29.10.14

Όχι άλλο κάρβουνο!



 Τελικώς, πρέπει -για λόγους που αδυνατώ να κατανοήσω- η αφέλεια, η ημιμάθεια, η ροπή προς συνωμοσιολογία και η ευπιστία προς κάθε παραμυθατζή ή/και απατεώνα να είναι γραμμένο στα γονίδιά μας.
Θα μπορούσα να δεχθώ ότι η κρίση και η απελπισία που γεννάει στους απλοϊκούς ανθρώπους είναι ικανή αιτία για τέτοια φαινόμενα.



Όμως, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, τα συμπτώματα είναι παλαιά.
Ποιός δεν θυμάται το νερό του Καματερού, την περιβόητη Αγία Αθανασία του Αιγάλεω ή τις χιλιάδες που συνέρρεαν στο «θαυματουργό» μοναστήρι της Χρυσοβαλάντου;
Ή, πιο πρόσφατα, την υπόθεση των μετοχών της Τραπέζης Ανατολής, τις αρλούμπες του Αρτέμη Σώρρα και στην μανία με τις «προφητείες»  των αγαθών γερόντων, που κάνουν χιλιάδες συμπατριώτες μας να ονειρεύονται Κόκκινες Μηλιές, συμμαχίες με τη Ρωσία και άλλα φαιδρά, λες και δεν έχουν διαβάσει έστω την ιστορία του σχολείου...


Όλα αυτά, θα ήταν απλώς γραφικά και αδιάφορα αν, πλέον, στο παιχνίδι δεν έμπαιναν και οι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται την αφέλεια και την απόγνωση προς ίδιον όφελος.
Χαρακτηριστική περίπτωση -αλλά όχι μοναδική- η προσφάτως εμφανισθείσα -εντός και εκτός διαδικτύου- ομάδα ΥΠΕΡΒΑΣΗ, η οποία προπαγανδίζει την απόσυρση των καταθέσεων από τις τράπεζες με σκοπό να καταρρεύσουν!!!
Το σκεπτικό των απίθανων αυτών τύπων είναι εξωφρενικώς απλοϊκό, σε βαθμό ηλιθιότητος: αφού το 93% των Ελλήνων καταθετών διαθέτουν ποσά μικρότερα των 100.000 ευρώ, τότε μπορούμε άφοβα να τα αποσύρουμε από τις τράπεζες, ώστε αυτές να καταρρεύσουν και να κρατικοποιηθούν!
Προφανώς -κατά την παρανοϊκή αντίληψη των ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΩΝ- οι καταθέτες θα λάβουν τα ποσά των καταθέσεών τους από το Ταμείο Εγγυήσεως Καταθέσεων της Τραπέζης της Ελλάδος.
Άραγε, οι άνθρωποι αυτοί είναι συνήθεις περιπτώσεις ημιμαθών που δεν έχουν την ελάχιστη ιδέα από την πραγματική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος; Προφανώς αγνοούν ότι ήδη οι τράπεζες -πλην της ALPHA- ανήκουν κατά πλειοψηφία στο Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος.
Το πιο σημαντικό που φανερώνει το μέγεθος της άγνοιάς τους είναι ότι νομίζουν πως το Ταμείο Εγγυήσεως Καταθέσεων, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος και εν τέλει το Ελληνικό Δημόσιο, διαθέτει έως 100.000 ανά καταθέτη.
Αδυνατούν -προφανώς στα πλαίσια της... Υπερβατικότητος που τους διακρίνει- ότι το Ταμείο αυτό είναι ένα είδος συνεγγυητικού κεφαλαίου, δηλαδή λειτουργεί όπως περίπου κι ασφαλιστική εταιρεία.
Άρα, το Ταμείο μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάρρευση μια τραπέζης, αλλά όχι του συνόλου του τραπεζικού συστήματος.
Θα ήταν σα να ζητάμε από μια ασφαλιστική εταιρεία να καταβάλλει ταυτοχρόνως το σύνολο της αξίας των συμβολαίων της, πράγμα αδύνατον αφού η αναλογιστική επιστήμη λειτουργεί με βάση την «μαθηματική ελπίδα».
Μάλιστα, με δεδομένο το μέγεθος των σημερινών τραπεζών, μετά τις υποχρεωτικές συγχωνεύσεις, είναι αμφίβολο αν το Ταμείο μπορεί να καλύψει τις -μέχρι 100.000 ευρώ- καταθέσεις ακόμη και μιας τραπέζης χωρίς έκτακτη ενίσχυση από την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή την Ε.Κ.Τ. και τελικώς το Ελληνικό Δημόσιο. 
Μήπως, όμως, δεν πρόκειται απλώς για ανόητους ημιμαθείς;
Μήπως πρόκειται για απατεώνες που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν;
Απατεώνες οι οποίοι δεν μπορεί παρά να εκπροσωπούν συμφέροντα μεγαλοκαταχραστών δημοσίου χρήματος (επιδοτήσεις και φοροδιαφυγή) καθώς και δανείων (θαλασσοδάνεια).
Δηλαδή, πρόκειται για μια ακόμη εμφάνιση της γνωστής «συμμορίας της δραχμής», δηλαδή όλων όσων ευελπιστούν να καταρρεύσει η εθνική οικονομία, με μοχλό την κατάρρευση του όντως αδύναμου τραπεζικού συστήματος.
Έτσι, θεωρούν ότι θα αναγκασθούμε να επιστρέψουμε στη δραχμή ώστε να διαγραφούν τα χρέη τους, είτε μέσω πληθωρισμού είτε μέσω συνολικής και αναγκαστικής σεισάχθειας.
Επίσης, θα έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία ασύστολης κερδοσκοπίας εις βάρος όλων μας, αφού θα μπορέσουν να φέρουν τα κεφάλαια -που οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη στο εξωτερικό- και να τα μετατρέψουν σε δραχμές, με τις οποίες θα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές οτιδήποτε θα πωλούν οι πενόμενοι απλοί πολίτες!
Ασφαλώς, δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς ισχύει.
Όμως, στην ομάδα συμμετέχουν και νομικοί καθώς και άνθρωποι που εμφανίζονται να διαθέτουν ακαδημαϊκούς και διδακτορικούς τίτλους.
Τέτοιο άνθρωποι δεν μπορεί να μην γνωρίζουν τι κάνουν.
Πολλώ δε μάλλον που ένας εκ των πρωτεργατών υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος ασφαλιστικής εταιρείας, της οποίας η άδεια είχε ανακλήθηκε, προ ετών, με υπόνοιες απάτης στη διαχείριση του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου! 
Αξίζει να πούμε ότι, στα πλαίσια της συνολικότερης προσπάθειάς τους έχουν καταρτίσει ομαδική αγωγή κατά των τραπεζών, για την συμμετοχή στην οποία χρεώνουν 50 ευρώ ανά άτομο.
Ας μην ασχοληθούμε με το γεγονός ότι -όπως σημειώνουν έγκριτοι νομικοί- οι ομαδικές αγωγές δεν είναι συμβατές με την δικονομία μας και απορρίπτονται ως αόριστες.
Ας σκεφθούμε, μόνο, ότι αν -όπως διαδίδεται- έχουν ήδη συμμετάσχει 5.000 άτομα, τότε οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν εισπράξει τουλάχιστον 250.000 ευρώ ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της αγωγής, η οποία δεν πρόκειται να εκδικασθεί -στην καλύτερη περίπτωση- πριν το 2018!!!
Τελικώς, ο Αρτέμης Σώρρας πρέπει να αισθάνεται πολύ κορόϊδο...  δε νομίζω, παρά το ντόρο που έχει κάνει, να έχει εισπράξει τέτοια ποσά!
Επιμύθιο: Ότι και αν συμβαίνει είναι απολύτως σαφές ότι τέτοιες προσπάθειες μόνο ζημιά κάνουν, ακόμη και αν έχουν τις καλύτερες των προθέσεων.
Ανοησίες όπως η προτροπή για την κατάρρευση των τραπεζών δίνουν δυνατά επιχειρήματα στην πολιτικοτραπεζική διαπλοκή για να καταστείλει το πολιτικό κίνημα κατά της αυθαιρεσίας των τραπεζικών διοικήσεων, κατά του σκανδάλου των ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ -σε βαθμό απάτης- χρηματοδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων από τις τράπεζες και, ίσως το σημαντικότερο- του τρόπου που έγιναν οι συγχωνεύσεις και η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, χωρίς να καταλογισθούν ευθύνες στις αποτυχημένες διοικήσεις ενώ επώνυμος πλειοψηφών μέτοχος κατόρθωσε να ανταλλάξει τις μετοχές της χρεωκοπημένης του τραπέζης με αυτές ισχυρού κρατικού ομίλου!
Δεν θα εκπλαγώ αν αποκαλυφθεί ότι τραπεζικά συμφέροντα βρίσκονται πίσω από κινήσεις του τύπου ΥΠΕΡΒΑΣΗ... 
 
Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου