21.9.14

Η Τουρκία χαϊδεύει τους εξτρεμιστές του Iσλάμ…




Την ώρα που η Αμερική προσπαθεί να φτιάξει μια περιφερειακή συμμαχία ικανή να περιορίσει και στη συνέχεια να διαλύσει το αυτόκλητο Χαλιφάτο στο Ιράκ και στη Συρία, η συμπεριφορά της Τουρκίας, μέλους του ΝΑΤΟ, γίνεται όλο και πιο προβληματική.



Η Τουρκία δεν προσφέρει κανέναν  από τις εκατοντάδες χιλιάδες των στρατιωτών της, δεν επιτρέπει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές της βάσεις για επιχειρήσεις, και οι  προσπάθειές της να κλείσει τα σύνορα στους λαθρέμπορους πετρελαίου της ISIS είναι χλιαρές…


Τώρα η Τουρκία καλοδέχεται μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που άλλες χώρες έχουν χαρακτηρίσει επίσημα ως τρομοκράτες.
Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, και η σημερινή κυβέρνηση της Αιγύπτου έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να εξαφανίσουν την Αδελφότητα σε ολόκληρη τη Μ. Ανατολή, την ίδια ώρα που η Τουρκία και το Κατάρ την υπερασπίζονται ως ένα εκσυγχρονιστικό κίνημα που θα πρέπει να συμμετέχει στα εξελισσόμενα δημοκρατικά συστήματα!
Η διάθεση της Τουρκίας να φιλοξενήσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα έρχεται μετά από κατηγορίες, τις οποίες η Άγκυρα αρνείται, ότι κλείνει τα μάτια σε σουνιτικές εξτρεμιστικές ομάδες όπως η ISIS, ελπίζοντας πως θα ανατρέψουν τον Άσαντ της Συρίας.
Το θέμα είναι ότι η ISIS γίνεται όλο και μεγαλύτερη απειλή για την περιοχή, και ένα ακόμη πρόβλημα για την ίδια τη Τουρκία.
Ανάλογες κατηγορίες δέχεται και το Κατάρ, που φέρεται να στηρίζει τους τζιχαντιστές, και μόνο μετά από σκληρές διεθνείς πιέσεις δέχθηκε το πάμπλουτο αυτό εμιράτο να απελάσει επτά στελέχη της Αδελφότητας, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Μαχμούντ Χουσείν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αδελφότητας στο επίσημο σάιτ της  Ikhwanweb, τα μέλη της συμμορφώθηκαν προκειμένου να μη προκαλέσουν πρόβλημα στη κυβέρνηση του Κατάρ.
Λίγες μέρες αργότερα βρέθηκαν στη Τουρκία.
Ο Ερντογάν αρνείται να συνεργαστεί με τη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση, ενώ έχει επισκεφτεί το Κατάρ.
Στη συνέχεια όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους, η χώρα του είναι έτοιμη να δεχτεί τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Η Άγκυρα στηρίζει την Αδελφότητα τα τελευταία χρόνια, θεωρώντας την μια νόμιμη οργάνωση που κέρδισε τις δημοκρατικές εκλογές στην Αίγυπτο, πριν ο πρόεδρος Μόρσι ανατραπεί από τον πραξικοπηματία σημερινό πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Έτσι, οι σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου βρίσκονται πάνω σε τεντωμένο σχοινί.
Μάλιστα η Αίγυπτος απέλασε πέρσι τον Τούρκο πρέσβη, ενώ η Άγκυρα χαρακτήρισε τον Αιγύπτιο εκπρόσωπο στη Τουρκία persona non grata.
Ο Ερντογάν, σε δημόσιες ομιλίες του, χρησιμοποιεί την ειδική χειρονομία «ραμπία», που αποτελεί σύμβολο της Αδελφότητας για την αντίσταση στις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου.
Από τη πλευρά του, το Κάιρο τον κατηγορεί για προβοκατόρικες δηλώσεις, και για ανάμιξη στα εσωτερικά της Αιγύπτου.
Η προσφορά ασύλου στα μέλη της Αδελφότητας πάνε τη κόντρα ένα βήμα παραπέρα, και υπάρχουν αρκετοί εντός της τουρκικής κυβέρνησης που δεν συμφωνούν.
Ο έγκυρος Τούρκος αρθρογράφος και εκδότης της αγγλόφωνης Hurriyet Daily News, Murat Yetkin, που διαβάζεται από τους ξένους διπλωμάτες στην Άγκυρα, ανέφερε τη δήλωση ενός ανώνυμου υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, ότι η χώρα του δεν θα έπρεπε να αποτελεί τη βάση της εξόριστης Αδελφότητας.
Κάτι τέτοιο, είπε, θα μας έβαζε σε δύσκολη θέση.
Η στάση όμως, καθώς και οι δηλώσεις του Ερντογάν βάζουν στην άκρη τυχόν ανησυχίες, με έναν άλλον υψηλόβαθμο κυβερνητικό να δηλώνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμποδιστεί η άφιξη των μελών της Αδελφότητας στη χώρα του.
Η φιλοξενία τους, είπε, βασίζεται στις δημοκρατικές αρχές, «αφού στην Αίγυπτο δεν υποστηρίξαμε την Μουσουλμανική Αδελφότητα αλλά την ίδια την δημοκρατία».
Τόσο η Τουρκία όσο και η Μουσουλμανική Αδελφότητα μοιράζονται τον ίδιο σκεπτικισμό απέναντι στην αμερικανικής έμπνευσης συμμαχία εναντίον της ISIS στο Ιράκ.
Η Τουρκία αρνείται να συμμετάσχει στρατιωτικά εναντίον των τζιχαντιστών, αν και ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Κατάρ, ανέφερε πως ο τουρκικός στρατός σχεδιάζει να στήσει «ζώνες ανακούφισης» εντός της Συρίας, για να προσφέρουν καταφύγιο στους πολίτες που προσπαθούν να διαφύγουν από την ISIS.
Η Αδελφότητα αποτελεί μια ισχυρή δύναμη της μη τζιχαντικής συριακής αντιπολίτευσης. Όμως, όπως έχει δηλώσει, δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την νέα συμμαχία εναντίον της ISIS.
Κατηγορεί μάλιστα τη Δύση για υποκρισία, ενώ διευκρινίζει πως «όσο η ISIS πολεμάει τον Άσαντ εμείς δεν θα την χτυπήσουμε… η μάχη εναντίον της ISIS είναι ιδεολογική, και θα την διεξάγουμε με διάλογο, όχι με όπλα».

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου