1.11.14

Εγκληματική συμπεριφορά και … γονίδια!



Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη μπορεί να βοηθήσει τους εγκληματίες στο να δικαιολογούν τη συμπεριφορά τους, αφού αντί γι αυτούς, ίσως να φταίνε τα … γονίδιά τους.



Η εργασία εξέτασε 900 κατάδικους στη Φιλανδία, και οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι από αυτούς είχαν μεταλλαγμένες μορφές δυο συγκεκριμένων γονιδίων, ήταν 13 φορές περισσότερο πιθανό να παρουσιάσουν εγκληματική συμπεριφορά.





Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 10% του βίαιου εγκλήματος στη Φιλανδία μπορεί κάλλιστα να αποδοθεί σε αυτό το γενετικό προφίλ.
Τα συγκεκριμένα γονίδια είναι το oxidase A (MAOA), που συνδέεται με τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, και το cadherin 13 (CDH13), που έχει να κάνει με τον έλεγχο της παρόρμησής μας.
Οι επιστήμονες του σουηδικού Karolinska Institute τονίζουν ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι αφάνταστα πολύπλοκη, και σε καμία περίπτωση  δεν προτείνουν γενετικούς ελέγχους ή φιλτράρισμα για την ανεύρεση «εγκληματιών».
«Έχουμε παρατηρήσει δυο γονίδια που έχουν σχετικά μεγάλη επίδραση στην εγκληματική συμπεριφορά, αλλά υπάρχουν και δεκάδες ή εκατοντάδες άλλα που έχουν μια μικρότερη επίδραση», λένε. «Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε ιατρικά την εγκληματική συμπεριφορά», καταλήγουν.
Ένας άλλος επιστήμονας, που δεν συμμετείχε στην επιστημονική αυτή μελέτη, αναφέρει πως το να χαρακτηρίζουμε αυτά τα δυο γονίδια ως υπεύθυνα για την εγκληματικότητα, θα συνιστούσε απίθανη υπερβολή.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry, ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές έρευνες που θα έχουν στόχο την ταυτοποίηση εγκληματικών τάσεων σε ανθρώπους από νωρίς, και στη περαιτέρω βοήθειά τους για να αποφύγουν αυτή τη συμπεριφορά.
Για παράδειγμα, η κακή συμπεριφορά που συνδέεται με το γονίδιο MAOA είναι πιο έντονη όταν εμπλέκονται ναρκωτικά και αλκοόλ.
Και μιας και μιλάμε για εγκληματική συμπεριφορά, ιδού ένα χθεσινό παράδειγμα από τη μεγάλη σχολή του εγκλήματος, την Αμερική.
Όπου μια 30χρονη μητέρα 4 παιδιών, η Perla Avina, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από άγνωστο εξαιτίας μιας παρεξήγησης που είχε ο σύζυγός της με έναν άλλο οδηγό, την ώρα που το ζευγάρι γυρνούσε από το σουπερμάρκετ.
Ο σύζυγός της λέει πως αντάλλαξε λόγια με έναν άλλο οδηγό εξαιτίας του τρόπου οδήγησής του, με αποτέλεσμα ο άγνωστος να έρθει δίπλα στο αμάξι τους και να το γεμίσει με σφαίρες, σκοτώνοντας τη γυναίκα του. Στη συνέχεια διέφυγε ανενόχλητος.
Το άτυχο ζευγάρι είχε 4 ανήλικα παιδιά.
Η δήμαρχος του Oakland  Jean Quan προσφέρει αμοιβή $30.000 σε όποιον έχει πληροφορίες για τον δράστη, ενώ διέταξε την αστυνομία της πόλης να έχει ως άμεση προτεραιότητά της την σύλληψή του.
Μάλιστα ενέκρινε υπερωριακή απασχόληση για επιπλέον ντέντεκτιβ…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου