12.12.14

Η Βενεζουέλα αντικρίζει την άβυσσο!



H χαμηλή τιμή του πετρελαίου είναι ιδιαιτέρως απειλητική για τη Βενεζουέλα,  τη πιο δυσλειτουργική πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου.
Οι τιμές του πετρελαίου φλερτάρουν με τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε χρόνων, γεγονός που ζορίζει πολλές κυβερνήσεις, από την Τρίπολη μέχρι τη Τεχεράνη.



Μολαταύτα, λίγες χώρες απειλούνται τόσο πολύ όσο η Βενεζουέλα, όπου η αιφνίδια κατάρρευση της τιμής του αργού πετρελαίου έχει οδηγήσει την οικονομία της σε απελπιστική κατάσταση...



Ενώ οι περισσότερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ, λόγω των μειωμένων εσόδων από το πετρέλαιο, αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο δημοσιονομικά προβλήματα, η Βενεζουέλα εντούτοις  αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσης!
«Είναι πολύ πιθανό όλη αυτή η κατάσταση να έχει ένα τέλος όπως αυτό στη Λιβύη», είπε ο Pedro Burelli, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας και σφοδρός επικριτής των κυβερνήσεων του Τσάβεζ και του Μαδούρο.
« Ο κατακερματισμός της πολιτικής εξουσίας, μία απελπιστική πολιτική κατάσταση, οι υψηλές κοινωνικές προσδοκίες, η έλλειψη ρευστού, και οι πολλοί άνθρωποι που εμπλέκονται, είναι για μένα η συνταγή για το απόλυτο χάος», είπε ο Pedro Burelli  για την σημερινή κατάσταση στη Βενεζουέλα.
Οι τιμές του αργού πετρελαίου συνέχισαν τη καθοδική τους πορεία τη Δευτέρα, πέφτοντας στα 64 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη και 67 δολάρια στο Λονδίνο.
Σε σχέση με τον Ιούνιο, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει κατά 40%.
Και για μία χώρα όπως η Βενεζουέλα που οι εξαγωγές της βασίζονται αποκλειστικά στο πετρέλαιο, η απειλή μέρα με την ημέρα, μεγαλώνει.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε περικοπές της τάξεως του 20%.
Ενώ ο Πρόεδρος Μαδούρο υποσχέθηκε ότι οι περικοπές δεν θα επηρεάσουν τις κοινωνικές παροχές, εντούτοις είναι προφανής η αδυναμία της Βενεζουέλας να βρει καινούργιες πηγές εσόδων σε μια οικονομία που μαστίζεται από υψηλό πληθωρισμό, μεγάλα ποσοστά ανεργίας και χαμηλή κατανάλωση.
Η Βενεζουέλα έχει υποσχεθεί να πληρώσει το μεγάλο της χρέος, παρ’ όλα αυτά οι διεθνείς χρηματιστές εγκαταλείπουν τα ομόλογα της, ενώ υπάρχουν και πολλές ενδείξεις ότι η παγκόσμια αγορά θεωρεί την χρεοκοπία της χώρας πολύ πιθανή.
Υπάρχει μία σοβαρή ένδειξη της απελπισίας του Προέδρου Μαδούρο να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμα ρευστό χρήμα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση του Μαδούρο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Αμερικάνικη τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs προκειμένου να της πουλήσει με σημαντική έκπτωση, υποχρεώσεις χρέους που κατέχει από άλλα κράτη όπως η Δομινικανή Δημοκρατία.
Αναμφισβήτητα, η δυσλειτουργία της οικονομίας της Βενεζουέλας δεν οφείλεται αποκλειστικά στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.
Εξάλλου, το χαρτί υγείας εξαφανίστηκε από τα ράφια των σούπερμαρκετ όταν το αργό πετρέλαιο επωλείτο 115 δολάρια το βαρέλι.
Μεγάλες διαδηλώσεις συντάραξαν το Καράκας και άλλες μεγάλες πόλεις νωρίτερα τον χρόνο αυτό, αντανακλώντας την αυξανόμενη δυσαρέσκεια του κόσμου για την ικανότητα του Μαδούρο να κρατήσει την φλόγα του «Tσαβισμού» ζωντανή. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν την υποστήριξη προς τον Πρόεδρο Μαδούρο να έχει πέσει στο 25%.
Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αναφορικά με τη πίεση που νιώθει η κυβέρνηση λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, είναι ότι ωθείται στην λήψη όλο και πιο απελπιστικών μέτρων.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, κατηγόρησε την επικεφαλής της αντιπολίτευσης και μέλος του Κογκρέσου Maria Corina Machado,για συνωμοσία δολοφονίας του Μαδούρο, μία κατηγορία που μπορεί να τη βάλει στη φυλακή.
Το State Department άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Μαδούρο, κατηγορώντας την για αυθαίρετη χρήση της δικαστικής εξουσίας προκειμένου να τιμωρούνται όσοι επικρίνουν την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον Burelli, ακόμα και εάν υπήρχε τρόπος να αντικατασταθεί ο Μαδούρο από άλλον αρχηγό της αντιπολίτευσης, αυτό δεν θα οδηγούσε στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας.
Παρομοίασε μάλιστα την χώρα με ένα σαραβαλιασμένο λεωφορείο το οποίο κινείται προς τον γκρεμό, χωρίς φρένα και με μεθυσμένο οδηγό.

Απόδοση: Sensei Yoko

Σημ. Ο.- Όπως προκύπτει από το παραπάνω άρθρο, η Βενεζουέλα ποντάρει στο να σωθεί από την … Goldman Sachs!!!!
Αλέξη ακούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου