30.11.14

Βρετανικά τανκς εναντίον Ρωσίας;



Στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, τα βρετανικά τανκς ποτέ δεν πήγαν πιο ανατολικά του Βερολίνου.





Αυτό το μήνα όμως, η 3η τεθωρακισμένη μεραρχία της Βρετανίας ήταν στη Πολωνία, εκπαιδευόμενη σε πόλεμο υψηλής τεχνολογίας εναντίον ενός ισχυρού αντιπάλου, όπως η Ρωσία.
Οι καιροί άλλαξαν. Ή μάλλον όχι…


Περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες από το ΗΒ και τη Πολωνία, μαζί με 56 άρματα τύπου Leopard, έκαναν κοινές ασκήσεις μεταξύ 3/11 και 21/11.
Όπως ανακοίνωσε το ανώτατο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, η άσκηση είχε στόχο να δοκιμαστεί η άμεση αντίδραση, η συνεργασία, και η εκπαίδευση σε μεσαίου μεγέθους τεθωρακισμένες επιχειρήσεις.
Η συγκεκριμένη άσκηση επέτρεψε στους Άγγλους να δοκιμάσουν το πόσο γρήγορα μπορούν να ανταποκριθούν σε μια μάχη απέναντι σε έναν αποφασισμένο αντίπαλο (εδώ σκεφτόμαστε … Ρωσία) και για το αν οι Πολωνοί συνάδελφοί τους θα είναι έτοιμοι όταν φτάσουν.
Όπως και άλλοι στρατοί του ΝΑΤΟ, έτσι και ο βρετανικός πέρασε τη τελευταία δεκαετία πολεμώντας αντάρτες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Κανένας δεν σκέφτηκε το ζήτημα των μεγάλων μαχών μεταξύ αρμάτων, και κανένας δεν εκπαιδεύτηκε για κάτι τέτοιο.
Πριν από τέσσερα χρόνια, η δύναμη άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ, που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να πολεμήσει, μετακινήθηκε από τη Γερμανία στην Αγγλία. Όπως  η Αμερική, έτσι και η Βρετανία ακόμη διαθέτει αποθηκευμένα οχήματα στην ηπειρωτική Ευρώπη προκειμένου να διεξάγονται ασκήσεις όπως η Black Eagle, ή και για πιο σοβαρές επιχειρήσεις.
Στην άσκηση Black Eagle πρώτοι πήγαν οι μηχανικοί ώστε να σιγουρευτούν πως όλα τα αναγκαία οχήματα θα είναι πανέτοιμα.
Κάποια από τα άρματα είχαν επιχειρήσει στο Ιράκ και χρειάζονταν οπωσδήποτε επιδιόρθωση και αναβάθμιση.
Το Challenger 2 είναι το μοναδικό βρετανικό άρμα μάχης. Διαθέτει πυροβόλο 120 χλστ και θωράκιση Chobham, που αποτελείται από κεραμικά στρώματα, μεταλλική ενίσχυση, και διάφορα άλλα υλικά.
Το Λονδίνο έστειλε 100 θωρακισμένα οχήματα στη περιοχή Żagań Karliki όπου έγινε η άσκηση. Εκεί τα περίμεναν τα τανκς της Πολωνίας.
Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, η Πολωνία ακόμη θεωρείται νέο μέλος για το ΝΑΤΟ. Όμως αυτή η πρώην χώρα του Συμφώνου της Βαρσοβίας είναι πάντα πρόθυμη στο να στείλει στρατό να πολεμήσει αλλού, και να ρίξει άφθονο χρήμα στις ένοπλες δυνάμεις της.
Η τελευταία άσκηση έδωσε την ευκαιρία στη 10η τεθωρακισμένη μεραρχία της Πολωνίας να δείξει από τι είναι φτιαγμένη. Η δύναμή της αποτελείται από σύγχρονα Leopard 2.
Τα γερμανικά αυτά τανκς είναι από τα καλύτερα στο κόσμο και διαθέτουν πυροβόλο 120 χλστ σε συνδυασμό με γερή θωράκιση. Πέρσι, οι Πολωνοί ανακοίνωσαν πως θα αγοράσουν δεκάδες ακόμη από αυτά τα άρματα.
Παρά το γεγονός ότι η άσκηση διεξήχθη εκατοντάδες μίλια μακριά από τα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας, εν τούτοις ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία.
Τόσο το Λονδίνο όσο και η Βαρσοβία ανησυχούν σφόδρα για τη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών.
Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, η Μόσχα πήρε τον έλεγχο της στρατηγικά κρίσιμης περιοχής της  Κριμαίας όταν ανετράπη από διαδηλώσεις η ρωσόφιλη κυβέρνηση του Κιέβου.
Στο διάστημα που ακολούθησε, ξέσπασε μια αιματηρή ανταρσία στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία έστειλε στρατό και παράλληλα προμήθευσε τους αντάρτες με βαρύ οπλισμό.
Αν και οι συγκρούσεις έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, κάποια κράτη μέλη του ΝΑΤΟ (ειδικά η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής) ανησυχούν μη τυχόν η αιματοχυσία περάσει τα σύνορά τους.
Ίσως γι αυτό ο Βέλγος αν/χης Marcus Nieswand, επιτελικός του ΝΑΤΟ, να δήλωσε πως η άσκηση Black Eagle αποδεικνύει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας να υπερασπιστεί τα εδάφη των μελών της.
Να θυμίσουμε ότι το ΝΑΤΟ διεξήγαγε φέτος μεγάλο αριθμό από war games, σε απάντηση της ρωσικής παρέμβασης στην Ουκρανία.
Οι Βρετανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη Πολωνία ως τα μέσα του Δεκέμβρη, ενώ οι δυο χώρες μάλλον θα οργανώσουν κι άλλες κοινές ασκήσεις τους επόμενους μήνες.
Και όπως δήλωσε ο αρχηγός του βρετανικού Γενικού Επιτελείου  στρ. Sir Nick Carter: « Η άσκηση Black Eagle αποδεικνύει ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ ζει και βασιλεύει»!

Joe Trevithick

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου