22.11.14

Το μυστικό της επιτυχίας της Ινδίας!



Οι επενδυτές έχουν πάψει να είναι ερωτευμένοι με τις αναπτυσσόμενες αγορές. Από τις αρχές του περασμένου χρόνου, τα χρηματιστήρια στις αγορές αυτές δεν τα πάνε καλά, και τα νομίσματα τους συνεχώς υποχωρούν.




Το μεγαλύτερο χτύπημα το έχει δεχτεί το ρούβλι, το οποίο έχει υποτιμηθεί κατά 30% σε σχέση με το δολάριο.
Αλλά και τα νομίσματα σημαντικών αναπτυσσόμενων αγορών όπως η Βραζιλία, η Τουρκία και η Νότιος Αφρική, έχουν αποδυναμωθεί αρκετά…


Σύμφωνα με πρόσφατες  προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα πράγματα σε σχέση με την ανάπτυξη είναι χειρότερα για τις αναπτυσσόμενες αγορές  παρά για τις ανεπτυγμένες.
 Εντούτοις, η Ινδία συνιστά μία αξιοσημείωτη εξαίρεση μέσα στη γενικότερη απαισιοδοξία που κυριαρχεί.
Το χρηματιστήριο της συνεχώς ανεβαίνει, ενώ το ρούπι διατηρεί τη σταθερότητα του.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ποσοστό ανάπτυξης 5.8% το οποίο συγκρινόμενο με αυτό των άλλων χωρών, αγγίζει τα όρια της οικονομικής έκρηξης. Πώς λοιπόν τα καταφέρνει η Ινδία?
Εν μέρει όλη αυτή η αισιοδοξία για την Ινδία οφείλεται στην καινούργια της Κυβέρνηση.
Το Μάιο το κόμμα του Νarendra Modi, το ΒJP(Baratiya Janata Party), κατήγαγε σημαντική νίκη στις εκλογές.
Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, τα πράγματα σε σχέση με το παρελθόν έχουν βελτιωθεί αφού γίνονται πιο προγραμματισμένα και με περισσότερη οργάνωση.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται περισσότερο και σκληρότερα υπό το νέο καθεστώς.
Ωστόσο, πολλά οφείλονται και στη τύχη. Όλοι οι παράγοντες που ασκούν καθοριστική επιρροή στην παγκόσμια οικονομία- η ισχύς του δολαρίου, η επιβράδυνση της Κίνας, η επιθετική έκδοση χρήματος από την Ιαπωνία, η στασιμότητα στην Ευρωζώνη και η μείωση της τιμής του πετρελαίου-είναι λιγότερο επιβλαβείς για την Ινδία από ότι είναι για τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες.
Ας Ξεκινήσουμε με το δολάριο το οποίο διασώθηκε χάρη στην ευελιξία της Αμερικάνικης Οικονομίας και της προσδοκίας για αύξηση των επιτοκίων από την Αμερικάνικη Κεντρική Τράπεζα.
 Όταν στο παρελθόν  αυξάνονταν τα επιτόκια και ενισχύονταν το δολάριο, δεινοπαθούσαν οι αναπτυσσόμενες αγορές.
Ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα υποχωρούν καθώς το κεφάλαιο επιστρέφει στην Αμερική.
Αλλά η Ινδία δεν έχει και πολλά να φοβάται από τέτοιες πρακτικές διότι οι αγορές των ομολόγων της είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και οι ξένοι τις αποφεύγουν.
Όσον αφορά στις οικονομικές σχέσεις της Ινδίας με τη Κίνα, η επιβράδυνση της Κίνας δεν επηρεάζει σημαντικά την Ινδία αφού μόνο το 5% των εξαγωγών της πηγαίνουν εκεί.
Επιπλέον, η συνεχής αποδυνάμωση του γιεν ασκεί περισσότερη επιρροή στους εξαγωγείς βιομηχανικών προϊόντων της Ασίας παρά στην Ινδία που έχει επικεντρωθεί στις υπηρεσίες.
Αλλά και η μιζέρια που κυριαρχεί στην Ευρωζώνη επηρεάζει περισσότερο τους κοντινούς εμπορικούς  συνεργάτες της όπως η Τουρκία και η Ρωσία παρά την μακρινή Ινδία.
Αναφορικά με την πτώση της τιμής του πετρελαίου, χώρες που είναι εξαγωγείς όπως η Ρωσία και η Νιγηρία, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, ενώ αντιθέτως η Ινδία που εισάγει μεγάλες ποσότητες  πετρελαίου, επωφελείται από την παρούσα κατάσταση.  
Επιπροσθέτως, ο αποπληθωρισμός που μαστίζει πολλές χώρες, λειτουργεί θετικά για την Ινδία η οποία έχει υποφέρει πολλάκις από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.
Φυσικά η Ινδία δεν είναι άτρωτη.
Μερικά από τα πρόσφατα οικονομικά της στοιχεία δεν είναι και τόσο καλά.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν τον Οκτώβριο και οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν πέσει τους τελευταίους μήνες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές αναπτυσσόμενες αγορές, η Ινδία θα πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα βρεθεί στην ίδια μοίρα με τις άλλες αναπτυσσόμενες αγορές.

Απόδοση: Sensei Yoko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου