24.11.14

Πούτιν: Ξέρω πολύ καλά τι κάνω…



Η προσάρτηση της κριμαϊκής χερσονήσου από πλευράς της Ρωσίας ήταν μια «στρατηγική απόφαση». Αυτό είπε χθες σε συνέντευξή του ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.



Όπως συμπλήρωσε, οι κυρώσεις της Δύσης δεν τον εξέπληξαν, και εν πάση περιπτώσει ούτε αυτές, ούτε οι πεσμένες τιμές του πετρελαίου, αλλά ούτε και η κατάρρευση του νομίσματος θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα του…


Σε μια μακροσκελή συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο Tass, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε πως ποτέ δεν πήρε κάποια βεβιασμένη απόφαση στα 15 χρόνια που κυβερνά τη χώρα.
«Όταν ένας Ρώσος πιστεύει πως έχει δίκιο, τότε είναι άτρωτος», είπε.
«Ποτέ δεν παίρνω αυθαίρετες αποφάσεις, που μπορούν να επιφέρουν συνέπειες που δεν είχα προβλέψει. Και όταν δεν μπορώ να προβλέψω τις συνέπειες, προτιμώ να περιμένω», συμπλήρωσε.
Στη συνέντευξη ο Putin φάνηκε να θέλει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον των χρηματοπιστωτικών και ενεργειακών τομέων της Ρωσίας πλήττουν την οικονομία της.
Πολλοί Ρώσοι ειδικοί προβλέπουν στασιμότητα στην ανάπτυξη ή και μια ύφεση το 2015.
Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, και η αδύναμη οικονομία ήδη άρχισε να πλήττει τα ρωσικά νοικοκυριά.
Η χώρα του όλο και απομονώνεται πιο πολύ, αν και όπως λέει ο ίδιος οποιαδήποτε προσπάθεια της Δύσης να αναγείρει ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα, θα αποτύχει.
Η συνέντευξη δόθηκε μια μόλις εβδομάδα μετά τη πρόωρη αποχώρηση του Ρώσου προέδρου από την Σύνοδο κορυφής στην Αυστραλία, όπου δέχτηκε συντονισμένες επιθέσεις για τη στάση της χώρας του απέναντι στην Ουκρανία. Εκεί όπου ήδη έχουν χαθεί 4.300 ζωές από τον περασμένο Απρίλιο.
Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε πως η συνέντευξη δόθηκε στο Βλαδιβοστόκ πριν από την Σύνοδο. Από τη πλευρά του το Tass δεν έδωσε καμία εξήγηση για την καθυστερημένη δημοσίευσή της.
Όπως διευκρίνισε ο Putin, δεν σκοπεύει να κυβερνά τη Ρωσία μέχρι το τέλος της ζωής του, και πως θα υπακούσει στο Σύνταγμα που ορίζει ότι πρέπει να παραιτηθεί οριστικά από πρόεδρος το 2024, αν κερδίσει τις εκλογές το 2018.
«Το να παραμείνω εσαεί πρόεδρος θα ήταν επικίνδυνο για τη χώρα», είπε.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα ΜΜΕ της Δύσης είναι παγιδευμένα σε πολιτικά συμφέροντα.
Ακόμη και όταν τα αμερικανικά ΜΜΕ ασκούν κριτική στον Ομπάμα, αυτό γίνεται διότι παίζουν το παιχνίδι των αντιπάλων του. Αυτό σημείωσε, όταν ρωτήθηκε για το πώς αισθάνεται που χαρακτηρίζεται ως ο πιο ισχυρός άνθρωπος του πλανήτη, μπροστά από τον Αμερικανό πρόεδρο, συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά μάλλον είναι στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου της Αμερικής.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου