17.11.14

Η εντολή και ο … Τσίπρας!



Δεν βγαίνει η πολιτική εξίσωση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το «κόλπο με τους 180», όπως το ονομάζει η πιάτσα των πολιτικών, των επιχειρηματιών και των δημοσιογράφων και αυτό φαίνεται κάθε μέρα όλο και πιο καθαρά.
Ή κι αν στη μάλλον πολύ δύσκολη περίπτωση που βγει, θα αλλάξει οριακά και για μικρό χρονικό διάστημα την κατάσταση στη χώρα.



Κι ας μην ξεγελιόμαστε μεταξύ μας γιατί για ένα τρίμηνο (το καλοκαίρι του πιο μεγάλου τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα) γύρισε η χώρα στην ανάπτυξη.
Τα σημάδια ότι πάμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα με αλλαγή του πολιτικού σκηνικού έρχονται από παντού...




Από τα απλά και βασικά αλλά με σημασία όπως οι αποχωρήσεις βουλευτών που έχουν «ειδικό οικογενειακό βάρος», σαν αυτή του Ψυχάρη, έως τα πολύ πιο προχωρημένα σημάδια της τρόικας και γενικά των Ευρωπαίων που συμπεριφέρονται τελευταία στην Ελλάδα λες και είμαστε στο καλοκαίρι του 2012. Δεν κάνουν πίσω οι ξένοι πουθενά γιατί προετοιμάζονται και προετοιμάζουν τον επόμενο που θα τους έρθει, δηλαδή τον Τσίπρα.
Γι’ αυτό και δεν υποχωρούν ούτε σε ψηφισμένους νόμους όπως οι 100 δόσεις για όλους.
Το πόσο μπορεί η χώρα να αντέξει αυτή την εκκρεμότητα που δεν λειτουργεί το παραμικρό σήμερα, δεν είναι και τόσο απρόβλεπτο.
Αλλοι λένε τρεις μήνες, οι πιο αισιόδοξοι το πολύ ένα εξάμηνο.
Μετά η αδράνεια και η φυγή ξένων και εγχώριων κεφαλαίων θα μας ξαναπάει στο όριο που ήμαστε και προ διετίας.
Στο χείλος του γκρεμού.
Τώρα χρειάζονται αποφάσεις από την κυβερνώσα παράταξη.
Τι θα γινόταν άραγε αν με αφορμή την παραίτηση ενός βουλευτή ο Σαμαράς πήγαινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του παρέδιδε την κυβέρνηση με σκοπό εκείνος να ξεκινήσει διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό μιας άλλης;
Αν του έλεγε λόγου χάρη ότι έχω διαπιστώσει πως περί τους 25 βουλευτές μου δεν συμφωνούν με τον επερχόμενο Προϋπολογισμό (και δεν θα τον ψηφίσουν) γιατί εκεί περιλαμβάνονται μέτρα όπως ο ΕΝΦΙΑ, η έκτακτη εισφορά, νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις κ.λπ.
Το πιθανότατο είναι ότι ουδείς θα αξιοποιούσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και εντέλει θα καταλήγαμε σε εκλογές μέσα σε 40 ημέρες.
Μέσα στα Χριστούγεννα ο Τσίπρας θα πήγαινε λοιπόν ασθμαίνων στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο για να φτιάξει Προϋπολογισμό.
Μαζί του και πέντε έξι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και μερικοί εναλλακτικοί του Ποταμιού με απόψεις... τρέχα γύρευε, μήπως και κάνας δυο... ψεκασμένοι.
Ωραίο θέαμα κυβέρνησης, δεν συμφωνείτε;
Γιατί μόνος του κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει.
Ο Προϋπολογισμός να θυμίσουμε ότι, πρώτον, επείγει και, δεύτερον, είναι κάτι που οι ξένοι το παίρνουν τοις μετρητοίς, άρα δεν «γράφεις» ό,τι να ’ναι.
Είναι η πυξίδα της οικονομικής πολιτικής, είναι το συμβόλαιο της χώρας με τους δανειστές για την επόμενη χρονιά.
Εκεί λοιπόν μέσα στις γιορτές θα τελειώνανε και τα ψέματα.
Ή η κυβέρνηση Τσίπρα με αφορμή τη δοκιμασία του Προϋπολογισμού θα πάταγε πόδι στους ξένους και θα εφάρμοζε την υπερήφανη και ανεξάρτητη φιλολαϊκή πολιτική της ή θα έπαιρνε πόδι.
Γιατί δεν το τολμάει ο πρωθυπουργός;

Τάσος Καραμήτσος
ΥΓ.: Η ιδέα δεν είναι δική μου (αν και τη συμμερίζομαι πλήρως), αλλά εξέχοντος πολιτικοοικονομικού παράγοντα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου