24.12.14

Η ρωσική κρίση σηματοδοτεί μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση.



Η 8η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής.
Η σοκαριστική πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει πλήξει αρκετές χώρες, αλλά ελάχιστες είναι τόσο εξαρτημένες στο πετρέλαιο όσο είναι η Ρωσία.
Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν τα 2/3 των συνολικών ρωσικών εξαγωγών, και αντιστοιχούν περίπου στο 50% των εσόδων της χώρας.



Γι αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου (κατά 50% από τον Ιούνιο) αποτελεί πραγματική καταστροφή για τη ρωσική οικονομία.
Αν προσθέσουμε και τις διεθνείς κυρώσεις, την εκτύπωση χρήματος από την Κεντρική Τράπεζα, και την άνευ προηγουμένου φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, τότε έχουμε όλα τα συστατικά μιας τέλειας καταιγίδας...


Εμείς που ζούμε στη Δύση δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε καθόλου άνετα με όλα αυτά τα τεκταινόμενα στη Ρωσία, επειδή ο εκεί εφιάλτης είναι απλά μια πρόγευση του οικονομικού χάους που οσονούπω θα τυλίξει ολόκληρο τον πλανήτη.
Μέχρι στιγμής, το ρούβλι έχασε τη μισή του αξία έναντι του δολαρίου. Πρόκειται για μνημειώδη εξέλιξη.
Και όσο καταρρέει το ρούβλι τόσο περισσότερο βλέπουμε τη Ρωσία να μπαίνει σε καταστάσεις Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Όπως έγραψε η New York Times: Σκηνές σαν κι αυτές που οι Ρώσοι έλπιζαν να μη ξαναζήσουν επανεμφανίστηκαν στους δρόμους. Η ισοτιμία του νομίσματός τους αλλάζει κάθε λίγο, και οι πολίτες σπεύδουν στα καταστήματα να αγοράσουν ηλεκτρικές συσκευές και να ξεφορτωθούν τα ρούβλια τους.
Η οικονομολόγος Natalia V. Akindinova μιλάει για οικονομική κρίση, και μια υποτίμηση του ρουβλίου την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα απαραίτητα αποθεματικά ώστε να επηρεάσει την αγορά, όπως έκανε σε αντίστοιχες περιόδους κρίσης στο παρελθόν…
Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να σταματήσει την αιμορραγία, η Τράπεζα της Ρωσίας έκανε μια εξωφρενική κίνηση: Ανέβασε τα επιτόκια δανεισμού από το 10.5% στο 17%. Με αυτό τον τρόπο ήλπισε πως να ανακόψει την συνεχιζόμενη υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος.
Η κίνηση πέτυχε για ελάχιστα λεπτά, αλλά μετά η πτώση συνεχίστηκε αμείωτη.
Ιδού πως περιέγραψε τη σφαγή το Zero Hedge: Για όσους αναρωτιούνται αν η επέμβαση της Τράπεζας πέτυχε να ηρεμήσει τις αγορές, η απάντηση είναι ναι… για μερικά μόνο λεπτά.
Η ισοτιμία με το δολάριο βελτιώθηκε κατά 10%, και στη συνέχεια η διαφορά εκτοξεύτηκε και πάλι στα ύψη… με το ρούβλι να καταρρέει εξαιτίας του πανικού… τελευταία πέφτει συνεχώς, ενώ και το ρωσικό χρηματιστήριο παρουσιάζει πτώση κατά 15% και περισσότερο…
Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά τώρα;
Ο μεγαλύτερος λόγος ίσως να είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα τύπωσε 625 δισεκατομμύρια ρούβλια, δίνοντάς τα στους φίλους της Rosneft.
Η Rosneft είναι μια θηριώδης εταιρία πετρελαίου που ελέγχεται από το ρωσικό δημόσιο. Εδώ και μήνες ζητάει διάσωση, ώστε να αποπληρώσει δάνεια τα οποία δεν μπορούν πλέον να αναβάλλουν οι τράπεζες της Δύσης, λόγω των κυρώσεων.
Και έτσι η Κεντρική Τράπεζα την διέσωσε.
Σε μια προσπάθεια να αποκρύψει αυτή τη τεράστια χρηματοδότηση, η Rosneft εξέδωσε νέα ομόλογα ύψους 625 δις, λίγο πριν το σαββατοκύριακο, και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας τα «ρούφηξε» … με φρέσκο χρήμα.
Δυστυχώς όμως για την Rosneft και την Τράπεζα, ο υπόλοιπος  κόσμος το έμαθε.
Με τον πετρελαϊκό αυτό κολοσσό σε δυσκολία, η ΤτΡ αποφάσισε πως θα δέχεται ομόλογα της Rosneft που έχουν στα χέρια τους οι εμπορικές τράπεζες, ως εγγύηση για δανεισμό.
Η Rosneft προχώρησε την Παρασκευή σε έκδοση ομολόγων αξίας σχεδόν $11 δις, ενώ η ταυτότητα των αγοραστών παραμένει κρυφή, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι πρόκειται μάλλον για μεγάλες κρατικές τράπεζες.
Όταν λοιπόν οι τράπεζες αυτές καταθέσουν τα ομόλογα στην Κεντρική Τράπεζα, ως αντάλλαγμα για νέα δάνεια, η Rosneft θα έχει χρηματοδοτηθεί, εξαιτίας του φρεσκοτυπωμένου χρήματος.
Αυτό είναι που οδήγησε στον πανικό της Μόσχας.
Εν τω μεταξύ, ήδη σημειώνεται μεγάλη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, με τους πλούσιους πολίτες να προσπαθούν να σώσουν τη περιουσία τους μεταφέροντας χρήματα στο εξωτερικό.
Όπως έγραψε το Business Insider: Αντί αυτά τα φτηνά επίπεδα να προσελκύσουν αγοραστές, το αδύναμο ρούβλι προκαλεί περαιτέρω πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανήσυχων καταθετών, που αντί να κρατήσουν τα χρήματά τους σε ρούβλια, προτιμούν το πιο ασφαλές δολάριο.
Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τη φυγή, και ασκεί περαιτέρω πίεση στο νόμισμα, αυξάνοντας την γενικότερη αστάθεια, και τον εισαγόμενο πληθωρισμό…
Έχει υπολογιστεί πως το 2015 η συνολική εκροή κεφαλαίων από τη Ρωσία θα αγγίξει το αστρονομικό ποσό των $128 δις.
Και αυτό ίσως να είναι μόνο η αρχή των οικονομικών δυσκολιών της Μόσχας.
Αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει χαμηλή, ή πέσει κι άλλο, η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί. Και το μοναδικό ερώτημα θα είναι το κατά πόσο;
Σύμφωνα με τη Τράπεζα της Ρωσίας, η χώρα μπορεί να μπει σε βαθιά ύφεση το 2015, αν η τιμή του βαρελιού μείνει στα $60. Το δε ΑΕΠ μπορεί να συρρικνωθεί ως και 4.7%, και άλλο 1.1% το 2016, εκτός κι αν ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου.
Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο που θα γονατίσουν από την επερχόμενη κρίση.
Οσονούπω ολόκληρος ο πλανήτης θα πληγεί.
Η  εβδομάδα που πέρασε ήταν η χειρότερη για τις διεθνείς χρηματαγορές τα τελευταία τρία χρόνια, και βλέπουμε ξανά τα ίδια που συνέβαιναν πριν από τη κρίση του 2008, να συμβαίνουν και τώρα.
Τα τελευταία χρόνια ζούμε σε μια ψεύτικη φούσκα σχετικής σταθερότητας, αλλά ο χρόνος τελειώνει.
Η επόμενη μεγάλη οικονομική κρίση πλησιάζει με ταχύτητα και το 2015 θα είναι μάλλον η πιο «ενδιαφέρουσα» χρονιά όλων των εποχών.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου