8.11.14

Πως λειτουργούν τα ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας.



Στη Βόρεια Κορέα οι ειδήσεις εκπέμπονται, τυπώνονται, και διανέμονται μέσα από ένα αυστηρό πλέγμα επιτήρησης και λογοκρισίας.
Η κάθε πληροφορία που μεταδίδεται έχει ήδη προεγκριθεί.



Τα ΜΜΕ της χώρας  καλύπτουν τη διεθνή ειδησεογραφία,  αλλά διαφορετικά για κάθε κράτος, με μια ιδιαίτερη έμφαση στη Νότια Κορέα και στη Μεγάλη Βρετανία, τα ζητήματα των οποίων μεταδίδουν εκτενέστερα.
Γενικά η διεθνής ειδησεογραφία είναι περιορισμένη, και καλύπτονται μόνο θέματα που έχουν εγκριθεί από τη κυβέρνηση...



Τα ΜΜΕ της χώρας δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για το Θιβέτ, ή την επανάσταση της ομπρέλας στο Χόνγκ Κόνγκ αφού κάθε περιοχή που απαιτεί περισσότερη αυτονομία από τη Κίνα είναι ταμπού.
Καλύπτουν όμως τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Νότια Κορέα, ή τις διαμαρτυρίες για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης.
Με άλλα λόγια, τα βορειοκορεάτικα ΜΜΕ καλύπτουν τις διεθνείς ειδήσεις, αλλά σε περιορισμένο βαθμό, και σε καμία περίπτωση δεν θα ανέφεραν το οτιδήποτε θα προκαλούσε πρόβλημα στο καθεστώς.
Οι ειδήσεις που μεταδίδονται ενισχύουν τις θέσεις της κυβέρνησης, και ενθαρρύνουν τον λαό στο να στηρίζει την ιδεολογία της.
Όσον αφορά στη κάλυψη των εσωτερικών ειδήσεων υπάρχουν τα Rodong Sinmun, KCNA, and Chosun Central TV, που είναι σχετικά γνωστά ακόμη και στον έξω κόσμο, συν μια πληθώρα διαφόρων άλλων μέσων.
Οι εφημερίδες αποτελούν το φερέφωνο του Εργατικού Κόμματος.
Μετά το θάνατο του Kim Jong-il, όλες οι εφημερίδες έγραφαν παρόμοιες ιστορίες για τα επιτεύγματά του, και άρθρα που είχαν σκοπό τη συσπείρωση του λαού γύρω από το ολοκληρωτικό καθεστώς.
Επίσης δημοσίευσαν άρθρα απόψεων γραμμένα από τους κύριους οργανισμούς εντός της κυβέρνησης.
Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να δημοσιεύουν κομμάτια που δίνουν έμφαση στην ανωτερότητα του καθεστώτος, κάτι που σημαίνει ότι ποτέ δεν καλύπτονται εγκλήματα ή δυστυχήματα.
Δεν θα δεις ποτέ δηλαδή ένα ρεπορτάζ για τη διαφθορά, ή για την κοινωνική ανισότητα.
Η ερευνητική δημοσιογραφία απλά δεν υφίσταται.
Η Rodong Sinmun που θεωρείται η πιο έγκυρη εφημερίδα είναι η εμπροσθοφυλακή στη «μάχη των ιδεολογιών και της πολιτικής», της οποίας ηγείται η κυβέρνηση.
Τη πρώτη μέρα κάθε νέου έτους δημοσιεύει ένα συγκεντρωτικό άρθρο εφ όλης της ύλης, που αποτελεί τον πιο σημαντικό δείκτη για τη στρατιωτική, οικονομική, και κοινωνική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο νέο έτος.
Η Democracy Chosun, το φερέφωνο του κομματικού Politburo, δημοσιεύει κυρίως άρθρα για τη δημόσια διοίκηση και για τους νέους νόμους που ισχύουν. Παράλληλα παίζει το ρόλο του εργαλείου για τη διαφήμιση του καθεστώτος.
Ο κύριος όγκος της μετάδοσης των ειδήσεων ανήκει στο KCNA που έχει πρόσβαση στις περισσότερες διεθνείς και τοπικές εξελίξεις, και που πρώτο μεταδίδει τα νέα που προκύπτουν, όπως π.χ. οι αφίξεις ξένων VIP.
Η εφημερίδα Chosun Sinbo εκδίδεται στην Ιαπωνία, και δημοσιεύει την κυβερνητική άποψη που διαβάζουν οι Βορειοκορεάτες εκεί.
Στη Β. Κορέα υπάρχουν δυο τηλεοπτικοί σταθμοί: Ο Central Chosun TV και ο  Mansudae TV.
Ο πρώτος μεταδίδει ειδήσεις, σαπουνόπερες, κωμωδίες, εκπομπές μαγειρικής, μόδας, και τα νέα για τον καιρό.
Ο Mansudae TV είναι του πολιτισμού…
Παράλληλα λειτουργούν και δυο ραδιοφωνικοί σταθμοί: KCNA και  Radio Pyongyang.
Ελάχιστοι είναι οι πολίτες της χώρας που διαθέτουν τηλεόραση, οπότε η κύρια πληροφόρηση γίνεται από το ράδιο.
Κάθε στοιχείο των ΜΜΕ ελέγχεται αυστηρά από το καθεστώς.
Οι παρουσιαστές της τηλεόρασης και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί αποτελούν την ελίτ εμπροσθοφυλακή του.
Μόνο όσοι προέρχονται από γνωστό και «εξαιρετικό» οικογενειακό περιβάλλον, έχουν ακαδημαϊκά προσόντα, και είναι εμφανίσιμοι, μπορούν να δουλέψουν σε αυτά τα μέσα.
Τα οφέλη μιας τέτοιας δουλειάς είναι πολλά. Για παράδειγμα, η διάσημη παρουσιάστρια ειδήσεων Lee Choon-hee είναι γνωστή ως «η παρουσιάστρια του λαού», και το καθεστώς της διαθέτει μια πολυτελή κατοικία, ένα αυτοκίνητο, ενώ μπορεί να χτενίζεται δωρεάν στο πιο καλό κομμωτήριο της Pyongyang, το ChangKwangWon!
Αυτός είναι ο τρόπος που μαθαίνουμε τα νέα στη Βόρεια Κορέα…

Kim Yoo-sung
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου