10.10.14

Αι γενεαί πάσαι…



Προικισμένη γενιά η δική μου (των νυν «πενήντα κάτι»), όπως τόσες άλλες της νεοελληνικής ανάβασης.
Με σπουδαία συλλογικά κατορθώματα – ας μην τα απαριθμήσουμε.
Ισως αγχωθούν οι νεότατες γενιές που κομίζουν το βάρος της επικείμενης εθνικής απογείωσης.




Πολέμους, Κατοχή, Εμφύλιο δεν βιώσαμε – «τυχερά παιδιά», εμμένει ο αντίλαλος τεθνεώτων μας.
Γαλουχηθήκαμε στο σφύζον ιδεών μεταπολιτευτικό τοπίο του δημοκρατικού ξεσπάσματος· Ελλάς, Ελλήνων, Αντιστασιακών.
Γαλβανιστήκαμε, με πολιτική, κυρίως κομματική όρεξη Γαργαντούα, στο πλουραλιστικό πεδίο διαπάλης και Ανανεώσιμων Πηγών Σκέψης (ΑΠΣ).


Εύπιστοι; Κάθε άλλο.
Ημασταν και πολύ οραματιστές ψηφίζοντας «Αλλαγή» το 1981, πριν αρχίσουν να ανοίγουν τα ιδρωμένα πουκάμισα με τα δασύτριχα στήθη και να ποδηγετούν οι σοσιαλιστικές ζεϊμπεκιές.
Ενα από τα «διακυβεύματα» της εποχής (άγνωστη λέξη τότε, σε αχρηστία και από λόγιους του υπαρκτού λαϊκού διαφωτισμού) ήταν το «πλάτεμα και βάθεμα της γνώσης» που ως γονιμοποιημένο σύνθημα κυοφορούσε τούτο: από τα μαθητικά θρανία έως τα φοιτητικά έδρανα, καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, πριμοδότηση συνεπών, αυτών που πασχίζουν. Ισως και εντίμων.
Το «πλάτεμα και βάθεμα» ηχούσε απόλυτο σε γκρίζες συνδιαλλαγές, πρωτίστως, ανωτάτου πνευματικού επιπέδου. Ανεμογκάστρι…
Πονεμένη γενιά και η δική μου.
Οχι όσο αυτή των 700, 600, 500 κ.ο.κ. ευρώ ή των φαντάρων του αλβανικού έπους, που τους ανέβαινε η ψείρα ώς τον λαιμό.
Αλλά όπως θυμούνται οι ομήλικοι συναγωνιστές, μας έριχναν από νωρίς στα βάσανα. Και παιδί χωρισμένων γονιών να μην ήσουν -ο κοινωνικός κομφορμισμός το καθιστούσε σπάνιο τότε-, το να δίνεις εξετάσεις στα δώδεκά σου για να διαβείς την πύλη του γυμνασίου, ήταν πληγή στον ψυχισμό ενός άνηβου.
Με την σε ενεστώτα χρόνο έφεση στην αγιασμένη υπεραπλούστευση, αυτό ίσως υπέθαλπε αγανακτισμένους, κατοπινούς εχθρούς της κακούργας κοινωνίας.
Εκθεση, Μαθηματικά, Ιστορία και Θρησκευτικά ήταν στα υπό εξέταση μαθήματα για να αναβαθμισθείς εκπαιδευτικά, φορώντας μακριά παντελόνια.
Ποια τα άμφια των ιερέων;
Αχρηστες γνώσεις. Εξορθολογισμός.
Κάλλιστα σήμερα, απόφοιτος ΑΕΙ, πολύγλωσσος, με μεταπτυχιακό, δικαιούται να πιστεύει ότι η Σκύρος είναι στις Κυκλάδες, ότι ο Σωκράτης έγραψε πολλά βιβλία, να είναι ανορθόγραφος, ν’ αγνοεί γιατί Ελληνες σφαγίαζαν Ελληνες.
Αχρηστες γνώσεις…
Κι είναι άκρως υποκριτικός ο αφ’ υψηλού αφορισμός του «επιπέδου» των εκπροσώπων του λαού, στην παρούσα Βουλή. Διακριτές, στίλβουσες προσωπικότητες, πάντα υπήρχαν.
Η σύνθεση του Κοινοβουλίου είναι η πλέον αντιπροσωπευτική της Μεταπολίτευσης. Πλην των γνωστών «νεαντερτάλιων», υστερικοί φωνακλάδες,«κυβιστησθές», μακροχρόνια άεργοι, νάρκισσοι, θρασύτατοι αμνήμονες, μπαρουφολόγοι συνθέτουν σκιές του εκτός Περιστυλίου κόσμου.

Κώστας Λεωνταρίδης

ΥΓ.: Καλοί μου χριστιανοί, θυμάστε εσείς ποια είναι τα Μυστήρια της Εκκλησίας; 
Πώς; Αχρηστες γνώσεις;
Μόνον όποτε μας βολεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου