμη γύφτικο παζάρι, γεμάτο από καρακατσουλίστικα τουριστικά μαγαζιά που θα πουλάνε κιτσάτα σουβενίρ όπως τσολιαδάκια, και αγαλματάκια του Αλέξανδρου…  made in China.
Ακόμη έχω στο μυαλό μου την εικόνα της περιοχής του Δίον, όπου από χιλιόμετρα μακριά είναι όλα σκεπασμένα από καπνό και τσίκνα από τις διάφορες ταβέρνες που έχουν στηθεί  δίπλα από το υποτυπώδες μουσείο.
Στην Αμφίπολη όλα θα πρέπει να γίνουν διαφορετικά, συντονισμένα, και οργανωμένα.
Το όνομα του Αλέξανδρου ανήκει στα 2-3 πιο γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Υπάρχουν μακρινοί  λαοί που ακόμη τον μνημονεύουν, και κάποιοι που τον θεωρούν έναν μικρό θεό τους.
Συνεπώς εύκολα γίνεται αντιληπτό τι μέλλει γενέσθαι αν όλα πάνε καλά.
Προσωπικά πιστεύω ότι, μεταξύ άλλων,  το αεροδρόμιο π.χ.  της Καβάλας (που ήδη λέγεται ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) θα δέχεται πτήσεις τσάρτερ ακόμη και από την Ινδία, ή την Ιαπωνία.



Για τέτοιες προοπτικές μιλάμε.
Οπότε;
Οπότε θα πρέπει το κράτος να σοβαρευτεί, να ανασκουμπωθεί, να απαλλοτριώσει τα διάφορα οικόπεδα της περιοχής, και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις αναφορικά με τη χρήση γης κλπ προκειμένου να αποφευχθεί η άστατη και αυθαίρετη νεοελληνική τσαπατσουλιά που βλέπουμε σχεδόν παντού.
Μιλάμε για μια πανέμορφη υπερυψωμένη περιοχή, με θέα τον κάμπο του Στρυμώνα, και την γαλάζια θάλασσα.
Τι πιο ιδανικό σημείο για ένα αρμονικά δεμένο με το περιβάλλον μουσείο, ένα συνεδριακό κέντρο, κάποιο κέντρο Μακεδονικών Σπουδών,  ίσως και ένα μικρό πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στην αρχαία Μακεδονία, ή στην αρχαιολογία;
Με κάποια «σοβαρά» σε αισθητική καταλύματα, ξενώνες, κλπ που θα μπορέσουν να απορροφήσουν τον όγκο των επισκεπτών που αναμένεται να κατακλύζουν χειμώνα καλοκαίρι την περιοχή, η οποία παρεμπιπτόντως βολεύει αφάνταστα αφού απέχει ελάχιστα από την Εγνατία οδό (θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ένας μικρός κάθετος άξονας μεταξύ Εγνατίας και τύμβου).
Σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα η περιοχή είναι τυχερή, αφού πέρα από τις προσωπικές πολιτικές ή κομματικές προτιμήσεις του καθενός, όλοι φαντάζομαι πως αναγνωρίζουν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός εκτός από σούπερ εργατικός έχει και ένα «κόλλημα», μια εμμονή θα έλεγα, με οτιδήποτε αφορά στη Μακεδονία.
Και άρα είμαι σίγουρος πως θα κάνει όλα αυτά που χρειάζονται.
Αλλιώς, θα μας πνίξει η κιτσαρία…

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου